Helyi közélet

2015.05.17. 19:22

„Az önkormányzat érdeke nem sérülhet”

Miskolc - Felszámolás esetén a város megvenné a Búza téri piacot. Kérdések és válaszok: A városháza szóvivőjének, Koczák Szilviának.

Miskolc - Felszámolás esetén a város megvenné a Búza téri piacot. Kérdések és válaszok: A városháza szóvivőjének, Koczák Szilviának.

Az önkormányzat szerdán közleményt adott ki piac ügyben. Lapunknak azonban voltak még kérdései, a közlemény és az Ikeron Zrt.-s beszélgetés után is. Ezekre Koczák Szilvia városházi szóvivő válaszolt.

A Miskolci Piac Zrt.-ben a város kisebbségben tulajdonos. Az önkormányzat számára mikor derült ki, hogy gondok vannak, illetve, mikor derült ki, mit tett az önkormányzat, illetve mit tehetett?

Koczák Szilvia: A város számára évek óta ismert, hogy a Miskolci Piac Zrt-nek komoly gondjai vannak a hitel visszafizetését illetően. Bár kisebbségi tulajdonosként a mozgástér meglehetősen csekély volt, a lehetőségekhez mérten mindig együttműködtünk a többségi tulajdonossal a működőképesség fenntartása érdekében. Ezt – az önkormányzatot megillető pénzek behajtását is beleértve – az önkormányzati érdekek sérülésének határáig mindig meg is tettük.

A közleményben az állt: a válsághelyzetet okozó, a piacot üzemeltető többségi tulajdonos azt várja a várostól, hogy mondjon le több százmillió forint értékű vagyonról és közpénzről a hitel egy részének elengedése fejében. Mit jelent ez pontosan, mit szeretne az Ikeron?

Koczák Szilvia: Az önkormányzat jelenleg fennálló (közel 400 millió forintos) követelését és a hitel végső határidejéig felmerülő követelést el kellene engedni vagy engedélyezni, hogy annak megfizetésére a hitel visszafizetéséig ne kerüljön sor. Ezzel a városnak legalább 1 milliárd forintos bevételről kellene időlegesen vagy véglegesen lemondania, amelyet a közpénzekkel gazdálkodó felelős vezetés keretein belül nem lehet megtenni.

A közleményben az is benne van, hogy többször tárgyalt a város és az Ikeron közösen a bankkal, de elfogadhatatlanok voltak a feltételek. Mik voltak a feltételek?

Koczák Szilvia: Az önkormányzat által fel kellene vállalni az előbb említett követelésről való lemondást. Ezzel együtt fel kellene vállalni a bizonytalan, átláthatatlan (és emiatt kockázatos) tulajdonosi összetételű gazdasági társasággal való együttműködést. Az önkormányzat csak átlátható gazdálkodó szervezetekkel köthet szerződést vagy vállalhat pénzügyi kötelezettséget.

A szerdai fórumon valóban felmerült, hogy a piac kiköltözhetne a parkolóba?

Koczák Szilvia: Vészforgatókönyvről beszélünk, ami azt jelenti, hogy fel vagyunk készülve minden eshetőségre, de a végcél minden esetben a megoldáskeresés és ezzel együtt a piac működőképességének fenntartása. Ennek érdekében a város kész minden tőle telhetőt megtenni.

A közleményben szerepelt, ha arra kerül a sor, a város megvenné a piacot. Miből?

Koczák Szilvia: Az önkormányzat gazdálkodási és pénzügyi helyzetre fel van készülve nagyobb kiadások teljesítéséhez szükséges pénzeszköz előteremtésére. Erre több példa is van a múltból, sikerrel oldottuk meg a forrásteremtést akár a fészekrakó program, akár az Avas szálló visszavásárlása esetén. Ennek a kérdésnek a részletesebb megválaszolása jelenleg nem időszerű.

„Bár az eljárás lezárásával, így a Miskolci Piac Zrt. megszűnésével, az árusok bérleti szerződései megszűnnek, az új üzemeltető azonban azokat ismét megkötheti” – áll a városházi közleményben. Erre mi a garancia, ha mondjuk nem a város, hanem egy befektető veszi meg a piacot egy esetleges felszámolási eljárás végén?

Koczák Szilvia: Garancia a jelen helyzetben nincs, természetszerűleg nem is lehet. A város tulajdonszerzésének fő biztosítéka az, hogy a piac területe az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában van.

ÉM-NSZR


Miskolc - A helyzet változatlan? 2011-ben is arról írtunk, az önkormányzat és az Ikeron Zrt. nem tud megegyezni. tovább »

Miskolc - Egyeztetésre hívta a Búza téri piac kereskedőit szerdán délre dr. Kriza Ákos polgármester. tovább »

Miskolc - A város ígéri: nem veszítik el megélhetésüket az árusok. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában