Helyi közélet

2018.02.23. 20:25

360 fokos videó: Parasztwellness - Pihentető ganajozás a biogazdaságban

Gömörszőlős - Elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők, amit ők „alternatív­­­ jövőképnek” neveznek.

Gömörszőlős - Elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők, amit ők „alternatív­­­ jövőképnek” neveznek.

Gömörszőlősön kitalálták, hogyan szerezzenek egyszerre önkéntes munkaerőt a biogazdaságba, és terjesszék a fenntartható fejlődés elveit. Ez lett a parasztwellness, amikor koszt és kvártély fejében - jellemezően - 20-30 éves városi fiatalok pár napra leköltöznek a faluba. Kiszakadnak a pörgős hétköznapokból, aktívan pihennek, miközben hasznosnak érzik magukat, és a gyakorlatban tanulnak arról, ami érdekli őket.

Mielőtt rátérnénk a marketing szempontjából zseniális parasztwellness névvel megáldott jelenségre, fontos kicsit megismernünk Gömörszőlőst, csak hogy teljes legyen a kép. Ez a kis zsákfalu alapjáraton ugyanabban a helyzetben van, mint a legtöbb, környékbeli település. Nincsenek munkahelyek, nincsenek szolgáltatások, a fiatalok ezért elvándorolnak - a lakosság így elöregszik, majd szép lassan elfogy. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke mesélt nekünk a helyzetről.

Gömörszőlős közel 800 éves történelemre tekint vissza, a II. Világháborúig falusi, gazdálkodó életmód jellemezte a lakosokat. A szocializmussal mesterségesen felpörgetett ipar demográfiai összeomlást hozott: elköltöztek a fiatalok a városokba. A XX. század elején még 400 fő tájékán mozgott a lakosság, ma ez a szám 70 körüli. Mint Iván kiemelte, nagy szenzációként élték meg, hogy az elmúlt két évben két gyerekszületésnek is örvendhetett a falu népe. Egy családban, de akkor is.

Gömörszőlős az ökofalu, ami amúgy nem is az

Szóval ilyen helyzetben érkezett meg Gömörszőlősre az Ökológiai Intézet Alapítvány a 90-es évek elején, akik a fenntartható életmód és fejlődés jegyében oktató központot, biogazdaságot hoztak létre. Azóta is terjesztik az eszmét elméleti és gyakorlati tanácsadással (ma már szállóige lett az ökofalu jelző, amit Iván nem szeret, mert szerinte nem igaz). Ennek egyik eleme lett a már 5 éve futó parasztwellness.

Amiről már Vigh Andrea, az alapítvány munkatársa mesélt. Az alapötletet egy Hankó Gergely nevű fiatal találta ki, aki rendszeresen járt barátaival Gömörszőlősre, hogy szabadidejében dolgozzon a gazdaságban. Mostanra már az 50. parasztwellness közeleg, és töretlenül jönnek a városi fiatalok. Andrea szerint így szakadnak ki a stresszes hétköznapi életből, és "vágynak rá, hogy fizikailag elfáradjanak". Érdekes példával írta le a vendégeket. A megérkezés napján még mindenkin érzi, hogy pörög, ott van a városi csomag a vállukon. Viszont már másnap reggelre látszik rajtuk, hogy lenyugszanak, és nagyon keményen belevetik magukat a munkába.

A gazdaság sosem pihen

Márpedig munka az mindig van. Idénytől függ, hogy mit dolgozhatnak a parasztwellnessezők. Tavasztól őszig idején a kerti feladatok (trágyázás, palántázás, megtermett finomságok feldolgozása,...), télen favágás várja őket, valamint az állatok körüli teendők - sok egyéb mellett. Néha a biogazdaság épületein végeznek felújítási munkálatokat - a teendők sosem érnek véget, ahogy az a "valódi" gazdálkodókra jellemző.

Tulajdonképpen bárki jelentkezhet, a biogazdálkodói előtudás nem beugró. Mert ganajozni nem egy nagy tudomány, de a biomelegház működtetése már némi szaktudást igényel. És itt az izgalmas másik ága a parasztwellnessnek. Hiszen egy fenntartható alapokra épülő biogazdaságról van szó, ahol olyan elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők, amit ők "alternatív jövőképnek" neveznek.

Egy másfajta házibuli

Ezek a 20-30 év körüli fiatalok, akik ott jártunkkor Gömörszőlősön önkénteskedtek, nem is egy társaság. Nagyjából a felük ismerte egymást, de egyébként a hely működési elve, az általuk "alternatív jövőképnek" nevezett eszme hozta össze tizenhármukat. Tökéletesen illeszkednek abba a leírásba, amit Andrea adott a látogatókról: városiak, ki akarnak szakadni a hétköznapok pörgéséből, vonzza őket a nyugalom, látni-érezni akarják a munkájuk hasznát, érdekli őket a fenntarthatóság, amiről tanulni akarnak, és a társaság is nagyon fontos. Hogy hasonló gondolkodású kortársakkal töltsenek el pár napot. Csendben, nyugalomban, munkával.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3729980"]

[related-post post_id="3699989"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában