Helyi közélet

2016.09.19. 10:29

Színházak éjszakája - Madáchi világrekord Miskolcon

Miskolc - Csaknem félezren játszották el Az ember tragédiája francia forradalmi képét.

Miskolc - Csaknem félezren játszották el Az ember tragédiája francia forradalmi képét.

„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen. Évmilliókig eljár tengelyén, míg egy kerékfogát újítni kell…”

Madách Imre Az ember tragédiájából való idézet stílusosan fejezi ki azt az örömöt, elégedettséget, amelyet a Miskolci Nemzeti Színházban érezhetett az a félezret megközelítő sereg – zömében a közönség, illetve színészek, színháziak –, amely arra volt hivatott, hogy egy sajátos rekordot állítson fel a Színházak éjszakája csúcspontjaként. Keszég László Az ember tragédiájának francia forradalmat életre keltő képét állította színpadra valamennyi jelenlévő segítségével a Nagyszínházban. Szereplője volt a színház teljes társulata, az énekkar, zenekar és a balett mellett minden néző a grandiózus jelenetnek, így állítva fel a „legtöbb statisztával elkészült színházi jelenet világrekordját”.

Melinda, miskolci középiskolás lány részese volt barátnőjével a csúcskísérletnek és csillogó szemmel mesélték el utána, hogy milyen élményben volt részük.

„Együtt játszani a színészekkel, testközelből látni a rendező munkáját, csak annyit mondhatok, hogy király volt…”

Öt előadás próbája

A színházi vezetés is ugyanezt a madáchi idézetet mormolhatta el aztán vasárnap hajnalban, hiszen a Színházak éjszakája – a csúcskísérleten túl is – ismét hatalmas sikert aratott a Miskolci Nemzeti Színházban. Teátrumunk ugyanis – csakúgy, mint korábban – idén is csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Szombaton este nyolc órától egészen éjfélig volt nyitva az előzőleg regisztrált érdeklődők előtt a színház. A játszóhelyeken, a Nagyszínházban, a Kamaraszínházban, a Csarnokban, a Játékszínben és a próbatermekben a művészeti tanács öt tagja öt különböző előadást próbált.

Sajátos licit

Szintén rendhagyó elem volt a programban egy képzőművészeti licitháború. Májusban a Színházünnepen Varga Zoltán egy festőperformansszal lepte meg a közönséget. A képzőművészetben is jeleskedő színművész utólag Tavasz címre keresztelt képe a művészt érő spontán hatások alapján, a nézők előtt született meg a vásznon. Erre a képre lehetett vakon licitálni a Színházak éjszakáján. Arra kérték a közönséget, írják fel egy cetlire, mennyit ajánlanak a festményért, és dobják be egy lezárt urnába névvel, címmel és telefonszámmal együtt. Később összesítik az ajánlatokat, és a legmagasabb licit nyeri el az alkotást.

Nem akarta kihagyni

Margit néni – mint mondta – „már nem mai lány”, ilyen késő este inkább már itthon, a fotelből szokta nézni a tévét, vagy olvasni egy jó könyvet, de a Színházak éjszakáját nem akarta kihagyni, mint régi miskolci „teátrumba járó”. „Megkértem az unokám, hogy segítsen a regisztrációban, kicsit izgultam is, hogy lesz-e hely még, aztán meg már 8 előtt jóval eljöttem ide a színház elé. Cseppet sem bántam meg, holnap majd kialszom magam. A jövő héten pedig eljövök majd a pénztárba, mert szeretnék mihamarabb jegyet kapni Az ember tragédiájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában