Helyi közélet

2015.08.27. 16:11

Nem a csizma teszi: miskolci lányok Európa csúcsán

Miskolc - Európa legjobbjai a Dudás Ágnes vezette Miskolci Mazsorett Együttes.

Miskolc - Európa legjobbjai a Dudás Ágnes vezette Miskolci Mazsorett Együttes.

Idén két szövetség versenyein is sikeresen szerepeltek a miskolci mazsorettek. Mindkét megméretésen Európa-bajnoki címet szereztek. A Miskolci Kulturális Központ Ifjúsági Házának junior csapata a Magyar Mazsorett Szövetség Magyar Bajnokságán szerzett kvalifikációt a rangos eseményre. Azóta folyamatosan készültek, hogy bemutathassák produkciójukat a négytagú nemzetközi zsűri előtt. A lányok és csoportvezetőjük, Dudás Ágnes szorgalmas és kitartó munkája meghozta a sikert, hiszen az augusztus 20–23. között Brnoban (Csehország) megrendezett XII. Mazsorett Európa Bajnokságon a csapat junior zászlós kategóriában Európa-bajnoki címet szerzett, megelőzve olyan országok csapatait, mint Olaszország, Horvátország, Szlovákia. Eddig a hír. De mi van e mögött?

Megtudtuk a receptet

– Sok kitartás, szorgalmas munka, sok gyakorlás – árulta el a siker titkát Dudás Ágnes, a csoport vezetője. – Már tavaly szeptembertől decemberig intenzíven gyakoroltuk a forgásokat, a különböző kombinációkat, a térformákat, februártól pedig kezdett kialakulni a koreográfia, májusban már sikerrel szerepeltünk a magyar bajnokságon.

Megtudtuk, a „mazsorettkedés” alaphangon heti két edzéssel jár, az egyik a szorosan vett mazsorettpróba, a másik pedig a balettalapok elsajátítása a Premier Művészeti Iskola keretein belül, Füvessyné Lőrincz Krisztina vezetésével.

– Gyakoriak voltak az olyan hétvégék, amikor péntek, szombat és vasárnap is voltak foglalkozások, az Európa-bajnokságok előtt azonban már mindennap két-három órát gyakoroltunk – egészítette ki Ágnes.

Tinik és lányok

Tudván, az EB-re kijutott csoport tizenhárom, 13–15 év közötti lányból áll, el tudjuk képzelni, hogy időnként meg kell küzdeni velük, nehéz elképzelni, hogy nincs dac, hiszti, hajba kapás.

– Pedig nincs! – jelentette ki nevetve Ágnes. – Ezekkel a lányokkal óvodáskoruk óta dolgozunk együtt. Nagyon jó kis csapat, órán kívül is sokszor együtt vannak, vagyunk a szülőkkel. A szülők segítsége, támogatása nélkül ezt nem is lehetne csinálni.

Feltesszük: alighanem a szülők akaratából kezdték el anno a lányok óvodáskorukban a „mazsorettkedést”.

– Ez igaz, de idővel maguk a lányok is egyre elkötelezettebbekké, lelkesebbekké váltak.

A fotókon is látható, a lányok nagyon különböző alkatúak. Vajon milyen az ideális?

– A mazsoretteknél nem számít, hogy valaki sovány vagy kövér, itt az egység számít. Egyébként is, bármilyen alkatú valaki, a rendszeres mozgás során mindenki egyre ügyesebb lesz, fejlődik a mozgás, a mozgáskoordináció, a ritmusérzék, az egymásra figyelés képessége és a tolerancia – szögezte le Ágnes. Elmesélte, amikor a továbbtanulás és a magánélet változásai miatt annak idején az ő csoportjuk feloszlott, elvégezte a kétéves mazsorett­oktatói tanfolyamot, aztán meghirdette, hogy óvodások részére csoportot indít.

– Mostanra beérett a munka, több mint hatvan kislánnyal dolgozom óvodásoktól az általános iskolásokig – összegezte.

Nem ünneprontásképp, de rákérdeztünk: míg a második és harmadik helyezett csapatok csinos csizmácskákban feszítenek a dobogón, a mieink egy részén fekete balettcipő, a többieken tornacipő.

– Sajnos nekünk nem telik csinos csizmácskákra… .

Megkérdeztük: párja 15 ezer forint. Mi megírtuk, hátha…


A győztesek...

Árvai Gréta, Bacsó Mariann, Bacsó Fanni, Balina Tamara, Borbély Bianka, Farkas Nóra, Haluska Martina, Hollósi Dóra, Kavecz Dominika, Lellák Viktória, Mágori Bernadett, Szabadka Szabina, Vajóczky Eszter


Sikert sikerre halmoznak

A csoport a Magyar Látványtánc Sportszövetség Európa-bajnokságán is részt vett idén június 25–28. között Balatonfüreden. A lányok botos, valamint vegyes és egyéb eszköz kategóriában is arany minősítést szereztek. A versenyen egyéni produkciókkal is indultak a lányok, ahol szintén szép sikereket értek el, hiszen a Mágori Bernadett–Szabadka Szabina duó junior kategóriában 1. helyen, Borbély Bianka Solo Junior kategóriában pedig 2. helyen végzett.Az Európa-bajnokságokra való felkészülés alatt Lengyelországban, Rybnikben is vendégszerepeltek a Csomasz Brass Band felsőzsolcai fúvós­zenekarral. A rendezvény a fúvószenekarok számára verseny is volt, ahol a zenekar 3. helyezést ért el.


Brno, Miskolc - Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Miskolci Mazsorett Együttes Dudás Ágnes által vezetett Junior csoportja. Idén két szövetség versenyein is sikeresen szerepeltek, hiszen mindkét szövetségben Európa-bajnoki címet szereztek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában