Helyi közélet

2017.04.29. 19:21

A szülők igényeihez igazodik a rendszer

Miskolc - Mindent megtudhattak az érdeklődők a bölcsőde­­i e­llátórendszer aktualitásairó­­l.

Miskolc - Mindent megtudhattak az érdeklődők a bölcsőde­­i e­llátórendszer aktualitásairó­­l.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságával együttműködve bölcsődei tájékoztatónapot szervezett csütörtökön Miskolcon.

2017 elejétől a bölcsődei rendszer átalakul, bölcsőde, minibölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde kialakítására nyílik lehetőség. Fontos változás, hogy minden településen, ahol 40-nél több 3 év alatti gyermek él, vagy legalább 5 család igényli a bölcsődét, ott 2018. év végéig kötelező lesz a bölcsődei ellátás valamely formáját megszervezni, működtetni – önállóan az önkormányzat, társulás formájában más önkormányzatokkal vagy civil, egyházi fenntartóval ellátási szerződéssel.

Sorsfordító a gyermekellátási rendszer ügye, hangsúlyozta Kiss János, Miskolc alpolgármestere köszöntőjében. A gyermekek fejlődésének első pár évében sok minden eldől, de a bölcsőde fontos a család nyugalma, a munkaerőpiac és a demográfiai adatok szempontjából is. A kormány jó úton jár a családtámogatási rendszerrel, de az intézményi ellátás is ugyanilyen fontos, tette hozzá.

Ellátási formák

– Szeretnénk megadni a választás lehetőségét az édesanyáknak, a bölcsődei ellátás rendszere a szülői igényekhez kell hogy idomuljon – jelentette ki Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa. Ez indokolta a 2015-ben elfogadott jogszabályt, amely most év elején, illetve 2018 végén hoz változásokat.

Bemutatta a négy ellátási formát, azok feltételeit, az igénybe vehető támogatásokat, és szólt a pályázati lehetőségekről is, amelyek eddig vagy ezután segíthetik a bölcsődék beindítását vagy fejlesztését. Hozzátette: a női foglalkoztatás hazánkban a 2010 előtti 49 százalékról 60 százalék fölé emelkedett, ezzel elérte az uniós átlagot.

A tájékoztatónapon előadók a bölcsődei ellátásokat érintő törvényi változásokról, kötelezettségekről, lehetőségekről és a létrehozáshoz elérhető fejlesztési forrásokról nyújtottak ismereteket a részt vevő önkormányzati vezetőknek, bölcsődéket működtető vagy azt tervező vállalkozások, intézmények, civil és egyházi szervezetek képviselőinek.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában