Helyi közélet

2017.03.05. 15:00

A kvarc és a barlangi medve lesz a fókuszban Miskolcon

Miskolc - Sok-sok látnivaló és még több program várja az ásványfesztivál vendégeit.

Miskolc - Sok-sok látnivaló és még több program várja az ásványfesztivál vendégeit.

Csiszolt és csiszolatlan ásványok, féldrágakövek, különleges kőzetek, izgalmas programok, kiállítások és előadások. Az idén is érdemes lesz ellátogatni a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválra, melyet 35. alkalommal rendez meg a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és a Herman Ottó Múzeum. A Föld mélyének kincsei iránt érdeklődőket március 11-én és 12-én várják az egyetem főépületébe.

A részletes programot pénteken ismertették a rendezvény főszervezői a Herman Ottó Múzeumban.

Játszóház is lesz

Tóth Arnold, a múzeum igazgatóhelyettese felhívta a figyelmet: aki jegyet vált az ásványfesztiválra, 50 százalékos kedvezménnyel tekintheti meg a Pannon-tenger Múzeumot, azon belül a Kárpátok Ásványai című kiállítást.

Mádai Ferenc, a Műszaki Földtudományi Kar dékánhelyettese ismertette: a rendezvényre 100 kiállító hozza el értékes ásványait. Valószínűleg az idén is nagy sikere lesz az ingyenes ásvány- és drágakő-meghatározásnak, valamint az izgalmas, szakmai előadásoknak.

A tematikus programok az év ásványához és ősmaradványához kapcsolódnak. Így kiállítás tekinthető meg az ásványfesztiválon a kvarcról és a barlangi medvéről. Akik pedig a gyakorlatban is meg szeretnének ismerkedni az ásványokkal, azokat a földtudományi játszóház várja majd. A hagyományokat követve az ásványfesztiválhoz kapcsolódva rendezik meg március 10-én az egyetemen az Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciát, immár 10. alkalommal.

Kristálymodellek

Szakáll Sándor egyetemi tanár további izgalmas programokat ajánlott a látogatók figyelmébe. Kristálymodellek címmel válogatást láthatnak a Műszaki Földtudományi Kar gyűjteményéből. A kristályokat modellező, nagyméretű makettek mellett ott lesznek a természetben előforduló kristályok is. Érdemes lesz megtekinteni a Fuxreiter András-emlékkiállítást is. A Kecskeméti Ásványgyűjtő Kör alapítója tavaly hunyt el.

ÉM-HE


Új ásvány a rudabányait

Fehér Béla, a Herman Ottó Múzeum tárvezetője néhány érdekes előadásra hívta fel a figyelmet. A látogatók megismerhetik például a Rudabányán talált új ásványt, a rudabányaitot. Hallhatnak négy kontinens aranyáról, de Berentés Ágnes barlangász lovcen-hegyi élményeiről is. Gasparik Mihály a barlangi medvével ismerteti meg az érdeklődőket, az Ásványbarátok klubja Facebook-csoport pedig vetített képes előadásokra várja az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában