Helyi közélet

2016.09.27. 13:41

Új parókia épült Nekézsenyben

Nekézseny - Hármas ünnepre gyűltek össze a hegyháti faluban a református egyházközség tagjai.

Nekézseny - Hármas ünnepre gyűltek össze a hegyháti faluban a református egyházközség tagjai.

Ünnepélyes keretek között adták át Nekézsenyben a református egyházközség új parókiáját, amelyet közvetlenül a templom szomszédságában építettek föl. A kis hegyháti faluban a hálaadó napon arról is megemlékeztek, hogy éppen két évszázada tették le a templom alapkövét, az egyházközség pedig ennél is régebben, 230 éve vált önállóvá. Az eseményen leleplezték azt az emléktáblát, amely a kerek jubileumnak állít méltó emléket.

A sors kegye, hogy idén ilyen jeles évfordulókról emlékezhetünk meg. Uj-Tózsa Csabáné

– A mai Nekézseny lakói, fiataljai elindultak egy olyan úton, melynek segítségével szeretnék megtalálni saját maguk és gyermekeik boldogulását – fogalmazott ünnepi beszédében Uj-Tózsa Csabáné polgármester. – A sors kegye, hogy idén olyan jeles évfordulókról emlékezhetünk meg, amelynek hatása nemcsak a jelenünket, hanem a jövőnket is érinti. Az új parókia épülete a támogatók és a partnereink segítsége nélkül nem jöhetett volna létre, ezért nagy köszönettel tartozunk mindenkinek, aki részt vett a munkában. Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy az önkormányzat is segítséget nyújthatott a templomunk történetét bemutató könyv és a kétszáz éves évfordulóra emlékező emléktábla létrejöttében.

Személyes élmények

A falu új parókiáját a nekézsenyi gyökerekkel rendelkező emberi erőforrás miniszter adta át. Balog Zoltán a szalag­átvágás előtt mondott beszédében gyermekkori emlékeit, személyes élményeit elevenítette föl, majd rátért a parókia fontosságára is.

– Az egyháznak és a gyülekezetnek ott kell lennie, ahol az emberek és közösség megtalálható – jelentette ki Balog Zoltán. – A gondjaikkal, a fájdalmaikkal, a könnyeikkel és az örömökkel együtt. Ehhez pedig kell egy olyan lakás, amiben a nagytiszteletű úr lakhat, élhet, hiszen a lelkészeknek kell összefogni a közösségeket. Sajnos nem mindenhol valósítható meg, hogy helyben éljen a lelki pásztor, éppen ezért vagyok büszke a nekézsenyiekre, hogy ez itt nem jelent problémát.

Balog Zoltán köszöntője végén utalást tett arra is, hogy annak idején, a ’60-as, ’70-es években egy kert volt a parókia helyén, amelyet mindig neki kellett felásnia. Nem volt könnyű, hiszen a faluban kemény a föld, a mostani fiataloknak ezen a helyen már nem kell ezzel foglalkozni.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában