Helyi közélet

2016.09.06. 10:11

Nem műszaki hiba miatt volt zárva a sajószentpéteri vasúti átjáró

Sajószentpéter - A sajószentpéteri 27-es út vasúti átjárójának hibájával kapcsolatban keresték meg szerkesztőségünket.

Sajószentpéter - A sajószentpéteri 27-es út vasúti átjárójának hibájával kapcsolatban keresték meg szerkesztőségünket.

A történet röviden annyi volt, hogy olvasónk, Balogh Zsolt nemrégiben háromszor is belefutott abba, hogy „negyedórát zár a vasúti átjáró piros jelzéssel és sorompóval, de vonat nem érkezik, és semmilyen vasúti közlekedés nincs ezen a szakaszon”. Megírtuk azt is, hogy Balogh Zsolt szerint ezzel több baj is van: autósok százait tartja föl fölöslegesen, ugyanakkor a sor végén állók elkezdenek előzgetni.

Tolatások miatt is

Hogy mi is történt, arról a Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatósága így nyilatkozott az Észak-Magyarországnak: „Az elmúlt időszakban pályakarbantartási munkák korlátozták a vonatforgalmat ezen a szakaszon. A munkák befejezése után, az elmaradt fuvarozási igények kiszolgálása érdekében ideiglenesen megnőtt a forgalom” – írták lapunkhoz eljuttatott válaszukban. „Emellett esetenként 600–700 méteres tehervonatokkal kellett különböző – például tolatási – mozgásokat végezni, ami miatt a sorompó biztonsági okokból üzemszerűen lezáródott annak ellenére, hogy ténylegesen vonat nem közlekedett az átjáróban (csupán a sorompó úgynevezett behatási pontjára hajtott rá). Annak érdekében azonban, hogy a közút irányába indokolatlanul ne mutasson folyamatosan tiltó jelzést, az időzítés lejárta után – a biztonsági előírásoknak megfelelően – a csapórudak lassan felemelkednek, majd a sorompó sötétre kapcsol. A sorompó tehát nem műszaki meghibásodás miatt volt időnként hosszabb ideig zárva. Mindemellett a vasúttársaság a közlekedők elnézését kéri a hosszabb várakozási idők miatt, a hasonló helyzeteket a jövőben igyekszik elkerülni. „A MÁV Zrt. felhívja a figyelmet arra is, hogy a vasúti útátjárókon történő áthaladásra a KRESZ előírásai érvényesek, azaz a szintbeli keresztezéseket fokozott óvatossággal, körültekintően kell megközelíteni.

„A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset egyébként hat éve nem történt” – írta a MÁV.


Sajószentpéteri vasúti átjáró: A MÁV szerint működik a sorompó, az autósok szerint nem

Sajószentpéter - Autósok százainak okozott bosszúságot egy hibás vasúti átjáró Sajószentpéteren - számoltunk be néhány napja az esetről. A lámpa időnként magától átváltott pirosra, a sorompó is lezáródott, úgy, hogy egyetlen vonat sem járt arra. Az autósok csak negyedórás, fölösleges várakozás után tudtak továbbmenni.

Hiba a sajószentpéteri vasúti átjáróban

Sajószentpéter - A sajószentpéteri 27-es út vasúti átjárójának hibájával kapcsolatban keresték meg az Észak-Magyarország szerkesztőségét.


ÉM-JLI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában