Helyi közélet

2014.09.06. 21:48

Emlékezés a múltra, üzenet a jövőnek

Csokvaomány - A Bányász Napi megemlékezés keretében felavatták Szent Borbála szobrát Csokvaományban.

Csokvaomány - A Bányász Napi megemlékezés keretében felavatták Szent Borbála szobrát Csokvaományban.

A Hegyháti zsákfaluban addig szó sem esett a munkanélküliségről, amíg működött a szénbányászat. Utána viszont megváltozott a helyzet. Jelenleg a falu nagy része állástalan, ezért érthető, hogy a Bányász Nap idején időről-időre felszínre kerül a tárna újranyitása. Azok után pedig joggal reménykednek a csokvaiak, hogy Farkaslyukon megkezdődött a kutatási fázis, ennek a széntelepnek pedig egy jelentős részre Csokvaomány alatt található.

A település közepén felavatták azt a Szent Borbála szobrot, amely Mustos Tibor polgármester szerint emlékezés a múltra, ugyanakkor üzenet a jövőnek is. Lényeges, hogy az egykori dolgozókról, a föld alatti tragédiákban elhunyt bányászokról íj módon is megemlékezzenek, ugyanakkor a védőszent egész alakos szobrát a hit jelképének is szánják Csokvaományban.

Helyi öntőmester munkája

- A jelenlegi energiaárak mellett hisszük, hogy ismét megnyílhatnak a tárnák, a fekete arany pedig újfent megélhetést biztosíthat majd az itt élő családoknak - fogalmazott Mustos Tibor, polgármester. - A szoboravatásra régóta készültünk, de korábban nem volt rá anyagi forrásunk. Egy helyi vállalkozó, Borsodi Ferenc öntőmester azonban a segítségünkre sietett, ennek köszönhetően megvalósulhatott egy régi álmunk.

A bányászok védőszentjéről állított bronzból készült alkotás megegyezik a berentei idősek otthonánál látható szoborral, amely mostantól Csokvaomány főterét is díszíti.

ÉM-ME

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában