Helyi közélet

2016.02.16. 17:46

A bíróság jogszerűnek minősítette az MVK-sok sztrájkját

Miskolc - "<em>Nem sérti a jóhiszemű, tisztességes joggyakorlás elvét az érdekképviseletek azon eljárása, hogy tájékoztatták a munkavállalókat, hogy a sztrájk megkezdéséig illetőleg szolgálatba lépésük időpontjáig nem kötelesek arról nyilatkozni, hogy a sztrájkban részt kívánnak-e venni vagy sem</em>" - döntött a bíróság az MVK-sztrájk ügyében.

Miskolc - "Nem sérti a jóhiszemű, tisztességes joggyakorlás elvét az érdekképviseletek azon eljárása, hogy tájékoztatták a munkavállalókat, hogy a sztrájk megkezdéséig illetőleg szolgálatba lépésük időpontjáig nem kötelesek arról nyilatkozni, hogy a sztrájkban részt kívánnak-e venni vagy sem" - döntött a bíróság az MVK-sztrájk ügyében.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (munkáltató) kérelmezőnek, - a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete és a Forgalmi Érdekvédelmi- és Érdekképviseleti Szervezet, valamint a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szövetsége (érdekképviseletek) ellen sztrájk jogellenességének megállapítása iránt indított nem peres eljárásban meghozta a döntését. A bíróság a kérelmet elutasította, azaz s közlekedésiek sztrájkját jogosnak minősítette.

A MVK Zrt. kérelmet terjesztett elő a 2016. február hó 17. napjára meghirdetett sztrájkkal összefüggésben, annak jogellenessége megállapítását kérte. A bíróság a kérelmet tehát nem találta alaposnak. Mint indokolták, nem jogellenes, ha az érdekképviseletek a sztrájkban részt vevő munkavállalók nevét nem közlik a munkáltató kérése ellenére sem. A törvény rendelkezése szerint ugyanis a sztrájkban való részvétel önkéntes, az abban való részvételre, illetőleg az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető.

A munkavállaló egyébként munkaidejének megkezdése időpontjáig szándékát nem köteles közölni sem a munkáltatóval, sem az érdekképviseletekkel, hiszen azt bármikor megváltoztathatja, így tehát az érdekképviseletek felelősségteljesen nem is tudnának nyilatkozni a résztvevők nevéről.

Nem sérti a jóhiszemű, tisztességes joggyakorlás elvét az érdekképviseletek azon eljárása, hogy tájékoztatták a munkavállalókat, hogy a sztrájk megkezdéséig illetőleg szolgálatba lépésük időpontjáig nem kötelesek arról nyilatkozni, hogy a sztrájkban részt kívánnak-e venni vagy sem.

Alaptalan az arra történő hivatkozás, hogy az elégséges szolgáltatás mértékét szakszerűen az érdekképviseletek együttműködésének hiányában meghatározni nem tudja. A korábbi eljárásban az érdekképviseletek kimunkálták a még elégséges szolgáltatás mértékét, ezt a munkavállaló elfogadta. Mindemellett az érdekképviselet együtt kívánt működni a munkáltatóval, hiszen felajánlotta, hogy munkacsoportot hozzanak létre a sztrájk biztonságos lebonyolítása érdekében, ahol a munkáltató és a szakszervezetek egyenlő létszámban képviseltetik magukat.

Összességében az érdekképviseletek jogellenesen nem jártak el, így a munkáltatói kérelem alapos nem lehetett. A végzés nem jogerős, a postai kézbesítéstől számított 5 napon belül fellebbezés terjeszthető elő.


MVK: fellebezni fognak

"Az MVK Zrt. nem fogadja el a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős döntését, és fellebbezni fog a sztrájk jogosságát vitató kérelem elutasítását tartalmazó végzés ellen.

A miskolci utazóközönség érdekében az MVK Zrt vezetése arra törekszik, hogy a 2016.02.17-én, szerdán kezdődő munkabeszüntetés során az elégséges szolgáltatásként (66%) feltüntetett járatszámtól több járatot indítson" - olvasható a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatójának, Singlár Zsoltnak a kedd esti közleményében.


Miskolc - A város külső részein élőket érintheti hátrányosan a munkabeszüntetés, feltéve, ha lesz.

Miskolc – Az MVK Zrt. három szakszervezete szerdától határozatlan ideig sztrájkot hirdetett. A miskolci közlekedési társaság előzetes tájékoztatása a 2016. február 17-től érvényes 66%-os menetrendi kínálatra vonatkozóan.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában