Helyi közélet

2017.10.12. 17:31

Mancs talplenyomata is csillog majd

Miskolc - A Prima díjnak immár kitűzője is van, ami a legendás mentőkutyára, Mancsra emlékeztet.

Miskolc - A Prima díjnak immár kitűzője is van, ami a legendás mentőkutyára, Mancsra emlékeztet.

Immár hét esztendeje, hogy a megyei Prima díjat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bátor Tamás (Magyar zeneművészet kategória), Kiss László (Magyar sajtó), a Spider Mentőcsoport (Magyar sport), míg a közönségdíjat a Cantus Firmus Énekegyüttes érdemelte ki. Ennek kapcsán kis ünnepség volt szerkesztőségünkben tegnap reggel, hiszen Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ­B.-A.-Z. megyei szervezetének elnöke apró, ám annál fényesebb „csodával” járult hozzá a megyei Prima díjhoz.

Kitaláltuk, hogy a Prima díjnak is legyen kitűzője." Ádám Imre

Minden évben megyénként

– A VOSZ minden évben, minden megyében megyei Prima díj rendezvényt tart. Mielőtt én elnök lettem, két ilyen rendezvény volt Miskolcon, jelesül 2006-ban és 2007-ben, majd egy kis szünet következett – idézte fel egy picit a múltat Ádám Imre, aki elmondta azt is, hogy 2010-ben indult újra útjára a Prima díj rendezvénysorozat Miskolcon a megyében, és első alkalommal rögtön három Prima díjast választottak, Bátor Tamás, a Spider Mentőcsoport (Lehóczki László) és Kiss László személyében.

– A díjazottak annak idején kaptak egy-egy szép Mancs-szobrot, amely Le­hócz­ki Lacinak, a Spider vezetőjének kutyáját mintázza – fogalmazott Ádám Imre. – 2015-ben találkoztam ifj. Vajda Attila ékszerésszel, aki szeretett volna hozzájárulni ahhoz, hogy a Prima díjak még népszerűbbek, autentikusabbak legyenek. Gondolkodtunk, hogy mi lenne az a jó megoldás, amivel még inkább fel lehetne dobni ennek a díjnak – ami így is értékes – az értékét.

Elhangzott: voltak korábban is felajánlások televízió és kerékpár formájában is a Prima díjasok felé, de megköszönték.

– Azt találtuk ki, hogy az állami kitüntetésekhez hasonlóan legyen a Prima díjnak is egy kitűzője – mondta a megyei elnök. – A Mancs-szobrot nem viszi magával az ember, hogy neki Prima díja van, ám egy kitűző, amely Mancsra emlékeztet, az talán jól mutat mind a hölgyeken, mind az urakon.

Csak a Prima díjasoknak!

A kitűző nem mellékesen – amely Mancs talplenyomata – aranyfoglalatban tigrisszemből és gyémántból áll.

– Legyetek rá nagyon büszkék, hiszen senki másnak nem készül ez az ékszer, csak a Prima díjasoknak! – hangsúlyozta Ádám Imre. – Kivéve egyet, a legelsőt. Azt nem más, mint a Prima Primissima Alapítvány, illetve a Prima díj alapítója, Demján Sándor úr kapja. Övé az első szobor s így az első kitűző is, mely nálam van.

Bátor Tamás elmondta a kitűző átadásakor, hogy nagy megtiszteltetés volt számukra a díj, mert abban az időben a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatója volt.

– 2001 és 2010 között az operafesztivál sikerei miatt kaptuk, és én mint operaénekes is – mondta a művész. –Borzasztóan jó érzés volt! Azóta is találkozom Budapesten zenebarátokkal, művészetpártolókkal ennek kapcsán. Szeretném megköszönni a közönségnek, a rajongóknak, a szavazóknak és természetesen elnök úrnak, hogy rám gondoltak és hogy ebbe a körbe bekerülhettem.

„Dupla megtiszteltetés”

– Számunkra azért különleges ez a díj, mivel eleve Mancs a jelképe a Prima díjnak, így aztán dupla nagy megtiszteltetés, és természetesen az, hogy nagyon sok embernek a szavazata és hozzájárulása kellett ehhez – ezt már Le­hóczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője, szíve-lelke felelte. – A díj egy olyan kezdeményezés, amivel nagyobb teljesítményre sarkalják az embereket, és van miért csinálni azt, amit csinálunk.

Az Észak-Magyarország főszerkesztője, Kiss László is a díjazottak között volt 2010-ben.

Beíródik a megye krónikájába

– Vidéki sajtóban díjat kapni bizony nem egyszerű dolog – mondta Kiss László. – Azt tudjuk, hogy a sajtó Magyarországon alapvetően Budapest-központú. A VOSZ-nak viszont nagy ötlete, hogy nemcsak a sajtó és a kultúra kategóriában, hanem a vállalkozásoknál is létrehoznak egy olyan vidéki díjrendszert, ami lehetővé teszi, hogy az is országos szintű elismerésben részesüljön, aki valahol helyben, Magyarországon teszi a dolgát. Ezért én különösen büszke vagyok erre a díjra, mert a másik miskolci díjjal, a Múzsa díjjal együtt ez az elismerés évről évre jelentőségteljesebb a VOSZ megújult vezetésével. Néhány évtized múltán a díjazottaknak a névsora és az érték, amit képviselnek, beíródik majd a város és a megye krónikájába.

- ÉM-JLI -


A megyék legjobbjainak

A Prima Primissima Díj sikere a vállalkozói szféra figyelmét is felhívta az elismerés fontosságára: a vállalkozók legjava hamar felismerte a díj értékeit, így 2005-től a Prima Primissima területi Prima díjakkal egészült ki: ekkortól szűkebb környezetünk kiválóságai is méltó elismerésben részesülhetnek. Alig hat év alatt az összes megye csatlakozott, így mára az ország egész területén önálló elismerésben részesülhetnek a szellemi élet, a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai. Ők azok, akik közelről figyelhető, megismerhető példaképeivé válhatnak szűkebb hazájuk közösségének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában