Helyi közélet

2017.02.05. 13:56

„Fel kell húzni a falakat, a bútorokon és a színezésen ráérünk elmélkedni…”

Miskolc - „Az MSZP stratégiája egy 2018-ban győzni képes párt stratégiája.” - Interjú: Molnár Gyulával, a Magyar Szocialista Párt elnökével.

Miskolc - „Az MSZP stratégiája egy 2018-ban győzni képes párt stratégiája.” - Interjú: Molnár Gyulával, a Magyar Szocialista Párt elnökével.

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke a napokban vendége volt szerkesztőségünknek. A vele folytatott beszélgetésnek mi lett volna más a témája, mint a jövőre esedékes parlamenti választások és az MSZP ezzel kapcsolatos stratégiája.

Milyen kondíciókkal vág neki a Magyar Szocialista Párt a választásnak?

Molnár Gyula: Nagyon sokszor és sokan írták már le a Magyar Szocialista Pártot az elmúlt 26-27 esztendőben. Rá szoktunk erre cáfolni. 2018-ban is arra készülünk, hogy rácáfoljunk a károgókra: az MSZP győzni fog. Ma Magyarországon tízből hét ember már azt gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Amikor egy kormánynak 30–35 százalékos támogatottsága van hat esztendő után, az szép eredmény, de a többség szerint komoly változásra van szükség. Messziről látszik, hogy a Fidesz nem csillogó kórtermeket akar az országban, hanem csillogó palotákat saját magának. A kérdés az, hogy melyik erő tud úgy kormányozni, hogy érdemi változások menjenek végbe az országban.

Az egyik ilyen erőcsoportosulás központjának a Jobbikot tartják…

Molnár Gyula: Kétségtelen, hogy van egy gazdasági kör a Jobbik mögött. Én azonban azt gondolom, és a közvélemény-kutatások is ezt mutatják, hogy a Jobbik saját jogon nem tud tovább növekedni. A Jobbik növekedésének egyetlen lehetősége a Fidesz csökkenése. Tehát a Fidesz és a Jobbik lényegében ugyanazon a sávon van. Ez nem meglepő, hiszen ugyanazt is képviselik. Egészen addig, amíg a Fidesz kitölti ezt a politikai teret, addig a Jobbik számára nincs pálya. Egy valódi alternatíva van: az a demokratikus ellenzék, amelynek az MSZP a legerősebb pártja.

Egyik oldalról vannak olyanok, akik összeboronálnák az MSZP-t a Jobbikkal, másik oldalról meg azt állítják, hogy szavazókat visz el az MSZP-től a Jobbik.

Molnár Gyula: Minden olyan próbálkozás, amely az MSZP-t és a Jobbikot össze akarja hozni, teljesen hibás. Sem a szavazóbázisunk, sem a képviselt értékeink nem összeegyeztethetőek. Kifejezetten döbbenten állok azon állítás előtt, hogy a Jobbik baloldalról venne el szavazatokat. A Jobbik akkor erősödik, ha a Fidesz gyengül. Két dologgal képes a Jobbik ma plusz szavazatokat szerezni. Az egyik a rendpártiság, amire van is igény, a másik pedig az, hogy nem volt még soha hatalmon.

Akkor egyértelműen a baloldalon kell keresni a lehetséges kormányváltó erőt?

Molnár Gyula: Az igazi esély, hogy változás legyen Magyarországon, a demokratikus oldalon keresendő. Mi képviseljük a kisembereket Magyarországon. Ezért is vagyok mindig rosszkedvű, ha látom, hogy sokan nem össze próbálják rendezni a dolgainkat, hanem inkább széthúzni. De megfogalmaztuk a céljainkat, amelyek között ilyenek szerepelnek, hogy a jövő évi országgyűlési választáson közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, közös jelöltek a 106 körzetben. Ezen kell dolgozni. És aztán jöhet a munka igazi része: jó iskolákat, működő kórházakat kell csinálnunk Magyarországon, és esélyt kell adnunk négymillió szegény magyar embernek a fel­emelkedésre. Ezért mondom, hogy el kell jönnie annak a pontnak, amikor nem lehet már tovább taktikázni, alkudozni, hanem végeredményt kell hirdetni. Aki kimarad, azoknak saját maguk, illetve a saját szavazóik felé kell majd elszámolni azzal, hogy ők lehetnek a kerékkötői a változásnak. Természetes, hogy vannak olyanok, akik 2018-at csak túl akarják élni, de az MSZP stratégiája egy 2018-ban győzni képes párt stratégiája. Ehhez keresünk partnereket.

Van-e megszabott határ­idő, amikorra létre kell jönnie ennek az együttműködésnek?

Molnár Gyula: Nagyon sokan átéltük a 2014-es választást, és igen sokféle következtetéseket, tanulságokat vontunk le belőle. Van, aki azt szűri le, hogy túl sokáig húztuk az egyezkedést, van, aki azt, hogy túl korán kezdtük. Én ma azt mondom, hogy az elkövetkező hónapokban kell ezt a tisztázó pillanatot előállítani. Például, hogy a lehetséges partnereink elfogadják-e Botka Lászlót közös miniszterelnök-jelöltnek. Erre a kérdésre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Botka László elég szűk határidőt szabott meg, azt mondta, hogy márciusra körvonalazódni kell az együttműködésnek. Én azt gondolom, hogy március 15-ig alakuljon ki a közös köztársasági elnök személye. Mi Majtényi Lászlóban gondolkodunk a civilek felvetése nyomán. Ő mondja el azt, hogy milyennek kellene lennie a Negyedik Magyar Köztársaságnak. Én ezt követően május 1-jét gondoltam határidőnek arra, hogy a partnereink nyilatkozzanak a közös miniszterelnök-jelöltről. És derüljön ki az is, hogy a 106 egyéni körzetben hol van az, ahol vita van még a képviselőjelölt személyéről.

Milyen üzenetekkel, mondatokkal keresik meg az embereket, amelyek az újfajta szemléletet, kormányzást vetítik előre?

Molnár Gyula: Kevés arról beszélni, hogy váltsuk le Orbán Viktort, arról is kell, hogy a másképp az hogyan is lenne. A programunk öt területen változtatná meg alapvetően az országot. Az oktatás és az egészségügy két nagyon fontos elem, és ezekkel nem nagyon tud mit kezdeni a kormány, itt hihetetlen kudarcos Orbán politikája. Nem világos, hogy miért kell még mindig forrásokat kivonni ezekről a területekről, miért kell ragaszkodni a merev igazgatási rendszerhez, ami jól láthatóan nem működik. Közben pedig a baj: a kórházak rogyadoznak, az iskolákban már a diákok is tüntetnek. Nem szabad elmenni szó nélkül a szegénység mellett. Miközben hihetetlen mennyiségű pénz szóródik ki különböző csapokon, mióta a Fidesz kormányoz, 3 millióról 4 millióra nőtt a szegények száma. Az MSZP programja valódi fizetésemelést tartalmaz, valódi áfacsökkentést, tehát az alapvető élelmiszereket érintőt, a nyugdíjasok számára kedvező nyugdíjrendszert. Én azt állítom, hogy lehet megszorítások nélkül is növekedést elérni a gazdaságban, főleg ha a térség kijött a válságból. Orbán óriási bűne éppen az, hogy ezt a felívelő szakaszt tékozolta el, és munkahelyek helyett korrupcióra ment a pénz. Utolsóként említem az úgynevezett közjogi csomagot, amelyben az önkormányzatisággal, az ügyészségek, bírságok függetlenségével, a sajtószabadsággal kapcsolatos elképzeléseinket fektetjük le. Azt gondolom, hogy meg kell építeni az alapokat, felhúzni a falakat és a tetőt. Azon meg ráérünk utána elmélkedni, hogy milyenek lesznek a bútorok, vagy milyen színűre festjük a falakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában