Helyi közélet

2015.11.30. 08:36

A Télapónak a gyerekek megírták a kívánságlevelet

Miskolc - Advent első hétvégéjére elkészültek az adventi koszorúk és vasárnap este felgyulladt az első fény.

Miskolc - Advent első hétvégéjére elkészültek az adventi koszorúk és vasárnap este felgyulladt az első fény.Még egy kis ragasztó a fenyőgallyra, a lényeg, hogy jól tapadjon a vázra. Egy színes gömb a tetejére és egy lehelet­nyi csillámpor, kész is az adventi koszorú. Már csak a gyertyák hiányoztak, de száradás után azok is a helyükre kerültek. Délutánra minden összeállt, és felgyulladhatott az első fény. Így készült az adventre vasárnap délelőtt a Kovács család.

Éppúgy, mint minden évben, apa, anya és a két gyerek együtt készítették az adventi koszorút. Sok minden került rá, hiszen már ősz elején elkezdik gyűjteni a hozzávalót: fenyőgally, toboz, gesztenye. A gyertyákra pedig rajzolnak, hogy még inkább egyedi legyen az adventi dísz. „Mindig vasárnap rakjuk össze, ezzel is hangolódunk az esti gyertyagyújtásra” – mesélte Erika, az édesanya. A két fia mindig várja az első adventi vasárnapot, mert akkor tudják, már közeleg a karácsony. „Adventi naptáruk is van, minden napra egy csoki, így könnyebb a várakozás” – mesélte az édesanyjuk. És azt is megtudtuk, az első vasárnap nem csupán a gyertyagyújtás ideje, de ilyenkor írnak a fiúk a Télapónak is, hogy mit szeretnének látni a fa alatt. „Egészen pontosan ők csak diktálják a listát, írni még nem tudnak. De a hat­éves Máté a lelkemre kötötte, írjam meg a Mikulásnak, hogy jövőre már iskolás lesz, és ő írja majd a levelet” – mondta mosolyogva Erika.

Vásárlás később

Voltak, akik nem otthon hangolódtak az adventre, hanem a miskolci adventi vásárt választották. Míg a gyerekek korcsolyáztak vagy éppen a korabeli körhintában ültek, a szülők a vásári kínálatból válogattak. Karczagi Éva egy kerámia tálat nézett ki a nagymamájának, de – mint mondta – arra még kell gyűjtenie egy picit. „Egyelőre csak nézelődünk, és élvezzük az ünnepi forgatagot, az ajándékvásárlást későbbre halasztjuk” – tette hozzá. Azt is elárulta, vasárnap szabadnapot kapott a családtól, így nem kellett főznie, azt tervezték, a vásárban esznek majd valami finomságot és persze forralt bort. Julianna is forralt borozott barátaival vasárnap és közben elárulta nekünk, imádja a karácsony előtti időszakot: „Ez a kedvencem, főleg, ha még a hó is esne. Imádom a decembert, mert már karácsony előtt ünnepi a hangulat. A barátaimmal mézeskalácsot sütünk, bejgli készül, ez a legjobb ünnep.”

Még csendes volt a nap

Hosszú hónapok óta először ezen a hétvégén voltak nyitva a boltok vasárnap. A kereskedők nagyobb rohamra számítottak, de egyelőre nem voltak tele az üzletek. Voltak persze, akik már elkezdték a karácsonyi bevásárlást, mondván, hétköznapokon, a munka miatt nem érnek majd rá. „Így könnyebb, ha szép lassan mindent előkészítünk” – mondta Szabó Gáborné.

Az egyik eladó szerint az igazi roham a jövő vasárnaptól várható és persze karácsony előtt. „Azt hittem, hogy az első vasárnapi nyitvatartás is vonzza majd a vevőket, de nem ez történt. Csendes a nap” – osztotta meg velünk.


Miskolc - Miskolcon az idei adventben hagyományosan újra elindul a kívül-belül ünnepi díszbe öltöztetett adventi villamos, melyet negyedik éve készítenek lelkesen a közlekedési vállalat dolgozói.

Miskolc - Péntek délután ünnepélyesen „felkapcsolták” az ünnepi díszkivilágítást a miskolci belvárosban, ezzel elkezdődött az advent, azaz a karácsonyvárás időszaka

Miskolc - Így még biztosan nem látta a várat! Az ünnepi készülődés jegyében, a Diósgyőri vár is különleges fényekbe borul a vasárnapi gyertyagyújtásokon. A vár hétvégi programjain megtudhatjuk, hogyan ünnepelt a király, a gyerekek saját karácsonyi díszeket készíthetnek, de az idősebbek szeme is felcsillan majd a nosztalgia kisvasút láttán, amely az adventi vásáron fogadja az érdeklődőket.

Miskolc - Meghitt ünnepi hangulat, vásári forgatag várja az érdeklődőket az idei Miskolczi Adventi Vásáron november 27. és december 24. között a Szent István téren.

Miskolc - November 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án, adventi vasárnapi napokon közlekedni fog az Auchan 1-es, Auchan 2-es, a 44-es, a Tesco Avas járat, valamint az áruházakat érinteni fogják a 7-es és néhány forduló erejéig a 3-as autóbuszok. Karácsony és szilveszter napján rövidebb üzemidővel közlekednek majd az áruházi járatok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában