Helyi közélet

2016.10.21. 07:26

Újra meghallgattatott a „köz” Miskolcon

Miskolc - Közbiztonság, parkolás, csapadékvíz-elvezetés – többnyire ezek a témák kerültek szóba a közmeghallgatáson.

Miskolc - Közbiztonság, parkolás, csapadékvíz-elvezetés – többnyire ezek a témák kerültek szóba a közmeghallgatáson.

Hiába van több rendészeti szerv Miskolcon, ennek ellenére a közbiztonság nem megfelelő az Újgyőri főtéren. A hajléktalanok a villamosmegálló padjain fekszenek. Mindezt Fülöp Józsefné mondta el a miskolci közmeghallgatáson, amit csütörtökön tartottak a városházán. A fórumon egyébként szó volt a zártkertekről, közutak rendbetételéről, a parkolásról is, de a hajléktalan téma volt az, ami többször előkerült. (A közmeghallgatáson felmerült témákra a későbbiekben visszatérünk. – A szerk.)

Nem kívánom önnek, hogy hasonló helyzetbe kerüljön, mint ők." Dr. Bogyay Ferenc

Bejárnak, kéregetnek

Németh Sándor, aki a Baross Gábor utcai hajléktalanszálló közelében dolgozik, életveszélyesnek nevezte az ottani helyzetet. Elmondta, a hajléktalanok bejárnak az udvarára, erőszakosan kéregetnek. A felszólaló úgy véli, azok is hibásak, akik ételt osztanak ott a hajléktalanoknak, mert így több pénzük marad italozásra.

A közbiztonsággal kapcsolatos felszólalásokra dr. Bogyay Ferenc, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője válaszolt. Hangsúlyozva, nem hiszi, hogy az lenne a probléma forrása, hogy valakik támogatják a hajléktalanokat. „Nem kívánom önnek, hogy hasonló helyzetbe kerüljön, mint ők” – fogalmazott a rendőrkapitány.

Azt is elmondta, az elmúlt években kevesebb rablás történt Miskolcon. „Nem állítom, hogy nincs már fel­adatunk, de jó úton haladunk. A hajléktalankérdés azonban nem elsősorban rendőrségi ügy, sokkal inkább társadalmi probléma, amivel szélesebb körben kellene megoldást találni” – fogalmazott. Hozzátette: foglalkoznak ezekkel a szabálysértési ügyekkel, de nehéz, hiszen mivel lehet szankcionálni azt, akinek már semmije sincs.


A rendészet megvizsgálja

A Baross utcai esettel kapcsolatban dr. Bogyay Ferenc kiemelte, ha magánterületre kéretlenül mennek be a hajléktalanok, az természetesen bűncselekmény. A tulajdonos büntetőeljárást kezdeményezhet.

– A rendészekkel együttműködve igyekszünk kordában tartani a terület rendjét, de a hajléktalanszállók környéke soha nem lesz üdítő látvány – fogalmazott a rendőrkapitány.

Dr. Kriza Ákos polgármester is reagált a témában, hangsúlyozva a rendészet létszámának növelésével, kamerák kihelyezésével lehetne segíteni a problémán. Arra kérte a rendészet vezetőjét, vizsgálja meg az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában