Helyi közélet

2018.01.18. 12:29

Együtt dolgoznak a sikerért Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Együttműködés a fogvatartottak szociális érzékenyítése érdekében.

Sátoraljaújhely - Együttműködés a fogvatartottak szociális érzékenyítése érdekében.

A börtönben fogvatartottak társadalomba való újbóli beilleszkedését segíti a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, valamint a Magyar Vöröskereszt ­­B.-A.-Z. megyei Szervezetének együttműködése. A program megvalósításáról írt alá megállapodást Rózsahegyi Tamás, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka és Grubert Roland, a Vöröskereszt megyei igazgatója a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben szerda délelőtt.

Segíteni a beilleszkedést

A megállapodás aláírásakor elhangzott, sok nehéz körülmények között élő család mindennapi életében van jelen a Magyar Vöröskereszt megyénkben. A leghátrányosabb helyzetű településeken és a fejlettebb nagyvárosokban egyaránt feladatuknak érzik, hogy segítsék a rászoruló szülőknek és gyermekeiknek az esélyegyenlőségi felzárkózását. Az így szerzett tapasztalatokat is felhasználják majd a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönnel történő együttműködés során, az intézetben vállalt életvezetési tanácsadáson.

A fogvatartottak megtanulják, hogyan alkalmazkodjanak azokhoz az értékrendekhez, amelyek megkönnyítik a visszailleszkedésüket a családba, a társadalomba, és amiknek ismeretében jobban boldogulnak majd az álláskeresés során. A büntetés-végrehajtási intézetnek ezt a jellegű munkáját erősíti majd szükség esetén a Magyar Vöröskereszt is egyéni beszélgetés vagy csoportos foglalkozás keretében. Az életvezetési tanácsadáson túl elsősegélynyújtási, betegápolási, baleset-megelőzési, háztartási és csecsemőgondozási foglalkozásokat tartanak majd, ezzel is segítve az intézményt az elítéltek egészségügyi és szociális helyzetének javításában. A börtön visszajelzései alapján a felkészítésbe a fogvatartottakon kívül a családtagjaik szintén bevonhatók.

Az együttműködés kibővül még intézményen belüli, dolgozói véradásokkal és – lehetőség szerinti – pályázati együttműködésekkel.

A találkozó alkalmával felavatták a vöröskeresztes ápolók emléktábláját, amelyet a Börtönügyi Egyesület helyezett el az egykori sátor­aljaújhelyi vöröskeresztes hadikórház épületénél egy helytörténeti ismeretterjesztő projekt részeként.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában