Helyi közélet

2016.03.26. 14:45

Mérgezésre gyanakodnak a kutyások Diósgyőrben, de bizonyíték nincs

Miskolc - Napok óta a „kutyamérgezés” a téma a diósgyőri városrészben. Helyszíni riport Miskolcról.

Miskolc - Napok óta a „kutyamérgezés” a téma a diósgyőri városrészben. Helyszíni riport Miskolcról.

Diósgyőrben, az Árpád utcai kutyafuttató néven ismert helyen sétálunk kollégámmal. Csak néhányan járkálnak a kiterjedt zöld területen, amelyen kosár- és focipályák is elfértek, csakúgy, mint játszótér. Zöldi Attiláné a háttérben meghúzódó Árpád utcán lakik, és egy vidám, 7 éves törpe snauzer gazdája.

Ki tehet ilyet? A méreg másra is, a gyerekekre is veszélyes.

Zöldi Attiláné

– Annyit hallottam, hogy az Árpád utca 62. számnál találtak mérget, meg az Ady Művelődési Háznál is – mondja. – Szóltak a rendészek, hogy mindenki fokozottabban figyeljen a kutyájára, és ha valaki bármilyen feltűnő dolgot lát vagy talál, azonnal szóljon és jelezze azt a rendőrségnek. Minden kutyás félti a kedvencét, Zsebikémnek is volt mérgezése néhány éve, de szerencsére túlélte. Sajnos itt – ha nem is mindennaposan –, de előfordul ilyen. El nem tudom képzelni, hogy ki tehet ilyet, hiszen ezek a mérgek nem csak a kutyákra veszélyesek, mert akár egy gyerek is a szájába veheti a homokozóból.

Az erős szél borzolja az éledő füvet az egyik pálya mellett. Évát szólítjuk meg, akik szerette volna, ha csak a keresztnevét írjuk le és fotót sem készítünk róla. „Nem szeretek szerepelni” – mondja, ám készséggel váltott velünk néhány mondatot.

Megetetné velük a mérget

– Azt hallottam, hogy itt – mutatja –, a domb mögött találtak mérgezett zsemléket –meséli. – Ez most beszédtéma a kutyások között, és mi mindig továbbadjuk egymásnak a híreket. Beszélnek mérgezésről az Ady Művelődési Háznál is, és hallani arról is, hogy két kutya is meghalt, de ez lehet, hogy csak szóbeszéd. Nem tudom… Az én kutyám meg van tanítva: nem szedünk fel a földről semmit és természetesen vigyázok rá nagyon, hogy ne szaglásszon.

Éva szerint pár éve történt már hasonló. Egészen pontosan Majláthon esett meg: úgy tudja, hogy a játszótéren, ahol ki is cserélték a földet.

– Sokat kint vagyok délelőtt, de szerintem nem délelőtt csinálják, mert nem látok senki gyanúsat – fogalmaz. – Sötétben tehetik ki a kaját. Hogy mi motiválhatja őket? Nem szeretik a kutyákat. Valakit idegesít a kutyaugatás és ezt teszi. Itt is volt egy férfi, aki el is ismerte, ő tette ki. Én megetetném ezekkel az emberekkel a mérget, hagy szenvedjenek.

A kis pályán srácok kosaraznak. Benjaminék nem hallottak az Árpád utcai történésekről, ők mint mondják, csak kosarazni járnak ide.

– Nem értem miért akarnak kutyákat mérgezni – mondja a fiatal fiú.

Nagy Adrienn is sétáltat és hallott mindenről.

Szeretik ezt a zöldet

– Nem normális dolog! – jelenti ki. – Ezek a valakik vagy unatkoznak vagy a kutyák zavarják őket, pedig mi hátul vagyunk a kutyákkal. Ráadásul egy kisgyerek is felszedheti a mérget.

Adrienn arról is beszél, hogyha nem lenne ez a szép terület, nem tudná hogy elengedni a kutyáját. Ez a nagy zöld rész kincs nekik. A hely rendbe van tartva, ők is összeszedik maguk után a kakit és a Városgazda is mindennap takarítja a helyet.

A 18. számú választókörzet sheriffje, Balázs Csaba Alfonz körzeti rendész. Az ő területe az Észak-Kilián, Dél-Kilián és Diósgyőr – utóbbi városrésznek az Árpád utcai kutyafuttatója is.

– A Facebookon találkoztunk a hírrel és csütörtökön reggel az itteni Városgazda csoportvezetőjével beszélve, majd együtt több mint 15 embert bevonva kerestünk nyomokat – tudjuk meg a Miskolci Rendészet munkatársától.

– Reggel az Ady Művelődési Ház előtti téren, az egyik pad mögött nyers farhátat – nem tudni, hogy mérgezett volt-e – találtak, és az egész területet átvizsgálták, a „Lábas háznál” a dombot is. A kutyafuttatók környékén beszéltem az ebtulajdonosokkal, ám nem akarunk pánikot kelteni, de vigyázzunk egymásra! Ezt kértem mindenkitől.


Kutyafuttató az Árpád utcai zöld területen

„Szörnyű kínok között, hiába küzdöttünk érte órákig...” – így kezdődik egy újabb Facebook-bejegyzés, amely mellett egy kiscica fényképe látható. „Az ajánlatom: 20 ezer forint és teljes névtelenség annak, aki nyomra vezet, elárulja, ki ad Perecesen a szabadtéri színpad és az óvoda környékén fagyállót és mérget a kóbor és a gazdis cicáknak! Segítsetek, aki tud, járuljon hozzá, minél nagyobb az összeg, annál nagyobb az esély, hogy elkaphatjuk a gyilkost!

Nem történt bejelentés

Tegnapi lapszámunkban már írtunk a témáról. Dobi Tamást, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét tegnap ismét megkerestük, és arról kérdeztük, hogy érkezett-e bejelentés az elmúlt 24 órában. Ismét nemmel válaszolt, mint ahogyan arra a kérdésünkre is, amelyben a perecesi (lásd balra) macskamérgezésről faggattuk. A szóvivő hangsúlyozta: ha valakinek bizonyítékai vannak, mindenképpen tegyen bejelentést a rendőrségen. Felhívtunk két miskolci állatorvost is, de az Árpád utcai történésekről egyikük éppen lapunktól értesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában