Helyi közélet

2016.02.15. 18:14

Tánc és a lóerők: jól megférnek

Kazincbarcika - 2016 BarcikaArt díjasa táncpedagógus és hobbija az autósport.

Kazincbarcika - 2016 BarcikaArt díjasa táncpedagógus és hobbija az autósport.

Kazincbarcika képviselő-testülete 2007-ben alapította a BarcikArt díjat, melyet minden évben egyszer, a magyar kultúra napján egy, a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személynek vagy közösségnek adományoznak a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységéért. 2016 BarcikaArt díjasa Bencs Zoltán táncpedagógus, koreográfus, a Flash Táncstúdió vezetője lett, aki Szitka Pétertől és Klimon István alpolgármestertől vette át az oklevelet és a virágcsokrot.

Hamar eldőlt

– Egyáltalán nem volt véletlen, hogy a tánc mellett kötöttem ki – emlékezett a kezdetekre Bencs Zoltán. – A bátyám néptáncolt, a Szinvavölgyi Néptáncegyüttesben szerepelt, és mint a testvérek általában, sok időt töltöttünk együtt, „hordozott” magával. Így nem volt kérdés, hogy tízévesen már Csipogó Gyermek Néptáncegyüttes tagja lettem, ami a nagyok „utánpótlásbázisa” volt. Akkor azt éreztem, hogy vonz a színpad, tetszik a vele járó világ és az, hogy a mozgással, tánccal fejezzem ki magam. 14 éves voltam, amikor Miskolcon tartott toborzót a Magyar Állami Népi Együttes, és a helyi, majd a budapesti válogatót követően felvételt nyertem az utánpótláscsoportjába. Sajnos rajtam kívül álló okok miatt mégsem jött össze a dolog… Ekkor egy kis időre elgondolkodtam a folytatáson, és végül úgy döntöttem, hogy nyitok a modern tánc felé. Hat évig Tóth Evelinék irányítása alatt készültem, és ekkor tudatosult bennem, hogy ez már több lesz számomra, mint hobbi. Ez egy életforma.

Így nem is meglepő, hogy a következő állomás az életében 2000-ben is ezzel volt összefüggésben.

– Felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Főiskola moderntánc-pedagógus szakára – folytatta Bencs Zoltán. – Innentől kezdve pedig végképp eldőlt, hogy tánc és annak oktatása lesz a hivatásom. A barátaim segítségével Kazincbarcikán megalapítottuk a Flash Táncstúdiót és 28 növendékkel megkezdődött a munka. Évről-évre egyre többen lettünk, majd miután igény mutatkozott rá, 2007-ben Edelényben is indítottunk tagozatot, amely azóta is működik.

A stúdió vezetőjétől megtudtuk, hogy színes palettát ölelnek fel: a modern és divattánccal, hastánccal, fitnesszel és a dance traininggel egyaránt foglalkoznak.

– Ez így már egész napos elfoglaltságot jelent, de ezt egyáltalán nem bánom, mert azt csinálom, amit szeretek – tette hozzá Bencs Zoltán. – Versenyekre is járunk minden korosztályunkkal, és évente két gálát is tartunk, mert itt megmutathatjuk, hogy mennyit fejlődnek növendékeink. De természetesen mi is képezzük magunkat, hiszen meg kell felelni a folyamatos kihívásoknak. A tánc is folyamatosan változik, képben kell lennünk az új stílusokból, lépést kell tartanunk a trendekkel.

Lóerők bűvöltében

Azt viszont kevesebben tudják, hogy a tánc mellett egy másik, merőben eltérő sportban is otthon van Bencs Zoltán.

– Ez a történet is régen, még 1999-ben kezdődött, több pilótának is navigátora voltam – tudtuk meg. – Kisebb megszakításokkal azóta is folyamatosan versenyzünk, persze volt, hogy a társak, volt, hogy a szerepek – átültem vezetni – cserélődtek közben. 2004-ben egy Mitsubishivel indultunk az ORB-ben, 2006-ban pedig Lada VFTS-ben Világi Tamás barátomnak navigáltam. 2007-2008-ban a bátyámmal egy Ladával a Historic Rallyban versenyeztünk, majd átültünk egy Skoda Favoritba és a Rallye 2 A/5 kategóriájában kétszer is bajnoki címet szereztünk, ekkor már én voltam a pilóta. 2012-ben jött a Felicia, mellyel a mai napig versenyzünk. Szóval, bár elsőre távolinak tűnik a két történet, a tánc és a rally párhuzamosan fut az életemben. S hogy mi köti össze őket? A ritmus és az adrenalin.


Sikeresen szerepelnek

Bencs Zoltán táncpedagógusi és koreográfusi munkáját dicséri, hogy tanítványai sikerrel szerepelnek a Magyar Látványtánc Sportszövetség által szervezett bajnokságokon gyermek, junior és felnőtt kategóriákban egyaránt. Tavaly két csoportja három koreográfiával indult junior és felnőtt korosztályban az „Év tánca” országos amatőr táncversenyen. A megmérettetésről három arany minősítést, koreográfusi szakmai díjat, a 2015. év táncosai díjat és a 2015. év koreográfiája díjat is elhozták. A Magyar Látványtánc Szövetség Őszi Kupáján a juniorok egy ezüst minősítést és egy második helyezést, a felnőttek két első díjat szereztek. A stúdió kiemelkedő művészeti tevékenységéhez tartozik, hogy 2013-tól kezdve a Kolorfesztiválokon táncos szakmai napokat szervez, ahol a tanítványoknak olyan világszínvonalú társulatok és stúdiók táncosai engednek betekintést a legmodernebb irányzatokba, mint az ExperiDance és az Indance Movement.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában