Helyi közélet

2018.03.26. 16:24

Bükki termék nemzeti parki védjeggyel

Miskolc - Többtucatnyi helyi értékünk kapta meg a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.

Miskolc - Többtucatnyi helyi értékünk kapta meg a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.

Szörpök, lekvárok, szirupok, sajtok, pácolt fürjtojás, kekszformázó, madár­etető, turistapark, erdei kemping… Csak néhány azon – a Bükki Nemzeti Parkban termett, készített vagy megtalálható – termék és szolgáltatás közül, amelyek szombat óta viselik a Nemzeti Parki Termék Védjegyet. (A termelők és termékek névsora mellékelt írásunkban megtalálható – a szerk.)

A megbecsülés érdekében

Az arra érdemeseknek Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője társaságában Miskolcon adta át igazoló oklevelet dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A szaktárca vezetője elöljáróban megjegyezte, hogy országosan immár közel ezer élelmiszer, szálloda és vendéglátóhely, kézműves termék büszkélkedhet nemzeti parki védjeggyel.

„A természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő gazdálkodók, vállalkozók támogatására, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelésére, piaci lehetőségeik bővítésére kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék Védjegy bevezetését a minisztérium” – idézte fel az előzményeket.

Termelők és szolgáltatók

A védjegyrendszer céljáról szólva dr. Fazekas Sándor kifejtette: az országos programmá bővült kezdeményezéssel a nemzeti parkok védett területein gazdálkodókat próbálják segíteni, termékeik eladhatóságát növelni és piaci lehetőségeiket bővíteni, hozzátéve: a védjegy használatát szolgáltatók, termelők egyaránt elnyerhetik a nemzeti parki igazgatóságok kiírásai alapján.

Az előzményekről azt is érdemes tudni, hogy dr. Fazekas Sándor a védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében tavaly tavasszal egy éven át tartó promóciós és marketingkörút szervezését kezdeményezte.

Ennek keretében Miskolcon, a Bükki Nemzeti Park területén tizenöt korábbi és új védjegyfelhasználó kapta meg az igazoló oklevelet.

Egyre több a védjegyes

Rácz András, a minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a szakmai találkozón kiemelte, hogy az ország tíz nemzeti parki területén a védjeggyel rendelkezők száma folyamatosan emelkedik.

A termékek között szalámikat, kolbászokat, mézeket, lekvárokat, pálinkákat, borokat, söröket, szörpöket, sajtokat, valamint szálláshelyeket és ökoturisztikai attrakciókat is felsorolt a politikus.

„A védjegy jogosultjává – a természetes személyektől egészen a nagy agrárvállalkozásokig – olyan szereplők válhatnak, akik tevékenységüket védett természeti területen vagy Natura 2000 területen végzik” – hangsúlyozta. Ugyancsak feltétel, hogy az előállított termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek, és ne tartalmazzanak táj- vagy termőhelyidegen növényi és állati származékokat.

Tájjellegű sajátosságok

Az elismerő címre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Természetesen elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez.


A Bükki Nemzeti Park új védjegyes termelői, termékei

  • Bihari Lajos – virágpor
  • Majnár Józsefné – különféle szörpök, lekvárok
  • Mészáros György – kétszintes fonott madáretető
  • Tóth Lóránt – kekszformázó, nyújtófa
  • Kriván Nikolett – szirupok
  • ColorFruit Kft. – Cruxx kökény pálinka, Cruxx vadalma pálinka, Mátrai Vadkörtepálinka
  • Czeglédiné Vitárius Ágnes – Postakocsi Fogadó
  • Ferencz József – szilvalekvár, csipkelekvár, somlekvár
  • Horváth László és Horváth Gyöngyi – gomolya kecsketejből, félkemény sajt tehéntejből, parenyica sajt
  • Ilyés József – bodzaszörp, sárgabaracklekvár, narancsos-gyömbéres sütőtöklekvár, erdei orvosság lekvár
  • Katona Ferenc – turistapark
  • Kovács Tibor – gyékényből fonott ovális szakajtó kosár, székülőke sással bevonva, kenyértartó kosár, fedeles terménytároló
  • Mátrai János – levendulaszörp, levendula-álompárna, levendula-illatzsák, falusi szálláshely (Erdei Kemping)
  • Montvainé Haskó Kinga – bükkfán füstölt, hidegen sajtolt napraforgóolajban érlelt fürjtojás, tárkonyos pácban érlelt fürjtojás, marinált pácban érlelt fürjtojás, céklás pácban érlelt fürjtojás
  • Orbánné Bernáth Mónika – merlot szőlőzselé, Irsai Olivér szőlőzselé, Fekete Leányka szőlőzselé, Cabernet Sauvignon szőlőzselé, Kékfrankos szőlőzselé, Cabernet Franc szőlőzselé
  • Sári Andrásné – füstölt lila hagymás sajt, parenyica, fonottka, snidlinges érlelt sajt, érlelt köményes sajt, bocskorszíj, krémes, érlelt natúr sajt
  • Szomolya Község Önkormányzata – feketecseresznye-lekvár, fekete­cseresznyés rétes
  • Török Hunor Attila – tavaszi virágméz, mézontófű méz, pusztai virágméz

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában