2015.04.20. 16:07

Közlemény - A Jobbik az adófizetőt védi, a Fidesz a brókert

Miskolc - A Fidesz Miskolcon szinte minden érdemi ellenőrzési jogkört megvont a Pénzügyi Bizottságtól, miután annak jobbikos elnöke ragaszkodott a közpénzek átlátható felhasználásához.

Badány Lajos, a Pénzügyi Bizottság elnöke, önkormányzati képviselői jogkörében az erről tartott tájékoztatón elmondta: a Fidesz megvonta a bizottságtól többek között az értékpapírok vásárlására vonatkozó véleményezés lehetőségét, noha a Quaestor-botrány után nem lazítani, hanem éppen hogy szigorítani kellene az ellenőrzést. Emellett a jövőben a Pénzügyi Bizottság nem ellenőrizheti a költségvetési gazdálkodás szabályszerűségét, ami visszaélések sokaságát teszi lehetővé. Ezen túl már nem vizsgálható az önkormányzat számlavezető intézetének szerződésszerű teljesítése sem. Az elnök közölte azt is, hogy önálló képviselői indítványként közel fél tucat módosító javaslatot nyújtott be a közgyűlésnek - többek között a Miskolc Holding gazdálkodásának átláthatósága érdekében - azokat azonban a fideszes többség kivétel nélkül leszavazta.

Amíg a Jobbik az adófizetőket védi, a Fidesz a brókereket és a bankárokat – ezt már Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője mondta. Szerinte a városvezetés azért vett el számos ellenőrzési jogkört a Jobbik vezette Pénzügyi Bizottságtól, hogy a jövőben teljesen zárt ajtók mögött költhessék az adófizetők pénzét. Mint mondta, Badány Lajos valóban szigorú ellenőrzést kezdeményezett bizottsági elnökként, de szerinte ez az elmúlt évek fényében indokolt is, másrészt ennek minden tisztességes önkormányzatnak örülnie kéne, amennyiben nincs takargatnivalója. „A Jobbiknak az a célja, hogy az adófizetők pénze hatékonyan, törvényesen és a legnagyobb biztonságban kerüljön felhasználásra. Úgy tűnik, a brókerkormány miskolci leányvállalata nem ebben érdekelt” – jelentette ki Jakab Péter.

- Jakab Péter, Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, miskolci frakcióvezetője -