Helyi közélet

2014.07.28. 09:30

Alvászavar: 12 kérdésre 12 válasz

Miskolc - Mit tegyek, ha nem tudok éjszaka aludni? Sokak teszik fel a kérdést.

Miskolc - Mit tegyek, ha nem tudok éjszaka aludni? Sokak teszik fel a kérdést.

Olvasóink alvásproblémáikkal kereshették telefonos szakértőnket, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház osztályvezető főorvosát, dr. Valikovics Attilát múlt pénteken. A kérdések közül adunk közre néhányat, a válaszokkal együtt, abban a reményben, hogy a hasonló problémákkal küszködőknek is segítségül szolgál.

1. Frontok érkezésekor este 10 óra után rendesen elalszom, de fél 3-3-kor teljesen felébredek, és talán reggel 6-tól 8-ig még vissza tudnék aludni. Sokat tépelődöm, hogy mit vegyek be. Vagy csak türelmesen várjam meg a reggelt?

Úgynevezett „Z” típusú altató szedése javasolt. (Egyébként 3 ilyen, „átaltató hatású” is forgalomban van. Gyógyszerneveket nem írhatunk az újságban, de a háziorvos így is tudja, milyen gyógyszert írjon fel.)

2. Édesapám 74 éves, elég régóta küzd alvászavarral. Altatót is szed, ennek ellenére sem tud 2 óra hosszánál többet aludni. Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy tudjon aludni?

Szintén a „Z” típusú altató jelenthet megoldást. (Ugyanez a válasz többek kérdésére, akiknek hasonló panaszaik vannak.)

3. Nagyon nehezen alszom el, csak teljes sötétben és teljes csendben tudok aludni (ez leginkább hajnali 4 és déli 12 óra között sikerül), és a legkisebb neszre felébredek és órákig nem sikerül visszaaludni. Próbálkoztam már forró kakaóval, olvasással… Már a pályám elején is mindig többműszakos munkarendben dolgoztam. Hozzá kell tennem, hogy alacsony a vérnyomásom, magas a koleszterinszintem, valamint az árvíz óta szívritmus-zavarom van. Szedek nyugtatót, szívritmuscsökkentőt. Főleg éjszaka időnként felgyorsul a szívverésem. Szedjek altatót?

Az alvás-ébrenlét ciklus­zavar gyakran kialakul, ha felborul a napszaki ritmus, a három műszakban dolgozóknál sajnos gyakori. Oka, hogy felborul a melatoninszabályozás. (A melatonin az alvási ciklust szabályozó hormon.) Estére melatonin szedése javasolt.

4. Szív- és érrendszeri beteg vagyok, 65 éves. 3 éve volt egy műtétem, azóta éjjelente csak 1-2 órát alszom. Kértem altatót az orvostól, de sajnos így is csak úgy alszom, hogy éjfélkor beveszem, alszom 3 óráig, utána mindig felébredek.

Kérje a háziorvosától, hogy „Z” típusú altatót írjon fel.

5. Amióta kivették a méhem és a petefészkem, horkolok. Eleinte csak akkor ha hanyatt feküdtem, de most már mindegy, merre fordulok. Gyakran levegő után kapkodok. Teljesen kialvatlan vagyok. Több más betegségem is van, s állandó fájdalommal élek, gyógyszereket is szedek.

Elképzelhető, hogy a cukorbetegségen túl hormonzavar is társul az alvászavarhoz. Ősztől a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház alváslaboratóriuma is fogadja a betegeket. Szeptember-októberben kérjen beutalót a háziorvosától, s időpontot a kórháztól.

6. Több mint 15 éve minden nap álmodom, zömmel rémálmaim vannak. Ilyenkor kiabálok, verekszem. Mit tehetnék ez ellen?

Az álom, az „más”, nem sorolható az alvászavarok kategóriáiba. Pszichológus vagy pszichiáter segíthet (Jóllehet, köztudott, e téren megyénkben elég nehéz a hozzáférés.)

7. Mintegy 8 éve, egy családi traumát követően nem tudtam aludni, és feszültség oldásra nyugtatót kaptam. Ez segített. Azóta csak ezzel tudok aludni. Napi szinten egy tablettát szedek este, alváshoz. Van-e esély ennyi év után elhagyni a gyógyszert, egyáltalán kell-e, mert a stresszes életemhez nagy segítség. Van-e valami mellékhatása hosszú távon?

A hosszan tartó szorongás, feszültség sokkal több panasszal jár, az említett gyógyszer szedése. Azonban ne emelje a dózist! Ha ennek szükségét érezné, keresse fel az orvosát!

8. A 20 éves lányom 3 hónapos terhes, 2 napja nem tud aludni. Adhatok-e neki altatót?

Nem szabad adni. Ha tartósnak bizonyul a panasz, a szülészeti gondozás során kérjen tanácsot az orvosától.

9. 45 éves nő vagyok, alvás közben horkolok, időnként ki-kihagy a légzésem, aztán pedig nagyot horkantok.

Szeptember-október környékén jelentkezzen az alváslaboratóriumunkban.

10. 70 éves férfi vagyok, a budapesti alváslaboratóriumban „nyugtalanláb-szindrómát” állapítottak meg nálam (1 óra alatt 600 mozgást rögzítettek), amire kaptam is gyógyszert, meghatározott dózisban, de egy ideje ismét nyugtalanul alszom miatta. Lehet, hogy rossz gyógyszert írtak?

Az alvászavarhoz társuló mozgásjelenségek egyike a nyugtalanláb-szindróma. A megnevezett gyógyszert jónak tartom, de javaslom, hogy a dózis emelése céljából keresse fel a szakorvosát.

11. Depressziós vagyok (emiatt pszichiátriai gondozás alatt is állok), emellett alvásproblémákkal is küszködöm. Kihez forduljak?

A pszichiátriai betegségekhez társuló alvási problémáival a pszichiátriai gondozót kell felkeresnie.

12. 27 éves nő vagyok, pici gyermekekkel, akikhez sokáig éjjel is gyakran fel kell kelni. Egy ideje biztosított számomra az éjszakai nyugalom, mégis folyton nagyon álmos vagyok.

Ősszel kérjen időpontot az alváslaboratóriumunkba!

ÉM

Insomnia, hypersomnia és parasomnia

Az alvászavarok közé tartozik a hyposomnia vagy insomnia, mely nehezített elalvással, az alvásnak ébredéssekkel megszakított mintázatából vagy folyamatos alvást követő túl korai ébredésből állhat. Ennek valamelyest éppen ellentéte a hypersomnia, mely fokozott alvásigényen alapuló állapot, ilyen például a nappali aluszékonyság. A rosszul alvók számára talán meglepő, de az sem szerencsés, ha túl sokat alszunk. A hypersomnia oka lehet gyógyszerek, főként altatók, nyugtatók túldozírozása, de a fokozott alvásigény utalhat testi betegségekre is. Ezek között gyakran igazolódik a pajzsmirigy szerepe, melynek csökkent működése gyakran jelentkezik érdektelenséggel, aluszékonysággal, viszont az aluszékonyság súlyosabb agyi folyamatok (pl. gyulladások vagy a koponyán belüli nyomás fokozódásának) tünete is lehet. Ezen jórészt mennyiséginek is nevezhető zavarokkal szemben inkább minőségi zavarok a parasomniák, ahol elsősorban az elalvás vagy a felébredés folyamata sérül, ide tartozik például az alvajárás. Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt: Depresszió, Szorongás és pánikbetegség, Kényszerbetegség, Fóbiák, A táplálkozás magatartási zavarai, Az egészséges, pihentető alvás záloga. A mindennapi élet szempontjából a legnagyobb jelentősége az insomniáknak van, amelyeket tartamuk alapján átmeneti, rövid távú és krónikus insomniákra oszthatunk fel. Az insomniák kezelése (különösen az első két esetben) alapvetően gyógyszeres terápiából áll, de itt jelezzük, hogy elsősorban a krónikussá váló esetekben, pszichoterápiás módszerek vagy például alvásmegvonásos kezelés alkalmazása is szükséges lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában