Helyi közélet

2016.08.01. 15:40

Van, aki a más babájának is ad belőle

Miskolc - Az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért az édesanyák.

Miskolc - Az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért az édesanyák.

Borsod-Abaúj-Zemplénben a megyei kórház gyermekegészségügyi központjában működik az egyetlen anyatejgyűjtő állomás. Dr. Madai Ágnes főorvostól elsőként azt tudakoltuk, mekkora kört érinthet a hír, hogy másfélszeresére növelik a leadott anyatej árát?

Az első védőoltás

– Havonta 80–150 liter anyatej érkezik be, 8–10 anyától. Dicséretesnek tartom a bejelentett intézkedést, mert remélhetőleg megnöveli majd a tejleadási kedvet – reagált a főorvos. – A begyűjtött női tejből (az anyatej a saját baba számára anyatej, idegen csecsemő számára az már női tej) elsősorban a kórház koraszülöttjeit látjuk el, valamint a beteg csecsemőket, a többit igazságosan osztjuk el a jogosult igénylők között, akik száma 5–10 között mozog. A női tejet a háziorvos írhatja fel receptre 8 hónapos korig, a jogosult (OEP-támogatással) ingyen jut hozzá – kaptuk a tájékoztatást.

A főorvos határozottan kiáll amellett, hogy bár egyre jobb minőségű tápszerek vannak, amelyek egyre inkább igazodnak az egyéni igényekhez, még olyat nem sikerült előállítani, amely tartalmazná az immunglobulinokat, azokat a fehérjéket, amelyek nagyban befolyásolják az immunrendszer működését. Nem véletlenül mondják, hogy az újszülött számára az első védőoltás az anyatej. Hozzáteszi: orvosi megfigyelés szerint a később cukorbetegséggel és túlsúllyal küszködők között nagyobb arányban fordulnak elő azok, akik kicsi korukban nem jutottak anyatejhez.

– Természetesen a legjobb az újszülöttek számára az anyatejes szoptatás, hiszen a szoptatás közbeni kapcsolatnak is óriási szerepe van a gyermekek fejlődésében, de ha ennek bármilyen akadálya van, nagyon jól jön a más anyák által biztosított női tej. Az anyatej mennyisége a kereslet-kínálat alapján működik, de ha valaki vállalja, megfelelő táplálkozással, rendszeres fejéssel a saját babája igényeinél több teje is képződhet.

Kétnaponta megy a taxi

– Most is van egy ilyen anyukánk, aki megosztotta velünk, hogy még egy gyermeke sem volt, amikor egy látogatás alkalmával megtapasztalta, milyen szánandó helyzetbe került egy édesanya, aki képtelen volt szoptatni. Még akkor elhatározta, ha valaha neki gyermeke lesz, arra törekszik majd, hogy az anyatejből más babájának is jusson – meséli el Nagy Zsuzsa, az anyatejgyűjtő állomás helyettes védőnője. – Már a második gyermeke is megszületett, s tartja is az ígéretét. Mondtuk neki, mi örülnénk egy harmadik gyerkőcnek is.

Megtudjuk, az említett kismama kazincbarcikai, de hozzá is kijár egy taxi kétnaponta, hogy elvigye a steril üveget, s elhozza tőle az addig lefejt, hűtőben tárolt tejet. Ekkora távolság esetén már egyedi igénylés alapján tudják megoldani a szállítást, de ez ritkaság: zömmel a miskolci vagy a város környéki édesanyákhoz járnak ki. Két kör van, az egyik körbe tartozókhoz hétfőn, szerdán és pénteken, a második körbe tartozókhoz kedden, csütörtökön és szombaton megy ki az intézménnyel szerződött társaság autója.

Szemre, szagra megmondja, melyik anyuka teje

Nagy Zsuzsa védőnő végigvitt bennünket a miskolci anyatejgyűjtő állomáson, amihez beöltöztetett, miképp ő is lábzsákba, védőköpenybe, sapkába bújt, s maszkot kötött fel. Átvitt a négy plusz egy fázisú mosogatón, ahonnan minden eszköz, edényzet a 160 Celsius-fokos sterilizálóba kerül. Megmutatta a pasztörizálót, ahová egyszerre 50 darab palackot tudnak elhelyezni. Minden palackon szerepel a lefejés és a begyűjtés ideje, az anya monogramja. Ám pasztörizálás előtt minden egyes palackból kémcsőbe helyeznek egy 2 milliliternyi mintát, amelybe indikátort csepegtetnek (Léteznek méregdrága műszerek, amelyek az összetételt is elemzik, ilyen itt nincs, nem is feltétel.).

Zsuzsa be is mutatja, ha valaki állati eredetű tejjel vagy tápszerrel szaporítaná a tejét, azt a teszt könyörtelenül kimutatja: kicsapódik a kémcső falán. „Túrósodás” ugyan abban az esetben is előfordulhat, ha a kismama rengeteg tejet vagy tejterméket (gyakran több liter madártejet) iszik, ettől remélve (tévesen) a bőséges tejelválasztást. A vízzel való hígítást nem mutatja ki a vizsgálat, de szemre is feltűnik nekik. Hirtelen vagy tartós változás esetén felkeresik a kismamát. Aki ebben kételkedne, azok számára a védőnő elmondja (kolléganői pedig bősz bólogatással erősítik meg), hogy monogram nélkül is meg tudják különböztetni az egyes édesanyák tejét. Hogy miként? Szemmel és szaglással.

– Jelenleg nyolc tejleadónk van, mindegyikük tejéről meg tudom mondani, hogy kié. Azt is megérzem, ha valamelyikük például füstölt húst evett. Mint ahogy van két olyan kismamánk is, akinek feltűnően jó illatú a teje. Egyikük elárulta, hogy rendszeresen jázminteát iszik, s attól. A másikuk pedig csak egészséges ételeket eszik.

- Szalóczi Katalin -


Kérdések és válaszok

- Csak a gyűjtőállomáson leadott női tejért fizetnek, vagy azért is, ha „háztól házig” oldják meg?

Kizárólag a gyűjtőállomásokon leadott tejért fizet az OEP (a hó végi összesítés alapján, általában a következő hónap 10-ig, folyószámlára utalással).

- Milyen feltételeknek kell megfelelnie a tejadó anyának?

Negatív mellkasröntgen-, széklet-, hepatitis- és HIV-vizsgálati lelet, továbbá háziorvosi és területi védőnői javaslat; az anyatejgyűjtő állomás védőnőjének környezettanulmánya során született kedvező véleménye.

- Melyek a kizáró okok?

Az említettek hiánya. Ha az anya megbetegszik, lázas, gyógyszert szed, azonnal szüneteltetni kell a tejleadást.

- Van-e maximálva a leadható tej mennyisége?

Egy tejadó anyuka társadalombiztosítási támogatást napi maximálisan 800 milliliter leadott anyatej után igényelhet, mivel minisztériumi és szakmai állásfoglalás szerint egy tejadó anyuka a saját gyermekének táplálásán felül, egészségkárosodás nélkül, megfelelő minőségben ennyit tud leadni más baba számára.

- Összekeverik-e a leadott női tejeket?

Nem keverik, sőt még arra is figyelemmel vannak, hogy lehetőleg hasonló korú baba kapja meg, mint a tejadó édesanya babája.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában