Helyi közélet

2016.06.08. 22:54

Két díjat is átvehetett a Bodrogközi Múzeumporta

Budapest, Cigánd - Egyre sikeresebb szakmai körökben is a cigándi intézmény.

Budapest, Cigánd - Egyre sikeresebb szakmai körökben is a cigándi intézmény.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg „Az év múzeuma” pályázatot, amelyre 2015-ös tevékenységét felmérve 6 intézmény jelentkezett. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Közülük az Év kiállítása különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta érdemelte ki a Sőregi-ház állandó kiállításáért. Az Év múzeuma 2015 elismerő oklevelét ugyancsak a cigándi intézmény vehette át.

Elismerések

„Az év kiállítása” hatodik alkalommal meghirdetett pályázatára tizennégy intézmény jelentkezett tárlatával. A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítás elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést javítani szándékozó pályázat bíráló bizottsága (Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Rajcsányi Gellért, Sári Zsolt, Vásárhelyi Tamás) hat kiállítást juttatott a második fordulóba.

A bíráló bizottság különdíját a Bodrogközi Múzeumporta érdemelte ki a Sőregi-ház állandó kiállításáért, mely a szakmai alapokra épülő tárlatában kiválóan és vonzóan alkalmazza a legmodernebb eszközöket. A tárlat alkotói: Á. Tóth József tartalmi és vizuális tervezés; Szvoboda László audiovizuális tartalom elkészítése; Viga Gyula szakmai koncepció, etnográfiai tartalom.

Az Év múzeuma 2015 elismerő oklevelét is átvehette a Bodrogközi Múzeumporta (fenntartója Cigánd önkormányzata, vezetője Szabóné Horváth Eszter), közösségi szerepéért, a példaértékű, hosszútávú fejlesztésért, a Bodrogköz egészét bemutató látványos, korszerű állandó kiállításáért.

ÉM


A bíráló bizottság

Pulszky Társaság, ICOM, Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum.

A tagok: Bereczki Ibolya, Császtvay Tünde, Deme Péter, Kiss Imre, Molnárné Aczél Eszter, Matskási István, Török Petra, Végh Katalin és Zomborka Márta.


A múltról a jövőnek is

A cigándi falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A szőttesházban a bodrogközi népművészet textil és kender feldolgozású tárgyait tekinthetjük meg.

A helytörténeti tárlaton megismerkedhetünk a város történetével, nagyjaival, informálhatunk a folyószabályozásról, valamint láthatjuk azt az oklevélmásolatot, ahol először említették a települést. A múzeumban természetesen a tisztaszoba is helyet kapott, mely az 1920-as évekből való.

Láthatunk régi sátoraljaújhelyi festett bútorokat, festményeket, régi családi fényképeket, tányérokat és a mindennapi élet tárgyait. A pitvarban egy igazi kemence áll, amelyet egy kőműves édesapjától eltanuló cigándi ember készített.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában