Helyi közélet

2015.04.07. 07:20

A miskolci polgármester elhárította a segítséget

Miskolc - Tiltakozásnak szánják a keddi miskolci ételosztást a szervezők.

Miskolc - Tiltakozásnak szánják a keddi miskolci ételosztást a szervezők.A Miskolcnak Hangja Van Facebook-csoport arra kíván ezzel reagálni, hogy a megyeszékhely polgármestere elhárította a Gyermekétkeztetési Alapítvány megkeresését.

Az alapítvány ételt osztott volna a hétvégén, rászorulóknak a borsodi megyeszékhelyen is. Tapasztalataik szerint számos településen péntektől hétfőig éheznek gyerekek. Dr. Kriza Ákos levélben válaszolt az alapítvány megkeresésére, jelezve, miért fogadja kétségekkel, és miért nem látná szívesen Miskolcon ezt az akciót.

A közfigyelem középpontja

Az esetről a Népszava közlése nyomán sokan beszámoltak az online médiában, idézve dr. Kriza Ákos polgármester levelét, például ezeket a mondatokat: „Hangsúlyozni kívánom, hogy természetesen nem áldozatos tevékenységük, hanem az azzal járó sajtóérdeklődésnek és közfigyelemnek a Miskolcra irányulása vet fel bennem kétségeket. (…) Úgy vélem, a gyermekéhezés, a gyermekszegénység ellen szisztematikus és kitartó munkával kialakított intézményrendszerünkre, az itt dolgozó szakembereinkre joggal lehetünk büszkék. Ezen túlmenően Miskolc a fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni. Mindezek alapján kérem, hogy jótékonysági akciójuk helyszínéül más, elmaradottabb, saját helyzetén javítani és a figyelem középpontjába másként bekerülni nem képes településre essen a választásuk!”.

A Népszavának Koczák Szilvia, a miskolci városháza szóvivője azt mondta: tudomása szerint hétvégén is jut étel a rászorulóknak, bár ebben nem volt biztos – teszi még hozzá a lap.

Várják az adományokat

A polgármester gesztusa hívta életre a Miskolcnak Hangja Van Facebook-csoport civil kezdeményezését: mégis legyen ételosztás a városban, és éppen a virágóránál, vagyis a városháza épületével szemben. A szervezők egyike, Oláh Benjámin az Észak-Magyarországnak azt mondta: rendezvényük tiltakozás, mert senkinek nincs joga az éhes emberek kezét eltolni az ételtől. „Ezt nem engedhetjük!” – mondta. A kezdeményezés figyelmeztetés, hogy ilyen ne fordulhasson elő még egyszer. Oláh Benjámin elismerően szólt azokról, akik ételosztással segítenek a nehéz helyzetben lévőkön. „Ezt a tevékenységet tisztelni kell, és nem szabad elutasítani” – mondta a többi között. Az ételosztás ma (kedden) délután 3 órakor kezdődik, a virágóránál. Előtte, déltől ugyanide várják azokat, akik tartós élelmiszerekkel, adományokkal kívánnak és tudnak segíteni. A csoport hétfőn azt is bejelentette a Facebook-oldalán, hogy az étel kiporciózását és szétosztását a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársai vállalták.

ÉM-BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában