Helyi közélet

2016.11.10. 18:49

A Diósgyőri vár árkában víz is lesz, ami ritkaság

Miskolc - A Diósgyőri vár arculata a napokban debütált az új honlappal együtt.

Miskolc - A Diósgyőri vár arculata a napokban debütált az új honlappal együtt.

A város az elmúlt időszakban elindított néhány olyan fejlesztést, ami Miskolc vonzerejének a növelését szolgálta – kezdte a szerdai sajtótájékoztatón Kiss Gábor alpolgármester, aki szerint a Diósgyőri vár megújítása a szakma elismerését is kivívta.

Kiss Gábor szerint, amikor belépnek az emberek a vár belső udvarára, a lélegzetük is elakad, hiszen olyan élményt kapnak, ami nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ritkaságszámba megy.

Hatszor annyian

– Fontos hatása van egy ilyen fejlesztésnek az ide látogató vendégek számában: a felújítás előtt 20–30 ezren látogatták évente a várat, míg a rekonstrukció után már több mint 125 ezer ez a szám – hangzott el.

A következő időszakban uniós és hazai forrásokból tovább folytatódik a vár rekonstrukciója. Mindebből egy elemre tért ki a városvezető.

– Rekonstruálják a vár árkát. Európában alig van olyan vár, amelynek árkában ma még víz van, a diósgyőriben lesz. Mindez különleges hangulatot, élményt teremt majd – fogalmazott az alpolgármester.

Kiderült az is, hogy a tervek szerint a vár környezete is megújul. Így a Szinva patak fölött egy új híd épül, ugyanakkor fejlesztik a várhoz vezető utakat és az ottani parkolókat is: „Miskolc célja az, hogy a rekonstrukció ideje alatt a vár »működjön«, a látogatókat a beruházások ne akadályozzák, ne korlátozzák” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón a megújuló vár mellett az új honlap és az új arculat is „képben” volt. Megtudtuk, hogy a Diósgyőri vár arculata a napokban debütált az új honlappal együtt, aminek célja az volt, hogy előtérbe állítsa a vár egyedülálló hangulatát és rávilágítson értékeire, amelyek összekötik a történelmi alakok sorsát a ma embereivel.

– Azzal, hogy 2014-ben a vár teljes épületrészeit rekonstruálták, lehetőségünk nyílt arra, hogy élményszerűen jelenítsük meg a történetét – mondta Novák Irén, a Diósgyőri várat üzemeltető Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Nem mellékesen a vár arculata közönségdíjas lett a designhét keretein belül meghirdetett ArtHungary versenyen, és bíznak abban, hogy az év honlapja megmérettetésen is eredményesen szerepelnek.


Jövőre folytatódhat

2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök Miskolcon a Modern Városok Program keretében azt mondta, hogy a Diósgyőri vár rekonstrukciója és a hozzá kapcsolódó fejlesztések is folytatódnak: a 6 milliárd forintos beruházáshoz 4,5 milliárd forintot az állam áll. Kiss Gábor alpolgármestertől megtudtuk, hogy 1,5 milliárd forint uniós forrásból és kormányzati támogatásból kezdődhet meg a munka előreláthatólag 2017-ben.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Diósgyőri vár 2014 augusztusára teljesen megújult, tulajdonképpen majd’ teljesen újjáépült javarészt európai uniós forrásból, amely 2 milliárd 714 millió forintot tett ki.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában