Helyi közélet

2017.06.25. 14:14

Se gyógyszer, se szemüveg

Hidasnémeti - Orosz Ferenc Hidasnémeti legidősebb férfi lakója. Mozdonyvezető volt, most kántor, de egyébként ezermester.

Hidasnémeti - Orosz Ferenc Hidasnémeti legidősebb férfi lakója. Mozdonyvezető volt, most kántor, de egyébként ezermester.

Kedves úr fogad bennünket Hidasnémetiben, házának kapujában. Senki se mondaná, hogy már 88 éves, pedig bizony Orosz Ferenc emléklapot is kapott a település önkormányzatától, mert ő Hidasnémeti legidősebb férfi lakója. A házban rend és tisztaság, a kert is rendezett. Ez azért is nagy dicsőség, mert Feri bácsi mindent egyedül csinál a házban és kertben is, hisz egyedül él. Lakásában rácsodálkozunk a régi Singer varrógépre. Dicsérgeti.

Nagyon jó varrógép ez. Szükség van rá, mert ha elszakad a nadrágom, ki varrja meg?"

Feri bácsi nemcsak mos, varr és takarít, de főzni is ő szokott magának.

– Felajánlották az önkormányzatnál, hogy hoznak nekem ebédet. Én meg mondtam, hogy nem kell, mert tudok főzni.

30 éve kántor

Tulajdonképpen azért jöttünk el hozzá, mert a napokban vehette át a település díját, a „Hidasnémetiért a Közszolgálatban” Díjat. Az elismerést a Hidasi Napok Felvidéki Fesztivál nyitónapján kapta meg.

Feri bácsi ugyanis 30 éve kántora a Hidasnémeti Református Gyülekezetnek, pedig nem is ez az eredeti foglalkozása.

Kassára járt középiskolába, majd Miskolcra. Mozdonyvezető lett, 35 évet húzott le a vasútnál. Azt meséli, hogy 5-6 évig járt csak gőzmozdonnyal, aztán jöttek a piros, M62-es dízelek, becenevükön a Szergejek, azokkal járta be az egész országot. Mert ő igyekezett minden útvonalat megtanulni.

– Úgy voltam vele, hogy azért van az ember a munkahelyén, hogy tudják őt használni. És engem tudtak, mert volt vonalismeretem – meséli Feri bácsi. Aztán azt is megtudjuk, hogy lett kántor.

– Egyszer az apám azt mondta: Feri, te szereted a zenét, jól tudsz énekelni. Nem lenne kedved a templomi harmóniumon játszani? Mondtam, hogy megpróbálhatom. Amikor azonban eljött a zenetanár, hogy megtanítson, kiderült, a harmónium egyetlen hangja sem szól. Na, akkor én szétszereltem a hangszert, minden egyes sípját kitisztítottam, és újra szólt a templomi harmónium.

Nincs szebb

Először egy szilveszteri istentiszteleten kísértem az énekszót. Akkor ez annyira megtetszett nekem, hogy azóta is kántorkodom. „Amikor a kis bevezető után a gyülekezet is énekelni kezd, annál szebb nincs a világon.” Véleménye szerint a zene gyógyít, és bizonyára ez lehet az oka, hogy sokáig él. Bizony szüksége volt a gyógyulásra, legalább is a lelkire, mert felesége is korán meghalt, a fia pedig fiatalon, 21 évvel ezelőtt.

Feri bácsi mutatja legújabb szerzeményét, egy laptopot. Büszkén meséli, már fent van a Facebookon. Oldalt is csinált magának, teljesen egyedül. Ő egyébként ezermesternek is beillene. Egyszer egy kakukkos órát talált ki­dobva. Hazavitte, megjavította, most ott ketyeg és kakukkol az előszobája falán. Feri bácsi arról is híres, hogy bár 88 éves, de se szemüveg, se gyógyszer nem kell még neki.

ÉM-HE


Kitüntetettek

A Hidasi Napok Felvidéki Fesztiválon elismerést kaptak:

  • Orosz Ferenc, „Hidasnémetiért a Közszolgálatban” Díj.
  • Tóth Attiláné, „Hidasnémeti Köz­oktatásáért” Díj.
  • Ács Zsuzsanna, „Hidasnémeti Köz­művelődéséért” Díj.
  • Kovács Dániel, „Hidasnémetiért a Tanulmányi munkában” Díj.
  • Hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola atlétikacsapata, „Hidasnémeti Sportjáért” Díj Ifjúsági kategória.
  • A HVSC Foci csapata, „Hidasnémeti Sportjáért” Díj.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában