Helyi közélet

2015.07.06. 16:00

"Törődésről, precíz odafigyelésről tettek tanúbizonyságot az olvasók"

Miskolc - Fontos a pitvarfibrilláció felderítése, mivel gyakran nem okoz látványos tüneteket. Szakertői telefon: dr. Valikovics Attila, a B.-A.-Z. Megyei Kórház osztályvezető főorvosa.

Miskolc - Fontos a pitvarfibrilláció felderítése, mivel gyakran nem okoz látványos tüneteket. Szakertői telefon: dr. Valikovics Attila, a B.-A.-Z. Megyei Kórház osztályvezető főorvosa.

Szakértői telefonunk mögött nemrégiben Dr. Valikovics Attila, a B.-A.-Z. Megyei Kórház osztályvezető főorvosa ült, aki állta olvasónk rohamait.

– Nagyon örülök, hogy ennyien telefonáltak, és törődésről, precíz odafigyelésről tettek tanúbizonyságot az olvasók – mondta. – Közel húsz hívásom volt az e-mailekkel együtt, ebből körülbelül a fele volt az, ami a szív okozta stroke-on átesett beteg volt és ők kértek terápiás javaslatokat. A kampányunknak a célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szívbetegségek az agylágyulásoknak a húsz százalékáért felelősek és ezek között is leggyakrabban a pitvarfibrilláció áll. A pitvarfibrilláció felismerése elsődlegesen háziorvosi, kezelése kardiológiai feladat. Gyakran nehéz a felismerése, ugyanis a betegek jelentős része észre sem veszi, hogy az van. A pitvarfibrillációnak az a nagy veszélye ideggyógyászati szempontból, hogy egyrészt a szabálytalan szívritmus miatt rosszabb az agy vérellátása, másrészt pedig hajlamosabb a vérrög képződés kialakulása. Ha vérrög kerül az agyi erekbe, akkor stroke-ot okoz. Hozzánk így kerülnek a betegek: gyakran nálunk derül ki a pitvarfibrilláció.

Fontos a terápia

Ezen kívül is fontos a pitvarfibrilláció felderítése és kezelése, mivel gyakran nem okoz látványos tüneteket – nem okoz panaszt, ám mégis.

– Az agy különböző területein picike kis infarktusokat okoz, amelyek szellemi hanyatlást idéznek elő – folytatta a megyei kórház ideggyógyász főorvosa. – A kognitív működés csökken, amely később akár demenciába is torkolhat. A betegek egy része semmilyen tünetet nem észlel, mégis több kis lágyulás van az agyban és ha nem kezelik megfelelően, ezek a gócok szaporodnak. Összességében két nagy gond van: vagy nagy agylágyulást okoz súlyos ideggyógyászati tünetekkel, vagy sok kicsi infarktust, ami a szellemi működést csökkenti. A megfelelő terápia nagyon fontos, ami ritmusszabályozásból és véralvadásgátlásból áll. Ezért nagyon fontos a jó együttműködés a kardiológiával. A jól beállított terápiával újabb stroke-ot előzhetünk meg!

Elfogadottabbak

Mit lehet tenni? – adódik a kérdés. A kampánynak azért van most ideje az osztályvezető főorvos szerint, mert most kezdenek elterjedni az új hatású véralvadásgátlók, melyek a korábbiakhoz képest hatékonyabbak és jelentősen biztonságosabbak.

Az olvasói kérdésekről!

– Egy részük pitvarfibrilláló beteg volt, akik odafigyelnek magukra, kezelésre járnak jól beállított gyógyszerrel. Ők kíváncsiak voltak veszélyekre. Erről ugye beszéltünk – mondta dr. Valikovics Attila. – A kérdések másik feléből nekem azt tűnt ki, hogy nem optimális a véralvadásgátló beállítás. Ezekben az esetekben javasoltam a kardiológia kontrollon a vérleletek bemutatását, a terápia szükség szerinti módosítását. A harmadik nagy csoport: már volt stroke-juk és ők kérdezték a lehetőségeket. A véralvadásgátlásról adtam tanácsokat, illetve a vérkeringést javító szereknek az alkalmazásáról beszéltem. Volt, aki hangulatzavarról, feszültségről panaszkodott. Ez a harmadik csoport abszolút a mi asztalunk, ideggyógyászaté.

A telefonálók közül a legidősebb 85 éves, míg a legfiatalabb 75.

„Ez típusos, a pitvarfibrilláció ennek a kornak a sajátossága” – fogalmazott a főorvos.

– A Megyei Kórházban hozzájutnak azokhoz a vizsgálatokhoz, kezelésekhez, rendszeres ellenőrzésekhez a betegek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az állapotuk jó legyen – nyilatkozta dr. Valikovics Attila. – Nálunk meg van szervezve a komplex diagnosztika, lehetőségünk van a legmodernebb terápiás eljárások alkalmazására. Sokszor panaszkodunk az egészségügyi ellátásban tapasztalható nehézségekre. Ezek a panaszok összességébe jogosak, de úgy gondolom, hogy a kórház vezetése és a magasabb egészségügyi irányító szervek segítségével a mi kórházunkban az ellátás megfelel a nemzetközi színvonalnak. Természetesen a problémák sokrétűek: a társadalom öregszik, a szociális ellátórendszer is sok nehézséggel küzd, tehát nemcsak az egészségügyben kell keresni a gondok okait. A mi vidékünkön több a beteg, sok köztük a rossz általános egészségügyi állapotú, nehéz sorsú ember. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: törekedni kell a komplex fejlesztésre, a körülmények javítására!

Néhány javallat

Olvasóink egy része e-mailban küldte el kérdéseit, sőt volt, aki komplett leletét. Bányainé Saroltának (Miskolc) és Temesi Lórándnak például egyaránt (újabb) kardiológiai vizsgálatot javasol dr. Valikovics Attila, a B.-A.-Z. Megyei Kórház osztályvezető főorvosa, míg Molnár Gusztávnénak a belgyógyászat felkeresését, ahol a vérnyomását monitorozzák, beállítják, így valószínűleg a fejfájása is megszűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában