Helyi közélet

2015.02.24. 09:21

Jegyzet: A bűvös kétharmad

<em>Mindkét politikai oldal a maga vérmérséklete és szempontjai szerint értékeli a hétvégi veszprémi országgyűlési képviselő-választás eredményét. A kormánypártok jelöltjét megverte a szocialisták által is támogatott független jelölt. Azaz nyílt versenyben szenvedett vereséget a kormányoldal, elveszett a Fidesz-KDNP kétharmados többsége a parlamentben</em>. <strong>Szaniszló Bálint jegyzete</strong>.

Mindkét politikai oldal a maga vérmérséklete és szempontjai szerint értékeli a hétvégi veszprémi országgyűlési képviselő-választás eredményét. A kormánypártok jelöltjét megverte a szocialisták által is támogatott független jelölt. Azaz nyílt versenyben szenvedett vereséget a kormányoldal, elveszett a Fidesz-KDNP kétharmados többsége a parlamentben. Szaniszló Bálint jegyzete.

Ha a kétharmad jelentőségét nézzük, azért annyira nagyon nem kell megijedniük a kormánypártiaknak, hiszen az ilyenfajta törvényhozást az elmúlt ciklusban, rohammunkában letudták, manapság már nem sok kétharmados többséget igénylő javaslat érkezik a parlamenti asztalra. Az ellenzék egyharmada pedig olyan sokfelé oszlik el, hogy azzal aztán vajmi keveset lehet kezdeni a szavazásokkor.

Mindaz azonban bizonyos, hogy – elsősorban – a Fidesznek érdemes elgondolkodnia ezen a vereségen. Ahogy ismerem a működési mechanizmust, lázas elemzés folyik a pártközpontban. Történik ez még akkor is, ha a nyilvánosság előtt próbálják tompítani a jelentőségét a dolognak. Az érdemi gondolkodásra azért még mindig van három évük a következő rendes választásokig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában