Helyi közélet

2016.10.10. 16:34

Isten áldása és több száz kiló gomba Bükkszentkereszten

Bükkszentkereszt - Három tonnányi levest főztek vasárnap Bükkszentkereszten.

Bükkszentkereszt - Három tonnányi levest főztek vasárnap Bükkszentkereszten.

„Úgy tűnik, jól sikerült, még nem kell szaladnom” – tréfálkozott Lükő Péter, a bükkszentkereszti főzőcsapat vezetője vasárnap délelőtt, miután elkészült a három tonnányi bükkös-tótos gombaleves. Ami nemcsak finom volt, de magyar, sőt világrekordnak is számít, hiszen ekkora mennyiségben még soha, sehol nem főztek gombalevest. De azt már megszokhattuk, hogy a bükki település élen jár ezekben a rekordokban: korábban szabadtéri fánksütésben jeleskedtek, 12 ezer darabot sütöttek, 77-féle ízben. Tavaly pedig tótos töltött káposzta készült, 7000 töltelékkel. Mindegyik étel készítését Lükő Péter vezette, akinek az eredeti szakmája pékmester.

A gombalevesrekordot a hétvégén 13. alkalommal megrendezett Bükkszentkereszti Gombanapok alkalmából hirdették meg. A háromezer literes, 700 kilós rozsdamentes üstbe 400 kilónyi vegyes gomba került. Lükő Péter a többi hozzávalóról is beszélt: többek között 150 kiló füstölt kolbász, 50 kiló sertészsír, 200 liter tejföl, 11 kiló só és egy kiló bors ízesítette még az ételt. De a legfontosabb hozzávaló, a vezetőszakács szerint Isten áldása volt.

A levest vasárnap hajnal 3 órakor tették oda főzni, és közel hét óra alatt meg is főtt a több ezer liternyi étel. A fesztivál vendégei meg is kóstolhatták a levest, jutott bőven mindenkinek.

A gombalevesen kívül másfajta gombás ételeket is kóstolhattak a vendégek, illetve a bükkszentkereszti kézműveslekvárokat is megízlelhették. Emellett szórakoztató programok, koncertek, előadások várták a fesztivál látogatóit.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában