Helyi közélet

2017.06.13. 16:00

Miniutak, mini alagút, csodaautó Harsányban

Harsány - Hamarosan megnyílik a KRESZ-park, ahol mindezt ki lehet majd próbálni.

Harsány - Hamarosan megnyílik a KRESZ-park, ahol mindezt ki lehet majd próbálni.

Új ablakok, ajtók, a falak frissen festve. Már a pálya elemei is láthatók: alagút, növények, zöld gyep, kanyargós utak, egy kis tavacska. Minden megszólalásig hasonlít egy igazi autóútra, csak persze kisebb. De ez is a cél, mármint a hasonlóság, hiszen azért épül a harsányi interaktív KRESZ-park, hogy a gyerekek a valós környezethez hasonló terepen próbálják ki és tanulják meg a helyes közlekedést.

Szeretnénk, ha iskolák és óvodák is jönnének a parkba." Szabó Gergely

Először tavaly októberben adtunk hírt arról, hogy a csoda­autó, amit Kaszab Szilárd fejlesztett ki, Harsányba költözik az innovációs központba. Akkor Szabó Gergely polgármester arról beszélt, hogy néz majd ki az évtizedek óta nem használt épület, de hétfőn már azt láthattuk, a beruházás a finiséhez közeledik. Közel 3 millió forintból és a közmunkaprogram segítségével nyílászárókat cseréltek, kifestettek, kitakarították, felújították az épületet. Pár hét és a pálya kialakítását is megkezdhetik. Az idő ugyanis sürget, hiszen augusztus elsejére meg kell nyitnia az interaktív KRESZ-parknak.

Hamarosan kipróbálhatják

„Augusztus második hétvégéjén tartjuk a jubileumi, ötödik Harsányi Szürkemarha Fesztivált, a tervünk, hogy akkor már kipróbálhassák a gyerekek az új, különleges játszóházunkat” – fogalmazott most Szabó Gergely.

Azt is megtudtuk, már csak a nikecellborítás és a padlófűtés beépítése van hátra. Ez utóbbit azért is tartották fontosnak, mert a gyerekek lényegében a padlón közlekednek majd.

– Ez egy 300 négyzetméteres csarnok, öt autó és három motor lesz – sorolta a polgármester. – Szeretnénk, ha a családok mellett iskolák, óvodák is jönnének, hiszen itt a gyerekek játékosan tanulhatják meg a KRESZ szabályait. A foglalkozások végén pedig kedveskedünk is a kicsiknek, hiszen mindenki játékjogosítvánnyal távozhat.

A Kaszab Szilárd által fejlesztett csodaautóról érdemes tudni, a világon egyedülálló. A lányának szeretett volna játékot készíteni, és végül ez lett belőle. Az alap egy játékautó, amelyhez fejlesztett szoftvert, és elkészítette az elektronikát. Az autó tud a számítógépnek üzenni arról, hogy mi történik körülötte, a komputer pedig tud reagálni és az autót vezérelni. Vagyis egy olyan komplett rendszer van benne, ami gondolkodik és reagál. A beleépített és megálmodott szenzorok alapján össze lehet állítani egy olyan döntési mechanizmust, ami többek között balesetveszélyt tud elhárítani, gondolkodik a vezető helyett. Az autóhoz pedig tartozik egy KRESZ-park, gyalogos-átkelőhellyel, táblákkal, jelzőlámpákkal.

Játéknak indult…

A játéknak indult fejlesztés idővel kinőtte magát. Ma már nem csupán Szilárd lányai használják, hiszen folyamatosan úton van a jármű, hogy a világ is megismerje.

„A szakmám elektronikai műszerész, de autodidakta módon külföldön megtanultam a szoftverprogramozást. Szabó Gergelynek, Harsány polgármesterének köszönhetően pedig a találmányomat levédettem. Azt látom, a település nyitott az újdonságokra. Az inkubátorház pedig kiváló lehetőség arra, hogy az innovatív szakemberek találkozzanak, együtt ötleteljenek, egyfajta alkotói közösség jöjjön létre” – fogalmazott még októberben Kaszab Szilárd.

Akkor azt is megtudtuk, miért is választotta Harsányt: „Ez a szimpátiának és a véletlennek köszönhető. Harsányban születtem, jelenleg Miskolcon élek, de Németországba járok dolgozni. Véletlenül találkoztam a polgármesterrel, aki megismerve a fejlesztésemet, egyből a lehetőséget kereste, hogyan tudna segíteni, majd elkezdődött a közös munka.”


Feltalálók háza lehet

A harsányi egykori termelőszövetkezet épülete évek óta romosan állt a település egyik végén. Ma már az önkormányzaté az ingatlan. A terv az, feltalálók, fejlesztők költözzenek a házba. Jelentkező akadt bőven, például van, aki egy újfajta tüzeléstechnika kifejlesztésén dolgozik majd az innovációs központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában