Helyi közélet

2016.09.20. 09:20

Margarita segítséget kér a „kedves néniktől és bácsiktól”

Miskolc - A 9 éves kislánynak az elmúlt héten amputálták a lábát. Többen is összefogtak érte.

Miskolc - A 9 éves kislánynak az elmúlt héten amputálták a lábát. Többen is összefogtak érte.

Láza nincs, és az étvágya is kezd visszatérni. Pap Lajosné

– Margaritát megműtötték a múlt héten Budapesten. A körülményekhez képest jól van. A műtét utáni nap nagyon nagy volt az elkeseredése, hiszen ő azt hitte, hogy az amputáció után rögtön ott lesz az új lába, azaz a protézise, amit már használhat is. Szegénynek akkor kellett szembesülnie a könyörtelen valósággal, hogy bizony még hosszú hónapok telnek el addig, amíg újra járni tud – meséli az Észak-Magyarországnak Pap Lajosné nyugdíjas pedagógus, aki a 9 éves kislány és édesanyja egyetlen támasza a nehéz helyzetben.

Láza nincs

Nemrég írtunk Margaritáról, aki a Selyemréti Református Általános Iskola tanulója, hegedülni pedig az Egressy Béni Zeneiskolában tanul. Tehetséges, szorgalmas kislány, de a betegsége most sokáig ágyba kényszeríti. Lábszárszarkómája miatt amputálni kellett a bal lábát lábszárközéptől. Szerencsére a körülményekhez képest jól van, a fájdalmai már csillapodtak, folyamatosan kapja a fájdalomcsillapítókat. Láza sincs, és már az étvágya is kezd visszatérni. Az édesanyát megtanították a kórházban, hogyan gondozza, mozgassa Margaritát.

De még nincs vége a megpróbáltatásoknak. Kemoterápia és sugárterápia vár a kislányra, majd a hosszú rehabilitáció. Édesanyja egyedül neveli, és csak alkalmi munkákat vállalt eddig, hogy a gyereket minden vizsgálatra és kezelésre el tudja vinni. Albérletben laktak, onnan azonban ki kell költözniük. Nagy a baj, mert a hét végén már hazajönnek, de egyelőre nincs hová.

Önzetlenül

– Az Észak-Magyarország olvasói nagyon segítőkészek, többen ajánlottak fel pénzt, de egyelőre az összeg nem elég arra, hogy Margarita édesanyja több hónapon keresztül fizesse az albérletet, a rezsit és a megélhetésüket. Gyűjtést szerveztek a kislány iskolájában is, a zeneiskola pedig jótékonysági koncertre készül – mondja a pedagógus.

Elmeséli, hogy egy idős úr 100 ezer forintot ajánlott fel. Levelet írt Margaritának, és szeretné a kislányt a későbbiekben is támogatni. Az idős úr egyedül él, meghalt a felesége és a fia is, azt mondta, neki a pénz már semmit nem jelent, ezért szívesen segít.

Szerkesztőségünkbe pedig egy 90 éves asszony jött el, ő 20 ezer forintot hozott, amit befizettünk Margarita édes­anyjának bankszámlájára. Az idős asszony elmesélte élete történetét. Őt is sokszor műtötték, ezért nagyon is átérzi a kislány félelmeit, fájdalmát. Hozzátette: ő maga szegény, de a szülei arra nevelték, hogy mindig segítsen a nála szegényebbeknek. Ezért hozta a pénzt, és gyógyulást kíván a kislánynak.

Minden segítség jól jön

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy aki tud, segítsen Margaritának és édes­anyjának! Most leginkább pénzre lenne szükségük, lakhatásra és megélhetésre. Buncsák Irén számlaszáma: K&H Bank 10402764-77535453-56551003.

A kisebb összegeket a Selyemréti Református Általános Iskola (Miskolc, Éder György utca 1.) és az Egressy Béni Zeneiskola (Miskolc, Palóczy utca 4.) fogadja és össze­gyűjti.

A zeneiskola jótékonysági hangversenye szeptember 30-án este 6 órakor lesz a Zene­palota Bartók-termében Margarita megsegítésére. Szintén a zeneiskola létrehozott egy nyilvános Facebook-csoportot Margarita megsegítése címmel.


„Táncoltam, hegedültem, jól tanultam”

Részlet Margarita leveléből, amit még a kórházba vonulása előtt írt: „Én egy vidám gyerek voltam. Táncoltam, hegedültem, emellett még jó tanuló is voltam. Ennek most egyelőre vége. Nem kérek semmi mást a kedves néniktől és bácsiktól, csak azt, hogy segítsenek, hogy ha egyszer hazakerülök a kórházból, egy meleg otthon várjon. Nem akarok túl sokat kérni, de a rehabilitáció, a gyógyszerek és a vitaminok árát is nehezen tudjuk előteremteni. Az utazás Budapestre is nagyon sokba kerül. Ezért minden segítséget hálásan megköszönök.

Buncsák Margarita 4. osztályos tanuló


– Nem mertem megmondani a kislánynak, hogy le fogják vágni a lábát – vallja be remegő hangon Pap Lajosné nyugdíjas pedagógus. Az elmúlt héten keresett föl bennünket, magával hozta a gyerek, Margarita fényképét. Gyönyörű, 9 éves kislány. A pedagógus mesélni kezd, és lassan kikerekedik a szívszorító történet. Margarita énekelni és táncolni szeretett a legjobban. Most amputálni kell a lábát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában