Helyi közélet

2015.11.01. 20:09

„Minél teljesebb életet élni”

Miskolc - A Semmelweisben a tüdőgyógyászatot és a pszichiátriát érintette a rehabilitációs fejlesztés.

Miskolc - A Semmelweisben a tüdőgyógyászatot és a pszichiátriát érintette a rehabilitációs fejlesztés.

2012-ben indult az észak-magyarországi régió 11 kórháza rehabilitációs ellátásának fejlesztését célzó projekt, de az előkészítése már 2011-ben elkezdődött. A projekt megvalósítására konzorcium jött létre, amelynek vezetője a B.-A.-Z. Megyei Kórház lett. Megyénkben az összesen 4 milliárd 800 millió forintos projektben 7 kórház érintett, közülük a Semmelweis közel 1 milliárd forintos uniós támogatásban részesült. A fő cél az volt, hogy csökkentsék a különböző szakterületekhez való lakossági hozzáférés földrajzi-regionális és ellátásbeli egyenlőtlenségeit, növeljék a rehabilitációs szolgáltatások színvonalát. A beruházást az EU és a Magyar Állam száz százalékban támogatta.

Változások menet közben

Akkor még a kórházak az önkormányzatok tulajdonában voltak, a Miskolci Semmelweis Kórházat egy kft. (MISEK) működtette, a Szent Ferenc Kórházrész pedig a B.-A.-Z. Megyei Kórházhoz tartozott, emlékeztetett a pénteki, Semmelweis Kórház-beli projektzáró rendezvényen dr. Tiba Sándor főigazgató főorvos. Azóta a kórházak állami tulajdonba kerültek, a Szent Ferenc Kórházrész pedig átkerült a Semmelweishez. Ha csak ezeket tekintjük is, elképzelhető, mennyi változáshoz kellett igazodni a megvalósítás folyamán. Ennek ellenére több kórházban is megtörtént már az átadás. Most a Semmelweis Kórházon volt a sor, amely nem tekinthető egyszerű területi kórháznak, hiszen számos területen megyei, sőt régiós feladatokat lát el.

Pénteken a pszichiátriai és a pulmonológia rehabilitációs fejlesztést tekinthették meg a meghívottak. A pszichiátriai rehabilitációs osztály az egy emelettel bővült, részben felújított épületben kap helyet, ahol a rehabilitációt segítő csoport- és terápiás szobákat is kialakítottak.

A pulmonológiai rehabilitációs fejlesztéssel a volt tüdőgyógyászat épületét újították meg. A komfortosítás során a kórtermeket és vizesblokkokat alakítottak ki. A fejlesztés része egy, a terheléses vizsgálatok végzésére alkalmas laboratórium is.

Nagyon számít a környezet

A két épület építésére, felújítására (ennek részeként a teljes akadálymentesítésre) 686 millió forintot költöttek, amelyhez 50,6 millió minisztériumi támogatást is elnyert a kórház. 73,6 millió forintból pedig az orvosi gép- és műszerparkot bővítették, illetve a kórházi bútorzatot egészítették ki, 7,5 millió forintos minisztériumi támogatásból.

A légzőszervi rehabilitációs osztály főorvosa, dr. Munkácsi Adrienn a fejlesztés lényegét így fogalmazta meg: mindez hozzájárul, hogy a betegeknek sikerüljön minél tovább minél teljesebb életet élniük, akiknek csak lehet, munkába állniuk.

A pszichiátriai osztály új vezetője, dr. Cserép Edina Edit főorvos is ezt erősítette meg. Mint mondta: az alkoholbetegek és az öngyilkosságok nagy száma miatt különösen szükség van a szakterület erősítésére. Mint ígérte, a munkája során arra törekszik, hogy a – még orvosok körében is – erősen stigmatizált pszichiátriai betegek közül minél többet sikerüljön visszavezetni a társadalomba. Rehabilitációjukhoz pedig nagy szükség van a kulturált környezetre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában