Helyi közélet

2016.03.25. 14:05

„The best of” a manézson – Miskolcon a Magyar Nemzeti Cirkusz legjobbjai

Miskolc - „Akinek egyszer a forgács a talpához tapad, azt nem tudja többé onnan levakarni.” Interjú: ifj. Richter Józseffel,  Magyar Nemzeti Cirkusz vezetőjével.

Miskolc - „Akinek egyszer a forgács a talpához tapad, azt nem tudja többé onnan levakarni.” Interjú: ifj. Richter Józseffel,  Magyar Nemzeti Cirkusz vezetőjével.

Nagy várakozással tekint a cirkuszkedvelő közönség a Magyar Nemzeti Cirkusz március 28-ig tartó miskolci vendégjátéka elé. Ebből az alkalomból szeretnénk közelebbről is bemutatni ifj. Richter Józsefet, a társulat vezetőjét és az érdeklődéssel várt produkciókat.

Országos turnéra visszük a cirkuszfesztivál hangulatát. Ifj. Richter József.

Ifjabb Richter József 1992. április 7-én született az angliai Swanse-ben, hetedik generációs artista család gyermekeként. Szülei Richter József és Richter Karola szintén artisták voltak. Elefánt és lovas akrobata produkcióikkal az egész világot bejárták. József, becenevén Joci, Budapesten járt általános iskolába.

- Mondana pár szót az eltelt évekről?

Ifj. Richter József: Négy évig profi teniszezőnek készültem. Kapros Attila klubjában edzettem, ahol a 16 évesek korosztályában 11. voltam a magyar ranglistán. 2008-ban visszatértem a cirkusz világához. „Akinek egyszer a forgács a talpához tapad, azt nem tudja többé onnan levakarni” – tartja egy híres cirkuszi mondás, és ez rám teljes mértékben igaz. 2009-ben a Magyar Nemzeti Cirkusz műszaki vezetője lettem, 2013-tól átvettem édesapámtól a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatását.

- Nemcsak irányítja a társulatot, hanem aktív fellépő is, és számos nemzetközi siker fémjelzi munkáját…

Ifj. Richter József: A Richter névhez méltón én is lovas akrobatikában, illetve az állatok idomításában igyekszem nívósat produkálni. 2014 januárjában lovas akrobata csoportommal a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál „A” versenyműsorában léptünk fel a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol először, első magyarként Arany Pierrot díjat vehettem át a tradicionális zsoké produkciómért. A 20 éves Magyar Nemzeti Cirkusz jubileumi műsorában a díjnyertes lovas akrobata számon kívül egzotikus állatokkal lépek fel. A manézsban mongóliai púpos tevék mellett új partnerem Zambesi, az afrikai zsiráfbika is bemutatkozik. A spanyol magasiskola produkciómban pompás fekete fríz lovamnak, Warbernek a nyergében mutatkozom be.

- Beszéljünk a friss műsorról, milyen produkciókat ajánl a miskolci közönség figyelmébe?

Ifj. Richter József: A Richter család neve az utóbbi 20 évben szorosan összefonódott a minőségi cirkusz fogalmával. Ezért döntöttünk úgy, hogy Budapest után a vidéki nagyvárosokban országos turnéra visszük a cirkuszfesztivál hangulatát Monte-Carlóban, Budapesten, Párizsban, Prágában és Moszkvában már nyertes artistákkal. „The Best of”, a legjobbak fogják összemérni tudásukat 2016-ban a Magyar Nemzeti Cirkuszban. A Magyar Nemzeti Cirkusz Magyarország legnagyobb és legszínvonalasabb cirkusza, 70 tagú társulattal, több mint 60 idomított állattal. 2016-os vadonatúj műsorunkban először láthat a közönség a nemzeti cirkuszban fóka­produkciót, melyet Spanyolországból a Hölscher család képvisel lenyűgöző oroszlánfókáival. A világhírű The Gerlings csoport, a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál arany díjazottjai is fellépnek, akik Kolumbiát képviselik. Egyedülálló magasdrót- és halálkerékszámukkal kápráztatják el a közönséget, ahol nem 2, hanem 4 artista kockáztatja az életét egyszerre, s megmutatják, mennyire fontos az összhang és az egyensúly.

- Úgy tudom, egy világrekordra is készülnek…

Ifj. Richter József: Annyit elárulhatok, hogy a porondon 32 egzotikus állat szerepel egyszerre. Lesz zsiráf, zebrák, tevék, lámák, lovak és elefántok. Természetesen az idén sem maradhat el a Richter-csoport temperamentumos lovas akrobata produkciója, s ezen felül újabb eszközön, egy ugródeszkán is megmutatják tehetségüket.

- A bohócok, zsonglőrök mindig is a közönség nagy kedvencei. Kiket láthatunk műsorukban?

Ifj. Richter József: A humorról idén a Chaplin díjnyertes bohóc gondoskodik, aki Spanyolországból érkezett, s nem más, mint Totti Alexis. Totti folyamatosan azon munkálkodik, hogy újra és újra megújuljon, és kész akár különleges állatokkal is együtt dolgozni. Sok bohóccal ellentétben szeret énekelni is, és képes még saját családját is bevonni a siker érdekében. Természetesen idén is velünk tart a tinilányok nagy kedvence, Rene Casselly Jr., a monte-carlói cirkuszfesztivál arany díjazottja. A világ legfiatalabb elefántidomárja ezúttal 5 elefánttal lép porondra. Végül, de nem utolsósorban bizonyára hallottak már a fergeteges zsonglőrszámairól híres Eddy Carellóról, aki Svájcból tart velünk a 2016-os turnén. Eddy 11 éves korában lépett apja nyomdokaiba, hisz vérében van a szórakoztatás. Mutatványait folyamatosan fejleszti, az idei évben többek között a szakma által is oly nagyon elismert számát is bemutatja, ahol kislabdák pattogtatásával kelti életre dobszettjét.

- Ne feledkezzünk meg az állandó partnerekről sem, akik az igényes zenei kíséretet szolgáltatják…

Ifj. Richter József: A műsort minden este továbbra is élő zenével kíséri 10 fős zenekarunk és a csodálatos afrikai énekesnő, Lady Massala.


Az előadásokról

Helyszín: Miskolc, az Auchan és Decathlon közötti területen

Időpont: 2016. március 18-tól 28-ig

Az előadások kezdési időpontja:

  • Hétköznap: 18:00
  • Szombat: 15:00 és 18:00
  • Vasárnap: 11:00 és 15:00
  • Március 28., húsvéthétfő: 15:00

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában