Helyi közélet

2018.03.04. 16:28

Finom és még egészséges is

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több dolog miatt is érdemes zellert termeszteni a konyhakertben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több dolog miatt is érdemes zellert termeszteni a konyhakertben.

A zeller a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termelik.

Magas vitamintartalom

A halványított (termesztése közben árnyékolják) vagy szárzeller és metélő zeller levélnyelében 30–50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás, édeskésen fanyar ízű fűszert. Kiváló idegerősítő és nemihormon-képző hatása van. Jelentős a mész- és foszfortartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté. Fogyókúrás hatása is számottevő.

A magyar konyhában és konyhakertekben régóta jól ismert fűszernövény, ­hiszen a klasszikus húsleves egyik alapanyaga.

Tápanyagban gazdag, nedves talajra van szüksége, a talaját ősszel készítsük elő komposzttal és trágyával dúsítva.

Kedveli a káliumot, ezért a a fahamut is bedolgozhatjuk a talajába.

Érzékenyen reagál a hidegre, ezért vagy előneveljük magról, vagy a fagyosszentek elmúltával palántákat veszünk, és ezeket ültetjük ki.

Egymástól legalább 40 cm távolságra ültessük. A levegős tenyészhely jó hatással van a zeller kártevőinek visszaszorításában.

Olyan sekélyre ültessük, amennyire csak tudjuk. Nem baj, ha az első napokban „billegnek” a palánták, a túl mélyre ültetett zeller nem fog tudni gumót fejleszteni! Ahogy növekszik, a későbbiek folyamán, maga a gumó is kiemelkedik a földből. Termesztése folyamán a megfelelő mennyiségű tápanyag mellett a vízre is nagy szüksége van. Bátran öntözzük csak erjesztett csalánlével, és takarjuk a sorok közét mulccsal, de magát a gumót ne takarjuk.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában