Helyi közélet

2014.08.22. 19:45

Közlemény - Avasi Jelenlét – konkrét problémák megoldásával segítik a közösséget

Miskolc - Együttműködési és Támogatási megállapodást írt ma alá Dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Miskolcon.

Miskolc - Együttműködési és Támogatási megállapodást írt ma alá Dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Miskolcon.

A Szerződés a Megújulás- Jelenlét az Avasi lakótelepen projekt anyagi feltételeit tartalmazza. A megállapodás az önkormányzat, valamint az egyházi szervezetekből és egy civil szervezetből álló konzorcium között jött létre. A támogatási szerződés mellett aláírták a felek azt a szerződést is, amelynek értelmében a város a konzorciumi tagok számára, feladataik ellátásához 5 évre ingyen 9 felújított ingatlant biztosít. Az együttműködés értelmében az önkormányzat több mint 33 millió forinttal támogatja a projektet.

Különböző szakemberek folyamatos, aktív, támogató jelenléte. Ez az alapja a Megújulás – Jelenlét az avasi lakótelepen elnevezésű projektnek, amelynek elindításáról a miskolci önkormányzat augusztusi rendkívüli közgyűlése döntött. A program célja a nehéz helyzetbe került emberek segítése, az egész avasi közösség megerősítése, az egyes társasházak, lakók konkrét, egyedi problémáira megoldást találva.

Köztudott, hogy az Avason olyan társadalmi problémák jelentek meg, amelyekre az elmúlt huszonöt évben Magyarországon még nem sikerült eddig megoldást találni. Az Avasi Jelenlét elnevezésű projekt kipróbált modellek alapján indított program, amelynek keretében a város együttműködési szerződést köt egy civil és egyházi szervezetekből álló konzorciummal, amelynek tagjai gesztorként- a leszakadó közösségek integrálásában tapasztalt- Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Avason aktívan jelenlévő Dialóg Egyesület és Jezsuita Közösség. Ők jelentik a szakmai hátteret, a város pedig biztosítja a szükséges forrást, a működési feltételeket.

Az, hogy csaknem száz lakásból sikerült kilakoltatni a „fészekrakókat” az Avasról, nagyon fontos eredmény, de nem oldotta meg véglegesen a problémát, hiszen lelakott ingatlanokat, szétvert liftet, összefirkált lépcsőházat, csótányokat és hatalmas adósságállományt hagytak maguk mögött. Továbbra is gondoskodni kell ezekről a közösségekről, foglalkozni kell azokkal, akik itt maradtak, segíteni kell nekik, hogy rendbe tegyék környezetüket és segíteni kell azokat, akikre ez a hatalmas gazdasági teher hárul.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Miskolci Önkormányzat felkérésére Jelenlét programját valósítja meg Miskolcon az Avasi lakótelep kijelölt társasházaiban, a Lyukóvölgyben és a számozott utcákban. A „Jelenlét” a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szóhasználatában azt jelenti: jelen vagyunk a másik ember életében. A személyes jelenléten alapuló integrációs programok 1991 óta zajlanak, és az eseti segítségnyújtásra koncentráló szemléletmódból mára sajátos „máltai módszertan” alakult ki. Ennek lényege, hogy minden embert, minden családot egyéni esetként kezel, és szociális diagnózis alapján személyre szabott megoldást keres a problémára. Nem lehet minden gondot egy év alatt megoldani, de kitartó és következetes jelenléttel megváltoztatható a legelesettebb családok élete. Ilyen szemléletmód mellett zajlanak eredményes integrációs programok Tarnabodon, Monoron, Gyöngyösön, a veszprémi „Pokoli toronyban”, a pécsi György-telepen és a tatabányai Mésztelepen is.

A szerződés megkötése keretében nyolc kijelölt területen kilenc helyiséget, köztük több egykori fészekrakós lakást biztosít az önkormányzat a programhoz. Ezekben rendezik be közösségi tereiket a szervezetek, ahol pályaorientációs tréningeket, rehabilitációs foglalkozásokat tartanak majd, de adósságrendezési tanácsadást, délutáni felügyeletet és korrepetálást is igénybe vehetnek a tanév alatt az itt élő családok. A helyszíneket úgy választották ki, hogy ott legyen a legközelebb a segítség, ahol a létező – együttélési, eladósodottsági – problémák alapján leginkább szükséges. A segítség folyamatosan jelen lesz a lakótelepen.

A város a támogató szervezetekkel együtt az avasiak problémáira keres megoldást.

- Koczák Szilvia sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában