Helyi közélet

2015.04.02. 17:08

Portréfilm Varga Rudolfról

Szikszó - Szikszótól Szikszóig – Hatvanöt perc a hatvanöt éves Varga Rudolffal – címmel 2015. március 16-ától az Abaúj Tévé készített portréfilmet az íróról.

Szikszó - Szikszótól Szikszóig – Hatvanöt perc a hatvanöt éves Varga Rudolffal – címmel 2015. március 16-ától az Abaúj Tévé készített portréfilmet az íróról.

Varga Rudolf, kinek szülőhelye Szikszó, éppen hatvanöt éve született. Füzesséri József polgármester a filmben kérdező-beszélgetőtársként élményszerűen vezeti végig a nézőket azokon a helyszíneken, ahol az író gyermekkorában tanult, lakott, pajtásaival játszott, élte a suhancok mindennapi életét. Az egykori újságíró kollégákon, felnőtt barátokon, földijein, az olvasókon kívül a filmben megszólalnak a gyerekkori „szerelmek”, pajtások is, így például dr. Dobrik István művészettörténész, aki elmondja a Varga által neki ajánlott verset. Az Inkubátorházban tartott rögtönzött szimpóziumon dr. Szádeczki Zoltán, Gálffy Ignác díjas irodalmár, Miskolc város nyugalmazott főjegyzője, Czipott György költő, a Szózat című irodalmi folyóirat szerkesztője, valamint Madár János, Váci Mihály-díjas költő, a Rím Kiadó igazgatója, a Kelet Felől irodalmi- és társadalomtudományi folyóirat alapító főszerkesztője méltatják Varga Rudolf írói munkásságát.

Molnár László, Jászai Mari-díjas színművész februárban Vargabetűk címmel önálló estet tartott Budapesten, az RS9 színházban a Varga verseiből általa összeállított repertoárból. Az író születésének 65. évfordulójára készült portréfilm ennek a kötődésnek a lenyomata” – idézte saját szavait Füzesséri József polgármester, az író Szülőföld, barátság című könyvének hátsó borítójára írt szövegből. Füzesséri József polgármesteren kívül közreműködtek a film előkészítésében, a hivatal munkatársai, akik közül elsősorban Schubert Lajost kell megemlíteni. Alkotók az Abaúj Tévé stábja, élükön Vajtó László főszerkesztővel. Operatőr Hamar Péter, vágó-rendező Farkas Gy. Norbert. A 65 perces filmet az Abaúj Tévé tűzi műsorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában