Helyi közélet

2016.02.10. 08:26

MVK-sztrájk: pró és kontra

Miskolc - Az MVK egy havi plusz bért ígér év végére, de a szakszervezetek szerint ez csak a szokásos mesedélután.

Miskolc - Az MVK egy havi plusz bért ígér év végére, de a szakszervezetek szerint ez csak a szokásos mesedélután.

„Amennyiben vállalatunk a 2016-ra vonatkozó terveit teljesíteni tudja, valamennyi dolgozónk egy havi bérnek megfelelő jutalomban részesül decemberben” – ezt jelentette be sajtóközleményében Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója. Aki szerint ez az egy havi bérnek megfelelő jutalom duplája a tavalyinak, és az adott évre egy főre számolva 8,3 százalékos jövedelem­emelkedést jelent.

A vezérigazgató azt is hangsúlyozta közleményében: az egy havi plusz bér azonban csak kollektív alapon adható, azaz mindezt a szakszervezeteknek is el kellene fogadniuk.

„Amennyiben ezzel együtt sincs megállapodás, döntési helyzethez érkezünk. Nem marad más megoldás, minthogy a vállalat a sztrájkügyet lezártnak tekintse. Nem is tehetünk másképp, hiszen a több mint 120 napja fennálló sztrájkfenyegetés csak arra volt jó, hogy cégünknek üzleti és erkölcsi károkat okozzon” – fogalmazott a vezérigazgató.

Gyűjtik az aláírásokat

Úgy tűnik, amíg az MVK vezetése lezártnak tekinti a sztrájk ügyét, addig a szakszervezetek éppen, hogy nem.

„Az MVK lehet, hogy lezártnak tekinti, de mi hamarosan be fogjuk jelenteni a munkabeszüntetést, várhatóan az általunk korábban meghirdetett 68 százalékos elégséges szolgáltatással”

– mondta Berta József, a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (MTDSZ) elnöke.

Azt is megtudtuk tőle, jelenleg is zajlik az aláírásgyűjtés, amelyben azt kérdezik a munkavállalóktól, hogyan zárják le a béremelésről szóló vitát, a lehetséges javaslatok közt van a sztrájk meghirdetése is. Az elnök arról tájékoztatta lapunkat, lassan meglesz a munkavállalók többségének aláírása.

Nem tárgyalnak velük

Berta József szerint a munkáltató nem tárgyal velük, csak – mint fogalmazott – saját médiáján keresztül üzenget nekik. A mostani vezérigazgatói közleményről is csak a sajtóból értesültek. Az abban beígért plusz egy havi bérről azt gondolja az elnök, hogy az csupán a szokásos mesedélután része.

„A Miskolc Holding is megígérte a béremelést, igazgatótanácsi határozat is született erről korábban, mégsem kaptuk meg. November közepén indítottuk a kollektív béremelésről szóló vitát, de szóba sem állnak velünk, a sztrájkbizottsággal sem. Arra törekednek, hogy megosszák a munkavállalókat” – vélekedett az elnök.

ÉM-NSZR


Miskolc - "Köztudomású, hogy miközben olyan nagy közlekedési vállalatok, mint a MÁV vagy BKV maximum fél százalékos „béremelést” ajánlottak fel, addig minálunk az elmúlt időszakban adott 3-5%-os béremelés és év végi jutalom éves szinten 115 millió forintot jelentett a dolgozóknak" - olvasható Singlár Zsolt, MVK Zrt. vezérigazgató közleményében.

Miskolc - Én is buszvezető vagyok! – kiáltotta az egyik felszólaló az MVK előtti tüntetésen szerdán.

Miskolc - „118 napja fenyegetőznek sztrájkkal az MVK szakszervezetek, ideje lenne, ha végre színt vallanának” - kezdi szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményét az MVK Zrt. vezetősége.

Miskolc - Sajnos lesz sztrájk, bár jobb lenne, ha nem lenne rá szükség – mondta Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában