Helyi közélet

2016.06.14. 11:08

Együtt kertészkednek, és együtt énekelnek

Miskolc - A Kocsis Pál Kertbarát Kör nyerte el az idén „Az Év Civil Szervezete” díjat. Portré: a Kocsis Pál Kertbarát Kör.

Miskolc - A Kocsis Pál Kertbarát Kör nyerte el az idén „Az Év Civil Szervezete” díjat. Portré: a Kocsis Pál Kertbarát Kör.

A kertbarátkör tagjai azt vallják, nincs ízletesebb és egészségesebb annál a zöldségnél, gyümölcsnél, amelyet az ember maga termel meg a kertjében. De a kertművelés rendszeres testmozgást is jelent, a szabadidő hasznosan telik, és ha közösségbe szerveződnek, akkor még hatékonyabb lehet a munka. A Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör „Az Év Civil Szervezete” díjat nyerte el Miskolc város napján.

„Csábították”

A kör vezetője hat éve Nagy János, akit tulajdonképpen egykori tanára, Csépányi Sándor „csábított” a kertbarátokhoz.

– A tanár úr tudta, hogy van mezőgazdasági végzettségem, mert valamikor a gyöngyösi főiskolán tanultam szőlészetet és borászatot, és foglalkozom is borkészítéssel. Az Avason van egy kis pincém. Szóval a tanár úr tudta, hogy érdekel a kertművelés, ezért hívott. Először tagja lettem a körnek, majd amikor tanár úr egészségi állapota megromlott (ma már 92 éves), akkor nekem adta át a stafétabotot. Természetesen úgy, hogy a kertbarátkör tagjai megválasztottak – meséli Nagy János. Hozzáteszi: akkor már több szabadideje lett, mivel nyugdíjba vonult. A kertbarátok munkáját szakmai előadások szervezésével, tanulmányi kirándulásokkal segíti. Voltak Gyöngyösön a tangazdaságban, de találkoztak már növénydoktorokkal és növénynemesítőkkel is. Maguk a kertbarátkör tagjai is tartanak előadásokat egymásnak. Nagy János például sokat tud a szőlészetről és borászatról, tehát ő az ezzel kapcsolatos ismereteit osztja meg a kör tagjaival.

Fellépnek

A közösség tagjai azonban nemcsak kertészkedéssel foglalkoznak, hanem egyéb programokon is részt vesznek. Együtt járnak kulturális rendezvényekre, színházba, sőt van egy énekkaruk, mellyel rendszeresen fellépnek. Énekelnek népdalokat, kánonokat, különböző kórusműveket, de egy-két nóta is van repertoáron.

Nagy János megemlítette, a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör ebben az évben 100 éves. Annak idején azért alapították a diósgyőri munkások, hogy az emberek hasznosan töltsék a szabadidejüket, és hogy a család megélhetését kiegészítsék egy kis saját maguk által megtermelt zöldséggel, gyümölccsel. A cél tehát nem változott, hiszen ma is ugyanezeket tartják a legfontosabbnak.

Azonban nem elégszenek meg ennyivel, a jövőre nézve komoly terveik vannak. A várossal együttműködve szeretnének kialakítani egy tangazdaságot, amit tulajdonképpen oktatási célra használnának. Elhívnák a város óvodásait, iskolásait, hogy a gyerekek megismerkedjenek a kerti zöldségekkel, gyümölcsökkel, a kertművelés fortélyaival. Ezzel szeretnék őket arra nevelni, hogy amit csak lehet, termeljék meg maguknak.


Nagy a különbség

A kertbarátok termékbemutatókra, kiállításokra és versenyekre is járnak. Szép sikereik vannak, országos első és országos harmadik helyezés. Terveik között szerepel még, hogy olyan bemutatókat tartsanak, amelyeken kiderül, mi a különbség a kertben termelt és a nagyáruházakban vásárolt zöldségek, gyümölcsök íze között. Céljuk az is, hogy felkutassák az ősi fajtákat, és ezek újra a konyhakeretek kedvelt növényei legyenek.

A kertbarátkör ma 45 tagot számlál, mondta Nagy János, hétfőnként találkoznak az Ady Endre Művelődési Központban. A foglalkozások nyitottak, bárki betérhet ezekre. ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában