Helyi közélet

2017.09.03. 14:27

Saját tojás, saját tészta Ináncson

Ináncs - Ináncson korszerű tésztaüzem épül, mert termékeikkel a piacra is szeretnének kilépni.

Ináncs - Ináncson korszerű tésztaüzem épül, mert termékeikkel a piacra is szeretnének kilépni.

Korszerű, gépesített tésztaüzemet alakítanak ki Ináncson. A jövőben ugyanis nem csupán az önkormányzati konyhákra készítenek az ügyes kezű asszonyok különböző tésztákat, hanem kereskedelmi célból is.

Az új üzemből jut majd tészta a saját konyhánkba is." Kiss Péter

Kiss Péter polgármester kalauzolt bennünket a félig kész üzemben. Minden helyiséget úgy alakítottak ki, hogy azok megfeleljenek a szakhatóságok előírásainak, és az épület gépészeti berendezéseit is ennek megfelelően helyezték el. Az első fázis a raktározás. Lesz külön liszt- és tojásraktár, majd a tojásfertőtlenítés következik. A gépteremben folyik majd a tésztagyártás. Egy nagy teljesítményű, olasz tésztagépet szereztek be, ami napi 3 mázsa tészta gyártására képes.

A gép azért kell, mert egyrészt nagy a kapacitása, de azért is, mert bizonyos fajta terméket nem lehet kézzel készíteni (csőtésztát például). Az üzemben emellett folyik majd a kézi tésztagyártás is, hiszen például a házi csigatésztát semmilyen gép nem tudja lemásolni. Aztán jön a szárítás, a korszerű, számítógéppel vezérelt szárítógépek már a helyükön állnak. Aztán már csak a csomagolás van hátra. Ezután az ináncsi tészták a készáruraktárba kerülnek, és kezdődhet a szállítás.

Tojás is van

Kiss Pétertől megtudtuk: az új üzemből jut majd a saját konyhájukra, hisz több településen ők biztosítják a gyermek- és szociális étkeztetést, de kereskedelmi célra is termelnek a jövőben. Szeretnének értékesíteni a környező önkormányzatoknak, éttermeknek, sőt Szlovákiába is.

A polgármester elmondta, az országban elsők között voltak, akik a legelső közmunkaprogram keretén belül tésztaüzemet hoztak létre az óvoda volt épületében. Annak idején a Dunántúlról is eljöttek Ináncsra, hogy megtudják, hogy kell házi tésztát készíteni.

– Én csak azt mondtam nekik, hogy elő kell venni a nagymama receptjét. Mert a jó tészta az, ami lisztből és tojásból készül – jegyezte meg Kiss Péter.

Hozzátette: náluk egyébként a tojás sem lesz probléma, hiszen az önkormányzatnak tyúkjai is vannak, melyek nem ketrecben, összezsúfolva töltik napjaikat, hanem az udvaron kapirgálnak, csipegetnek.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában