Helyi közélet

2016.10.29. 17:23

A csáti parasztkolbász

Mezőcsát - Legjobb az erre a célra szolgáló fateknőbe rakni, ott megfűszerezni.

Mezőcsát - Legjobb az erre a célra szolgáló fateknőbe rakni, ott megfűszerezni.

A „kolbászcentrikus” disznóvágás során egy 120 kilogramm súlyú sertésből a lapocka és comb felhasználásával mintegy 25 kilogramm kolbászt lehet nyerni – tudjuk meg Lőrincz Mihálytól, a mezőcsáti városnapon győztes kolbász­specialistától. Ez egy négytagú család téli szükségletét jelentheti, bár Lőrincz úr hozzáteszi: először ennek szoktak a végére járni.

A hozzávalók: 3 kilogramm lapocka, 8 kilogramm comb, 1,5 kilogramm szalonna, fokhagyma, bors, színes paprika, só.

Az elkészítése során a húst a vágás után alaposan lemossuk, csíkokra vágjuk, és a lapockát és a combot vegyesen daráljuk, egyenletesen hozzáadva a szalonnát. Legjobb az erre a célra szolgáló fateknőbe rakni, ott megfűszerezni – ízlés szerint esetleg egy kis csípős paprikával is – és összekeverni. A levágott disznó beleit jó alaposan megtisztítják, hagymás-sós lében kiáztatják és utána felfújva ellenőrzik állagát. A töltőre húzva lassan adagolva keményre töltik, ügyelve arra, hogy levegő ne maradjon benne. Eredetileg méteres darabokra szabdalták, a végén visszanyomva zárva a darabokat. Utána rúdra akasztják és egy éjszakán át hagyják kicsöpögni a nedvességet. A füstölésnek is van forsza: picit nedves akác a legmegfelelőbb – mert nem lángol –, és a tűzbe kukoricaszemet dobva kellemes illatú, pirospozsgás kolbászt nyernek a mintegy egynapos füstölés nyomán. A tárolás történhet padláson vagy a spájzban – a népi megfigyelés szerint az utóbbi helyszínen tartva átveszik a befőttek a kolbászillatot, illetve lényegesen hamarabb elfogy a matéria is.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában