Helyi közélet

2015.04.08. 08:12

Nem kérték, mégis osztottak…

Miskolc - Kaotikus jelenetek alakultak ki a miskolci ételosztásnál, amelyet a rászorulók megsegítésére szerveztek.

Miskolc - Kaotikus jelenetek alakultak ki a miskolci ételosztásnál, amelyet a rászorulók megsegítésére szerveztek.Ételosztást szervezett keddre a Miskolcnak Hangja Van Facebook-csoport, miután országos sajtónyilvánosságot kapott, hogy a megyeszékhely polgármestere, dr. Kriza Ákos elhárította a Gyermekétkeztetési Alapítvány kezdeményezését (a polgármester kedden kiadott közleménye itt olvasható >>>). Az alapítvány a gyermekéhezés elleni küzdelem részeként rászorulóknak osztott volna élelmet. Dr. Kriza Ákos reakciója hívta életre, tiltakozásként a keddi ételosztást, amelyet az említett Facebook-közösség előbb adományokból kívánt megszervezni. Végül a Gyermekétkeztetési Alapítvány is beszállt. Déltől várták az adományokat, és az étel osztása délután háromkor kezdődött. A helyszínen tartózkodó munkatársaink is láthatták, hogy időnként feszültséggel terhes kaotikus jelenetek alakultak ki. A szervezők önkéntesek segítségével próbálták kezelni a helyzetet. Az online média egy része a fosztogatás kifejezést használta a történtekre. Ezt munkatársunk túlzásnak tartja: tettlegesség nem történt, aki megkapta a tartós élelmiszerből álló csomagot, békében távozott.

Elutasított a városvezető

Az ételosztás előtt kérdeztük Király Gábort, az ötszáz csomaggal érkezett Gyermekétkeztetési Alapítvány elnökét.

– Miután ez a környék a nagy szegénységű területek közé tartozik, úgy ítéltük meg, hogy jó helyre jön az adomány. Egy országos akció keretében készültünk ételosztásra, amelynek egyik helyszínének szántuk Miskolcot. Megkerestük a polgármestert, hogy jelöljön ki számunkra egy olyan helyszínt a városban, ahol mi ezer gyermeket meleg étellel vendégül tudunk látni. Ezt utasította el a városvezető – mondta.

– Miért kellett a polgármesterhez fordulni, miért nem lehetett egyszerűen, területfoglalási engedélyt kérve megszervezni az ételosztást? – kérdeztük az alapítványi elnököt.

Mint elmondta, „minden esetben a helyi önkormányzat vezetéséhez fordulunk, és a szociális ügyekkel foglalkozó osztállyal együtt szervezzük meg ezeket e rendezvényeket. Nekünk a fővárosban nincsenek vidéki helyismereteink, ezért kérjük minden esetben az önkormányzatot, vagy vidéki civil szervezeteket, hogy segítsenek. Miskolc esetében az önkormányzat kimaradt, de belépett egy helyi civil szervezet, így – ha nem is a tervezett formában – lesz ételosztás. Alig három napjuk volt, hogy összehozzák ezt az élelmiszerosztást és nézzen körül, alig múlt dél, és már gyűlnek az adományok és jöttek már olyanok is, akik már a csomagokért jöttek. Őket megkértük, hogy 3 órára jöjjenek vissza.”

Oláh Benjámin a Miskolcnak Hangja Van egyik fő aktivistájaként állt a szervezés élére. Bár az osztás előtt volt még bőven dolga a többi – karján fehér szalagot viselő – aktivistával együtt, de örömmel az arcán fogadta a kérdéseket. „Minden engedélyt sikerült megszereznünk, le a kalappal a hatóságok előtt. Most már csak az a dolgunk, hogy segítsük az alapítvány aktivistáinak munkáját.

Jutott mindenkinek…

Azért a „csak” ennél többet jelentett, hiszen sok száz adagnyi élelmiszer összegyűlt, amelyet szintén kiosztottak a rászorulók között. Csakúgy mint a sok halom zsíros kenyeret, amit a szintén adományként kapott alapanyagból állítottak elő saját kézzel a „fehér szalagosok”.

- ÉM-összefoglaló -

„Nem lehetek szégyellős”

„Néhány konzervet hoztam, ennyire futotta a pénzemből – mondta egy idős néni, miután szatyorkájából kipakolta az asztalra adományát. – Jó szívvel hoztam, hátha jót teszek vele valakinek.”„Ne haragudjon, de nem mondom meg a nevem – mondta rögtön egy barna kabátos, középkorú férfi. – Szégyellem, hogy itt kell sorban állnom. Néhány éve még nekem is volt munkahelyem. Megszűnt és nem találtam állandó munkát. Otthon viszont két gyerek vár. Nem lehetek szégyellős, elfogadom azt, amit adnak…”„Én csak annyit mondok, áldja meg az Isten őket… – fogalmazott egy idős néni.


„Gyerekétkeztetés: felelősség”

Kriza Ákos hangsúlyozta, nem kívánt médiacirkuszhoz asszisztálni. Miskolc polgármestere a Gyermekétkeztetési Alapítvány ételosztó akciójával kapcsolatban a következőket közölte:„A Gyermekétkeztetési Alapítványt arra kértem, hogy ha lehet, ne Miskolcon szervezze meg az akcióját. De nem az ételosztást kifogásoltam, hiszen én magam is sok hasonló akcióban vettem részt az elmúlt években, és Miskolc mindig nyitott volt az ilyen kezdeményezésekre.A Gyermekétkeztetési Alapítvány azért kapott elutasító választ, mert levele szerint valójában egy médiaakciót tervezett, és nem a rászorulók megsegítésén lett volna a hangsúly. Azt kérték, hogy keressünk több száz gyermeket, akiket ők az interneten „folyamatos” közvetítésen mutathatnak, miközben esznek. Ehhez pedig nem szeretnék asszisztálni. Egy ilyen akció csupán médiahecc, az igazi karitatív szervezetek nem a sajtó kedvéért szerveznek ételosztást.”

Helyszín és biztosítás

„És van még egy szempont. Ahol a gyerek éhezik, ott a szülő is. A gyerekeket a szülők hozzák el egy ilyen eseményre. Milyen jótékonysági megmozdulás az, ahol a gyerek eszik, a szülő meg nézi? Ráadásul az alapítvány lényegében azt kérte, hogy mi szervezzük meg helyette az ételosztást. Adjunk helyszínt, gondoskodjunk a rendezvény biztosításáról, szervezzünk gyerekeket a helyszínre, delegáljunk önkénteseket, valamint szervezzük meg a helyi médiát.”

Költenek rá

Mint írja, a miskolci gyermekétkeztetés kérdése nem egyetlen rendezvényen múlik. „Kollégáimmal az elmúlt években igen sokat dolgoztunk, hogy a rászorulók ellátása jól működjön. Az önkormányzat évente például csaknem négyszázmillió forintot fordít az éhező gyermekek napi étkeztetésére.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában