Helyi közélet

2015.02.24. 21:45

Orvosi bravúr Miskolcon - „Az Isten vezesse a kezünket!”

Miskolc - Ritka műtétet hajtottak végre a B.-A.-Z. Megyei Kórházban kedden egy betegen, akinek kettős daganata volt.

Miskolc - Ritka műtétet hajtottak végre a B.-A.-Z. Megyei Kórházban kedden egy betegen, akinek kettős daganata volt.

Az országban eddig csak két ilyen műtét történt, az egyiket még debreceni orvos korában szintén dr. Karosi Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztályának jelenlegi osztályvezető főorvosa vezette.

Elöljáróban annyit tudtunk meg: az ötvenes éveinek elején járó férfin két orvoscsoport végzi egyszerre a daganat miatti teljes gégeeltávolítást, a nyaki áttétek eltávolításával együtt, illetve a nyelőcsődaganat eltávolítását, a gyomor „felhúzása” mellett (egy úgynevezett gyomorcső beültetésével).



Zöldre váltva

A Csillagpont központi épületében találkozunk: az első négy médiamunkatárs, akik részesei lehetnek az eseménynek. Dr. Győri Csilla, a központi műtő intézetigazgató főorvosa már vár ránk, annak rendje-módja szerint ruhát váltunk a fehér öltözőben, maszk, védősapka, műtőspapucs. Aztán jöhet a kézfertőtlenítés.

Először járunk itt, a négy orvosszakma nyolc műtőjének közös folyosóján. A főorvos megmutatja az előkészítőket és a műtét utáni őrzőt is. Van műtő, ahol már operálnak. A „miénkben” még csak a műszerekkel, gondosan bebugyolált egyebekkel „megterített” gurulós asztalok – kétszer annyi, mint szokásos, hiszen párhuzamosan folyik majd a műtét. Ennek megfelelően többen is lesznek benn, tíz embert számolunk össze, akik sorra meg is érkeznek. Karosi tanár úrról tudjuk, hogy műtét előtt nem szívesen nyilatkozik, de azért csak megtudunk tőle pár új információt: egy alkoholbeteg, dohányos férfit fognak műteni, akinek két különböző szervén is van tumoros elváltozás, az egyiken áttétekkel.

Rákészülés

– Az is ritka, hogy egyszerre legyen daganat a nyelőcsövön és a gégén, de ez a radikális műtéti megoldás is ritka. Korábban tüneti kezelés mellett ezeket a betegeket fél éven belül elveszítettük – mondja. Ő úgy tudja, az a beteg, akit Debrecenben nyolc éve műtöttek, ma is él.

– A mostani műtétet háromhetes előkészület előzte meg. A beteget és a hozzátartozóit is fel kellett készítenünk, mind testileg, mind lelkileg. A testi alatt értem, hogy miután alkoholbetegről van szó, meg kellett várnunk, míg az elvonási tünetek megszűnnek, ezen felül fel kellett erősítenünk, hogy kibírja a műtétet, s az utána következő megpróbáltatásokat. A műtét után közel három napig mélyaltatásban lesz a beteg.

Megtudakoljuk, milyen jó kívánsággal szokás ilyenkor elköszönni: – A Jóisten vezesse a kezüket!

Tudjuk, hogy többször is konzultáltak a három orvos­szakma – a fül-orr-gége, a sebészet, a központi aneszteziológiai és intenzívterápiás osztály – műtétben részt vevő orvosai. Ennek ellenére, miután megkezdték az altatást, a beteget megborotválták, testét fertőtlenítették, s ellátták az ilyenkor szokásos „leplekkel”, az operatőrök még egyszer egyeztetik a legfontosabb lépések sorrendjét – de ezt már csak az ablakon túlról következtetjük ki a mozdulatokból.

Mintegy háromnegyed óra múltán megtörténik az első bemetszés. Oly’ sokan vannak odabenn is, hogy követni már aligha tudjuk a történéseket. A „fekete öltözőn” át azzal távozunk: mi műtét után biztosan visszajövünk.


Az operáló orvosok

Dr. med.habil. Karosi Tamás Ph.D osztályvezető főorvos és dr. Haji Ahmadian főorvos (fül-orr-gége és fej-nyaksebészeti osztály); dr. Sikorszki László főorvos, dr. Botos Ákos főorvos és dr. Karafa Iván (sebészeti osztály); dr. Szedlák Balázs osztályvezető főorvos és dr. Kánya Zita (KAITO)


Műtét után, ébredés előtt

A műtéti csapat olyan össz­hangban dolgozott, hogy a hatórásra tervezett műtétet négy óra alatt sikeresen befejezték. Az ezt követő sajtótájékoztatón megtudtuk: ha a beteg általános állapota 48 órán belül nem fordul kritikusra, s az elkövetkezendő 8–9 napban nem lép fel műtét utáni vérzés, tályogképződés, s hasonló komplikációk, akkor jó esélye van a felépülésre. Visszaállhat a nyelése, s nem lesz akadálya a szájon át történő táplálkozásnak. A gégemikrofon használata és a hangprotézis beültetése esetében kizárt, kanüllel fog élni élete végéig. Állapota elfogadásához segítséget nyújtanak számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában