Helyi közélet

2018.02.11. 08:39

Klíma Borsodban: barát, ellenség…

Borsod-Abaúj-Zemplén - Naponta halljuk, olvassuk, hogy fel kell készülni a klímaváltozásra. De hogyan?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Naponta halljuk, olvassuk, hogy fel kell készülni a klímaváltozásra. De hogyan?

A megyei önkormányzat – úttörő módon – klímastratégia kidolgozásán munkálkodik. A tervek szerint a február 15-ei megyei közgyűlésen fogadják el a dokumentumot.

Várható káros hatások

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Klímastratégia célul tűzi ki, hogy feltárja az éghajlatváltozás megyében várható hatásait, és ezek elhárítására olyan reális, megvalósítható célokat és intézkedéseket állítson fel, amelyek hatékonyan szolgálják a felkészülést és egyúttal a megye más fejlesztési céljaival is összhangban vannak. Az éghajlatváltozás hatékony kezelését a megye tudatosan tervezett módon történő fellépéssel kívánja megoldani mind a kibocsátások csökkentése, mind a várható káros hatásokhoz való alkalmazkodás, az azokra való felkészülés, mind pedig a szemléletformálás területén.

A hatékony kezelés elsődleges alapfeltétele a megyei szintű éghajlat-politikai tervezés kialakítása. A tervezési folyamat eredményeként elkészült megyei klímastratégia magában foglalja a megye kibocsátáscsökkentési, alkalmazkodási és szemléletformálási törekvéseit és beavatkozásait, javaslatot tesz az ezek megvalósításához szükséges eszközökre, forrásokra és intézményi struktúrákra, valamint a stratégia megvalósításának nyomon követésére.

Szemléletformálás

A projekt másik fő célkitűzése a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, valamint a természeti katasztrófák megelőzését szolgáló adat- és tudásbázis, a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció feltételeit hosszabb távon is lehetővé tevő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Éghajlatváltozási Platform megalakítása és működési feltételeinek megteremtése. A projekt további célja a széles körű szemléletformálási tevékenység Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén, és a projekt tevékenységei által a társadalom ismereteinek bővítése és klímatudatosságának növelése, valamint a tudásbázis növelés és a szemléletformálási tevékenység feladatainak hatékony koordinációja. A stratégiában felvázolt alkalmazkodási és hatásmérséklési beavatkozások hatékony végrehajtásához ugyanis elengedhetetlen a helyi közösségek bevonása, ami a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek bővítésével, a hatásmérséklési és alkalmazkodási lehetőségek, valamint a jó példák tudásmegosztásával biztosítható.


Másodlagos hatások

A klímaváltozás másodlagos hatásai (például a biológiai sokféleség csökkenése, áradások és aszályok súlyosbodása, termőföld pusztulása, invazív fajok és kártevők terjedése, környezeti okokra visszavezethető megbetegedések gyarapodása stb.) Borsod-Abaúj-Zemplén megyét kiemelten érintik.


Jelentős különbségek

Az éghajlatváltozás közvetlen hatásainak (például hőmérséklet-növekedés, csapadékeloszlás változása, szélsőséges időjárási események) megjelenése és intenzitása nagy földrajzi változatosságot mutat, valamint a különböző területi egységek, szektorok, vagy szereplők is eltérő alkalmazkodási lehetőségekkel, alkalmazkodóképességgel rendelkeznek. Ezek a különbségek Magyarországon belül is markánsak, a klímaváltozás így hozzájárulhat a fennálló területi különbségek növekedéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában