Helyi közélet

2015.06.11. 15:10

"Halálra ítélt" miskolci busz: a videón tömeg van rajta

Miskolc - Megszűnik a 20-as busz két éjszakai járata, mert nincs rá igény, a VEKE szerint lenne.

Miskolc - Megszűnik a 20-as busz két éjszakai járata, mert nincs rá igény, a VEKE szerint lenne.Kihasznált buszjáratokat szüntet meg jövő héttől a miskolci közlekedési vállalat (június 15-étől változik a menetrend), állítja közleményében a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) miskolci szervezete. A civil szervezet szerint az MVK Zrt. többek között törli a 20-as autóbuszok utolsó két indulását is, mert állítólag nincs rájuk valós igény.

Videón szemléltetik

Az egyesület – olvasható a közleményben – azonban utánajárt ennek június 5-én, pénteken, és tapasztalatait videóban mutatták be. A videón jól látszik, hogy tömeg áll a Centrummal szemközti buszmegállóban. Arra a buszra várakoznak 23.45-kor, amit meg kíván a közlekedési vállalat szüntetni. A busz megérkezik, a videón ott a felirat: 45-en szálltak fel a buszra. Később az egyetemnél húszan szálltak le, 15-en továbbutaztak Tapolca irányába. A következő (megszüntetendő) járatnál is hasonló volt a helyzet.

Lapunk ellenőrizte a menetrendet, valóban hiányoznak belőle az említett járatok.

A VEKE közleménye szerint egyébként lényegesen rosszabb lesz jövő héttől a tömegközlekedés Miskolcon, mint a korábbi menetrend idején, honlapjukon példákkal támasztják alá állításukat. (lsd. keretes írásunkat.)

A VEKE egyébként 15 éve működik, és a magyarországi városok közösségi közlekedésének javítását tűzte ki célul. 2013-ban a miskolci városvezetés meghallgatta javaslataikat, sőt közös munkával elkezdték a közösségi közlekedés megreformálását, később a kapcsolat megszakadt.

Már egy hónapja…

A VEKE alig egy hónapja már felhívta a figyelmet arra, hogy szerintük nem jó a tervezett menetrend, és felajánlották együttműködésüket a város és a cég vezetésének. Kritikájuk megjelenése után tette nyilvánossá az MVK Zrt. az új menetrendet, szerintük – az utazóközönséget fórumokon hallgatták meg – a valós utazási igényeket vették alapul. Lapunk akkor megkereste az MVK Zrt.-t, szerettük volna, ha a VEKE által felvetett, a járatok kapcsán tételesen megfogalmazott kritikákra, véleményekre reagálnak, de azt a választ kaptuk, hogy nem szeretnének ezzel foglalkozni.

Néhány példa

  • Az avasi 31-es busz ritkul
  • Hejőcsaba központjában több mint 20 százalékkal csökken a 14-es buszok száma.
  • Számos vonalon búcsút inthetünk a megjegyezhető, óránként ismétlődő indulási időknek (Martinkertvárosban például napközben a mai egységes 20 perc helyett 24-27 percenként közlekednek a buszok).
  • Egész nap felborul a hangolt közlekedés az Északi tehermentesítőn és a Szentpéteri kapuban.
  • Jelentősen romlik a sűrűség vagy az egyenletesség Szirmán, Felsőzsolcán, és a Búza tér – Avas viszonylatban.
  • Hétvégén a 2-es villamos csupán 60 percenként fog közlekedni.
  • A Hideg sori járat csak nyúlfarknyi útvonalon marad meg
  • Késő este megszűnnek egyes garantált átszállási kapcsolatok.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában