Helyi közélet

2016.01.30. 16:55

Várja a földesista tanár aranyköpéseit

Miskolc - Nagy Kálmánról szeretne megemlékezni az egykori földesista diák, dr. Vida János.

Miskolc - Nagy Kálmánról szeretne megemlékezni az egykori földesista diák, dr. Vida János.

Dr. Vida János egykori földesista diák – 1964-ben érettségizett – „A tanár úr”, azaz Nagy Kálmán magyar-német szakos tanár aranyköpéseit szeretné volt diáktársai segítségével összegyűjteni. Miért gondolta úgy ennyi év távlatából, hogy meg kellene valahogy őrizni mindezt az utókornak? – kérdeztük.

– Kálmán bácsi nemcsak tanár, hanem nevelő volt. A szó nemes értelmében – jelentette ki dr. Vida János az 1973-ban elhunyt pedagógusról. – Sugárzó egyéniség volt a kisöreg, róla nem lehet megfeledkezi.

Törhetetlen egyéniség volt. Mesélte, hogy amikor Erdély­országon keresztül jöttek haza a szovjet hadifogságból lesoványodva, magyar családoknál kaptak szállást. Az asszonyok lemosdatták őket, majd megkérdezték: Mit ennétek, fiúk? Rántott húst – válaszolták. Az szó szerint megölte volna őket, ezért paradicsomlevest kaptak tészta nélkül, majd köménymaglevest. Csak lassan, hosszú napok után jutottak el a húsig. Kálmán bácsi ekkor elsírta magát… Így mesélte nekünk. A szívünknek, lelkünknek. És ennyi év után is bennem, bennünk van. Ez a kép is előttem van.

Levélben, telefonon várja

Tavaly ősszel aztán dr. Vida János ott volt Nagy Kálmán emléktáblájának avatásán a Földes Ferenc Gimnáziumban legalább félszázad magával, és az akkor ott elhangzott jó néhány kitűnő aforizma is arra ösztönözte, hogy megtegye a felhívást. Dr. Vida János a 3508 Miskolc, Csabavezér út 144. címre várja a visszaemlékezéseket.

Aki gondolja, telefonon is megteheti a 46/368-058 és a 30/265-7000-es számokon.

– Földesistának lenni szolid, szerény büszkeség, aminek levegője, varázsa volt, és hiszem, hogy most is van – jegyezte meg búcsúzóul dr. Vida János.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában