Helyi közélet

2014.03.06. 06:55

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2014. március

Miskolc – Csütörtökön ülésezett Miskolc Város Közgyűlése. Munkatársunk helyszíni tudósítása a márciusi testületi ülésről!

Miskolc – Csütörtökön ülésezett Miskolc Város Közgyűlése. Munkatársunk helyszíni tudósítása a márciusi testületi ülésről!


13.20: A márciusi ülésnek vége.

A következő ülés május 8-án lesz.


13.19: Így döntöttek a képviselők a márciusi testületi ülésen:

  • Javaslat az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 7/2013. (III.12.) önkormányzati rendelet módosítására (IV. negyedéves előirányzat módosítás) és kapcsolódó döntés meghozatalára

  • 17 igen, 10 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének megállapítására, a költségvetési rendelet megalkotására és egyéb kapcsolódó döntések meghozatalára

  • 16 igen, 12 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat A Miskolc Történelmi Avas területére vonatkozó Helyi Építési Szabályzatról (HÉSZ) szóló 66/2003. (XII.9.) rendelet módosítására

  • 17 igen, 9 nem, 2 tartózkodás

  • Javaslat az Önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegének megállapítására a 2015-2017. évekre

  • 17 igen, 11 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat a Miskolc-Diósgyőri Római Katolikus Egyházközséggel és a Páli Szent Vince Társaság Szeretetszolgálattal ingyenes használati szerződés megkötésére

  • 19 igen, 8 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2011.(III.26) önkormányzati rendelet módosítására

  • 17 igen, 11 nem, 0 tartózkodás

  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására

  • 17 igen, 9 nem, 2 tartózkodás


    12.56: Katona Ferenc (Fidesz): "A Bajcsy-Zsilinszky utcában meghibásodott egy csapadékelvezető, amit lemezzel takartak le, ez zavarja - főleg az esti órákban - az ott élőket."

    Seresné Horváth Zsuzsanna: "Az elmúlt közgyűlésen én invitáltam a miskolciakat a kocsonyafarsangra. Akik eljöttek, nem bánták meg, hiszen egy jól sikerült rendezvény volt. Köszönet érte a CineMis Kft. dolgozóinak és a városháza munkatársainak. És nem maradtak elvarratlan szálak és kifizetetlen szálak, jól zárt a fesztivál."

    Fodor Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy júliusban, négy héten át építőtábort szervez az Avason, a történelmi Avas rendbetételére. Mint mondta: több százan jelentkeztek erre, arra kéri a diákokat, most már ne jelentkezzenek, már nem tudja őket fogadni. Hozzátette: ha nyerne egy pályázaton, akkor lehetne még gyerekeket fogadni.

    A polgármester arra kérte, ezt ne folytassa, mert nem közérdekű.

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető köszönetet mondott a városnak, a városgazdának azért a segítségért, amit az elmúlt években adtak a körzetének. Felsorolta: köszöni, hogy a Mese cukrászda előtti tér megújulhat, a Király utcában új játszóterek épülhetnek.

    Dr. Kovács László (KDNP) arról beszélt, hogy reményei szerint hamarosan elfogadják a város költségvetését, és annak is, hogy több mint 300 millióval több jut városüzemeltetésre.

    Benczés Miklós (Fidesz) lakossági panaszt továbbított: a Stadionnal szemben volt útjavítás, rosszul lett kivitelezve, magas az út, olyan mintha fekvőrendőr lenne. Ennek kivizsgálását kéri. Illetve egy nagyobb szemétgyűjtőt kért, mert - mind mondta - DVTK meccsek után szemetes a környék.

    Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető elsőként az útfestések időpontjáról érdeklődött. Majd elmondta: "2013-ban Kassa Európa Kulturális fővárosa volt, akkor polgármester úr elmondta, sok közös program lesz. Kérném, írásban tájékoztasson erről polgármester úr. Másik, egy félreértés, tartottam sajtótájékoztatót arról, hogy az adatvédelmi hatóság elítélte az önök Hivatal házhoz megy fórumát, amelyen - a hatóság szerint - jogtalanul gyűjtöttek aláírást. A hatóság mondta ki, nem én, mint ahogy az önök közleményében állt. De megértem önöket, hogy most értetlenül néznek, hiszen a közleményt Balázsi Úr írta, aki jobban két Tövis cikk megírása közben jobban figyelhetne az aktuálpolitikai ügyekre. És ha már Miskolci Tövis, akkor hadd mondjak köszönetet azoknak a fideszes, kdnp-s képviselőknek, akik odamertek jönni hozzám a folyosón és elhatárolódtak ettől a sajtóterméknek nem nevezhető valamitől, azoktól a dolgoktól, amikben ez az újság turkál."

    Dr. Kriza Ákos: életszerűnek nevezte azt, hogy a városháza szakemberei abból a célból, hogy válaszoljanak a fórumon elhangzott kérdésekre, rögzítik az adatokat.

    Március 12-én 10 órakor Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében történik meg a Takata-gyár alapkőletétele - jelentette be a polgármester.


    12.17: A zárt ülés után a közérdekű bejelentésekkel folytatják a képviselők.

    Bazin Géza (MSZP). "A múltkor kérdeztem, mikor kerül a terület az állatmenhely tulajdonába, de eddig nem kaptam rá választ...Szeretnék kapni olyan kimutatást, mekkora bevételt okoz az MVK-nak a kampány tevékenység, mit fejlesztenek, mit vásárolnak belőle."

    A hivatal részéről elhangzott: most már semmi akadálya sincs, hogy a menhelyhez kerüljön a terület, a jelzálog lekerült róla. (Erről az ügyről lapunk is beszámolt.)

    Devecz Miklós, az MVk Zrt. vezérigazgatója elmondta, a kérdést a MIKOM tudja megválaszolni, mert velük van szerződésük.

    Kovács Viktor, a MIKOM Kft. vezetője annyit mondott: kötöttek az MVK-val szerződést, mert kizárólag a MIKOM-hoz tartozik a hirdetési felületek értékesítése. Így az MVK-nak fizet a MIKOM, összegszerűen nem tudta megmondani, mennyi.

    A polgármester arra kérte, 15 napon belül írásban válaszoljon a feltett kérdésre.

    Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz) a vasgyári úton lakók kérését tolmácsolta, akik azt szeretnék, hogy a zebrán tovább világítana a lámpa, mert nem érnek át a gyalogosok.

    Dr. Zsiga Marcell alpolgármester azt mondta el, körzetében komoly beruházások valósulnak meg, például a Zoltán utcában terveznek aszfaltozást. De beszélt arról is, hogy a komolyabb kátyúzások is lesznek Miskolcon. Arról is beszámolt, hogy a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes komoly sikert ért el, bekerültek a Fölszállott a páva című műsorba. (Erről lapunk is beszámolt.)

    Bartha György (MSZP) azt kérdezte, hogy a 69-es, 68-as autóbusz útvonalán és a Berekalja nagy forgalmú útvonalán keletkezett kátyúkat mikor javítják ki.

    És a jegyzőtől is kérdezett: "Amióta az ön feladata, hogy véleményt formáljon iskolaigazgatók kinevezésről, hány alkalommal formált és hányszor volt az ellentétes a tantestület véleményével?"

    Pfliegler Péter alpolgármester azt mondta, jó híre van, mert a megnövelt kátyúzási összegből minden buszútvonal úthibáját rendbe tudják hozni. A mikor attól függ, hogy az aszfaltkeverő telepek mikor indulnak el - tette hozzá.

    Az iskolakinevezés kapcsán nem a jegyző válaszolt, de kiderült, egy alkalommal volt ilyen kinevezés. A többire írásban válaszolnak.

    Varga Gergő arról beszélt, hogy a miskolci önkormányzat kérelmét, miszerint levédetnék a miskolci kocsonya nevet, elutasította a hivatal. A képviselő szerint a város lenyúlta a kocsonyafesztivált és a meghívókban is úgy hirdette, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező program. Hangsúlyozta azt is, hogy a fesztivál során több kár keletkezett a főutcán, belvárosban, ezeket kiállítja helyre, kitéríti meg a károkat.

    A MIKOM-ot is kérdezte, hány darab plakáthely van Miskolcon és ebből mennyi van bérbe adva. "Ugyanis a Fideszt mindent lefoglalt, nem lehet plakáthelyet bérelni Miskolcon" - fogalmazott.

    Dr. Kriza Ákos: "Úgy gondolom, a kocsonyafarsang a miskolciak rendezvénye volt. Nem tudom, mennyiben éreztek politikai megnyilvánulásokat, én nem. Aki találkozott ilyennel, kíváncsian invitálom ide. A főutcán esett károk...azok a károkat lajstromozza ki, mert nem tudom, miről beszél. Küldje el ezeket alpolgármester úrnak és megvizsgáljuk ezeket a kérdéseket."

    Tompa Sándor készült hozzászólásra, de a Fidesz-KDNP frakció és a jegyző kivonult.

    A felszólalása után visszajöttek.


    11.45: A testületi ülés az SZMSZ vitájával folytatódott.

    Majd zárt üléssel folytatták.


    11.39: Az eset után dr. Kriza Ákos polgármester sajtótájékoztatót hívott össze az irodájába, ahol a Fidesz-KDNP frakció tagjai is jelen voltak. Az ellenzék részéről két szocialista frakciótag szeretett volna részt venni, de dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte őket, hagyják el az irodát, mert csak a sajtó részére nyilvános a rendezvény. Ők azonban nem akarták elhagyni. Vita alakult ki, majd az lett a vége, hogy a polgármester berekesztette a sajtótájékoztatót, mondván, majd közleményt ad ki.

    Földesi Norbert, az MSZP frakcióvezetője és Varga Gergő, a frakció tagja azonban sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták, a Fidesz-KDNP városvezetésnek köszönhetően, a mai SZMSZ-módosítással eltemetik Miskolcon a demokráciát. Azt is hangsúlyozták: nem értik, miért nem tartották meg a sajtótájékoztatót a jelenlétükben, nem értik, milyen titokról lett volna szó. És azt is kérdezték: hogyan jutott el Miskolc odáig, hogy két rendészeti munkatárs áll a polgármester irodája előtt, miért van erre szükség.

    Újságírói kérdésre, hogy elfogadhatónak tartják-e Tompa Sándor jegyzőre tett kijelentését, a frakcióvezető azt mondta, hogy a két évtizede képviselőként dolgozó Tompa Sándortól folyamatosan elveszik a szót, folyamatosan korlátozzák felszólalásban, előfordulhat, hogy emiatt elragadtatja magát. "Ez ok, okozat kérdése, előfordult már ilyen a polgármesterrel és más képviselőkkel is" - válaszolta.


    11.10: Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát tárgyalja most a testület.

    A sürgősségi előterjesztés olyan pontokkal egészítené ki a szabályzatot, amelyeket eddig is megtett az ülést levezető elnök, dr. Kriza Ákos polgármester. Ilyen például a következő módosítás: „az elnök a napirendi pontok tárgyalása előtt tájékoztatást ad a két ülés közötti eseményekről. Az elnök a tájékoztatáshoz audiovizuális eszközt is igénybe vehet.”

    A módosítás, az SZMSZ-ben már szereplő megrovás intézményét is tovább szigorítaná. Az előterjesztő arra hivatkozik, hogy a jelenlegi szabályozásnak megkérdőjelezhető a visszatartó ereje. A szabályzat a következőkkel egészülhet ki: „az elnök kezdeményezheti, hogy a Közgyűlés az ismételten vagy súlyosan rendzavaró képviselőtől az ülés teljes időtartamára megvonja a hozzászólás jogát. Erről a Közgyűlés egyszerű szótöbbséggel határoz.” Illetve: „ az elnök figyelmezteti azt a Közgyűlésen jelenlévő állampolgárt, aki a tanácskozás rendjét magatartásával zavarja, ismételt rendzavarás esetén a terem elhagyására is kötelezheti.”

    Dr. Mokrai Mihály (MSZP): "Ezzel a módosítással átléptek egy pontot, de mi utolsó leheletünkig küzdeni fogunk. A közgyűlés színtere a politikai csatáknak. győzzön az, aki a vitában jobban érvel, aki gondolataival megtudja győzni a másikat. Felteszem a kérdést, a kormánypárti képviselők az igazat mondják, amikor megcsúfolják a demokráciát. Ezzel a módosítással önök politikai nekrofíliát követnek el. Azt rúgják fel, amit eddig minden városvezető elfogadott. Ezek ordas eszmék. Most törvényesítik azokat, amit eddig is megtettek, például, hogy napirend előtt beszélhet a polgármester. Hát beszéljen, de az ellenzéktől ne vegyék el a politikai megszólalás lehetőségét. Remélem, önök nem fogják elfogadni ezeket a módosításokat."

    Dr. Zsiga Marcell alpolgármester: "Nincs értelme igazságról, hazugságról beszélni, hiszen 2006-ban volt egy miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, aki az őszödi beszédben arról beszélt, hazudtak reggel, este és délben is. Tüntetések kezdődtek, egészen nemzeti ünnepig tartottak, amikor az akkori rendőri vezetők szétlövették a tüntetőket, szemeket lőttek ki. Elég érdekes kép a demokráciáról. Önök ezeket elmondták-e Gyurcsány Ferencnek, illetve a hozzáhasonló mszp-s fekete pétereknek."

    Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Akkor, amikor Mokrai kiáll és temeti a demokráciát a miskolci közgyűlésben, látni kell, hogy az előbb ment el több mint 3 órás költségvetési vita. Ön azt mondta, a Fidesz ezzel 23 éves konszenzust szüntet meg a testületben, úgy gondolom, ezt önök rúgták fel a múltkori közgyűlésen a politikai performancukkal. Úgy gondolom, a demokráciát semmi nem veszélyezteti. Nézzék meg, a kivetítőn most is ott villog a nevük, kijöhetnek, hozzászólhatnak. Ez egy munkaalapú SZMSZ, hiszen a közgyűlési munkának nem a performance a lényege, hanem a munka. Ez az előterjesztés a demokrácia minden szabályát kiállja."

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "Kiss János azt mondta, bárki megkaphatja a szót. Nem telt egy óra, amikor is személyes megtámadtatás miatt szerettem volna szót kapni, nem kaptam. A kérdés az, ha a módosított szabályzatukkal sem tudják elhallgattatni az ellenzéket, akkor újra módosítják. Hiába módosítják a szabályzatot, azt sem tartják be. Hiába veszik el a szót, nem én szeretnék szerepelni, hanem a miskolciaktól veszik el a szót, a népképviseletet veszik semmibe. Amit önök eddig csináltak, most utólag legalizálják. A kérdés, ezt legalább betartják majd? ez az szmsz-módosítás megint arról szól, ne szólaljon meg senki. Az a hatalom szokta korlátozni a másikat, amelyik fél, amelyik a diktatúra felé halad."

    Zsiga Marcell szerint, a képviselőnek még maradt egy kis ideje, amit értelmes beszéddel kitölthetett volna, vagy bocsánatot kér a közmunkásoktól.

    Fedor Vilmos (MSZP): "Azzal kezdeném, hogy nyolc évig volt lehetőségem egy másik testületben dolgozni, úgy emlékszem, eszembe sem jutott soha, hogy valakinek kikapcsoljam a mikrofonját. Az önök hozzászólásai az írja, aki a 80-as években elmondta, hogy az ellenzék legnagyobb fegyvere a szó...Nincs olyan, hogy beemelünk olyat a szabályzatba, hogy bárki, bármikor kikapcsolhatja a mikrofont, ha valakinek nem tetszik. Honnan tudja ön, hogy aki szóra vár, mit akar elmondani. Mi a határ jegyző úr? Három perc van arra, hogy valaki 600 oldalról véleményt formáljon. Mi lesz ezután, egy perc lesz? A polgármester érdeke, hogy a népképviselet elve teljesüljön, a képviselők elmondhassák álláspontjukat. De rossz út, ha a vezető meghallgat két embert, de nem kíváncsi a többiekre. Lassan ott tartunk, önök azt is meghatározzák, ki kivel telefonálhat. De ajánlom figyelmükbe Ady Endre Perc emberkék után című versét...Amikor minősítenek embereket, mindig fontolják meg, mert a kocka fordul és fordulni fog ősszel. Vissza kellene térni a demokratikus működéshez."

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "Furcsa, hogy Gyurcsány Ferenccel takaróznak. Ő nem engedte az utcán való megjelenést, önök nem engedik a testületben való megjelenést. Önöknek példát kellene mutatni, nem azt mondani, ő tette, akkor önöknek is szabad. A KDNP-től kérdezem, erkölcsileg rendben van, hogy elveszik a szót? Annak kell szégyellnie magát, aki azt mondta, 47 ezerből meg lehet élni. A közmunka kapcsán nem azt mondom, hogy a közmunkás nem dolgozik, de sokan csak napocskát rajzolnak, hogy a Fidesz statisztikája javuljon."

    Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz): "Az, hogy az szmsz-t módosítani kell, köszönje magának az MSZP. Ahol az MSZP ott van, muszáj a szabályokat leszögezni. Ne bekiabálásokkal, akciókkal akarják a közgyűlésben erősíteni. Viselkedjenek úgy, hogy az SZMSZ-t elő se kelljen venni."

    Varga Gergő (DK): "Polgármester úr pont ennél a napirendnél nincs bent. Seresnét kérdezném, az szmsz fontosabb, mint a demokrácia. Vezessék be, hogy írásban kell előre beadni a képviselőknek a javaslatot. Volt ilyen a 80-as években, de ez ellen küzdöttek."

    Tompa Sándor (DK): "Kedves miskolciak, a Kedves vezető is megérkezett! Ha már ennyit toldozták, foldozták az szmsz-t, kérdezném a jegyzőt, aki eddig csak hetente vizslatta a polgármester úr fenekét, most már naponta teszi, hogy elég fényes-e..." A polgármester leállította a beszédet, és arra kérte a képviselőt, kérjen bocsánatot a jegyzőtől, mert addig nem folytatják az ülést. A jegyző kivonult a teremből, és a Fidesz-KDNP frakció is. A polgármester szünetet rendelt el.


    10.21: Az önkormányzat vagyongazdálkodásával kapcsolatos előterjesztések tárgyalása következik. Ehhez tartozik az a javaslat, amely a Miskolc Történelmi Avas területére vonatkozó építési szabályzat módosításáról szól. Ebben szerepel: a Földes Ferenc utcában egy cég kérelmezte a helyi építési szabályzat módosítását, mivel az Avas alján irodaházat, vendégházat szeretne nyitni.

    Pfliegler Péter alpolgármester arról beszélt, hogy megjelent CNG-buszokra pályázat. Az MVK erre a lehetőségre pályázni szeretne, ez a kezdeményezés támogatható, mivel buszaink nagy része millió kilométert futott, rájuk fér a modernizálás - fogalmazott az alpolgármester.

    Kiemelte: a szükséges infrastruktúra, azaz töltőállomás, nem csak az MVK, hanem a lakosság, vállalkozások számára is elérhető lesz. "Kimondhatjuk, Magyarország legmodernebb flottáját tudhatjuk magunkénak" - fogalmazott.

    Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető: "Jó pár éve találkozunk a közgyűlésben azzal, amikor ingyenes használatba adunk ingatlant. Szeretnénk egy listát, hogy eddig mennyit adtunk át és ez hogyan hat a MIK ingatlangazdálkodására. Szükség lenne egy ilyen kimutatásra."

    Mondta ezt a 2. sürgősségi napirend kapcsán, amely arról szól, hogy a város ingyenes használati szerződést köt a Miskolc-Diósgyőri Római Katolikus Egyházközösséggel és a Páli Szent Vince Társaság Szeretetszolgálattal.

    A témákban nem volt több felszólaló.


    09.37: Elsőként a költségvetéssel kapcsolatos napirendeket tárgyalja a testület.

    A sarokszámok: 33,9 milliárd forintos bevétel, 33,9 milliárdos kiadás.

    Tavalyhoz képest kétmilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat Miskolc az idén. A költségvetés tervezet kész – a város honlapján olvasható.

    A költségvetési tervezet összességében közel 34 milliárd forint forrással számol, amelyből a bevételek nagyságrendje 30,3 milliárd forint. Az előző évi maradvány: 737,4 millió forint. A beruházásokhoz pedig 2,9 milliárd forint hitelt vehet igénybe az önkormányzat. A kiadás oldalon is 34 milliárd szerepel, ebből működésre 24 milliárdot költhet a város.

    Dr. Kriza Ákos a napirendhez kapcsolódóan elmondta: a megyei adókollégium adatai szerint Miskolc hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő városává vált. "Miskolc város áttörést ért el,, ezt igazolják az adatok. Úgy, hogy nem volt adóemelés az adóbevételekből kiválóan teljesített Miskolc. Ha Pécs és Szeged adatait nézzük, azt látjuk, hogy adóbevételeik stagnáltak, Miskolcon 6,7 százalékos emelkedésről számolhatunk be. A helyi iparűzési adóbevételek 2011-től egymilliárd forinttal nőttek. Ebből a gazdasági növekedésből következik a foglalkoztatás növekedése is. Egyre több vállalkozás telepedik Miskolcra. A munkanélküliek száma csökken. Ezek alapján elmondható, 2014 a kibontakozás éve lesz. Nem véletlen, hogy kiemelt fejlesztési központ lett Miskolc, és a kormány segíti a város fejlődését" - sorolta a városvezető.

    Beszélt arról is, hogy az idegenforgalmi adóbevételek 46,2 százalékkal nőttek. "Jó úton járunk, hogy az idegenforgalom húzóágazat legyen Miskolcon" - fogalmazott. Felsorolta a fejlesztéseket: tapolcai strand, Diósgyőri vár rekonstrukciója.

    "Ezek a számok arról beszélnek, hogy három év alatt nagy munkát végeztünk, nagy munkát végzett Miskolc közössége is" - mondta.

    Soós Attila (Fidesz): "Ahogy az országban, Miskolcon is elmondhatjuk, Miskolc jobban teljesít. A miskolci városvezetés három éve hozzájárul ahhoz, hogy a város vagyona gyarapodjék. Nehéz örökséget kaptunk a szocialista városvezetéstől. Átvettünk adósságot, kifizetetlen számlákat, olyanokat is, aminek nyoma sem volt a nyilvántartásokban. Ehhez képest eljutottunk oda, hogy elmondhatjuk, hogy Miskolc gondoskodó város, nincs hitele, nincs kifizetetlen számlája. És soha ekkora adóbevétellel nem dolgozott a város, soha nem volt ekkora idegenforgalmi érdeklődés a város iránt és növekszik az itt alapított vállalkozások száma is. Részleteiben minden területen képesek voltunk arra, hogy több száz millióval növeljük azokat a pénzeket, amelyeket kultúrára, közbiztonságra, szociális területre fordítunk. Több jut tisztaságra, területgondozásra, hogy a miskolciak komfortérzete fokozódjon. Több jut minden területen mindenkinek, hiszen sokkal felelősebb gazdálkodás valósult meg, mint korábban. Van néhány körzet a városban, amelyet még szocialista képviselők képviselnek, de ott is lesz fejlesztés, például Diósgyőr-Lillafüred projekt, avasi szociális városrehabilitáció."

    Molnár Péter (KDNP): "A költségvetésről elmondható, ez a kibontakozás költségvetése. Olyan várost vett át a városvezetés, amelynek súlyos adósságai voltak, emellett súlyos kötelezettségeket is maguk mögött hagytak a szocialisták. 2010 után egy felelősséggel gondolkodó városvezetés vette át Miskolcot." Beszélt arról is, hogy a rezsicsökkentést tovább folytatják.

    Dr. Simon Gábor (MSZP): Korábbi gyakorlat szerint, amikor a költségvetésről beszéltünk, 15 perc állt rendelkezésre, most összevontak több napirendet... 2013 egy új fajta finanszírozási modell volt, úgynevezett feladatfinanszírozás. Azt mondhatjuk, hogy a tavalyi költségvetésük megbukott. Ami a működésüket illeti 7 milliárd forint hiányzott, és beterveztek hétmilliárdos hitelfelvételt. 34 milliárdos költségvetéssel számolnak, úgy, hogy közel 3 milliárdos hitelt szeretnének felvenni. Illetve az adókivetést is növelnék és 400 millió forint értékben szeretnének ingatlant értékesíteni. Tehát jól látszik, hogy önök 10 milliárdos hitelt szeretnének felvenni. A fideszes képviselők arról beszélnek, nagyszerű minden, de nézzék meg a 81. és 82. oldalt. Jól látszik, nem csináltak semmit. Annak is örültek, hogy adót nem emeltek, de hadd mondjam el, 2010-ben egyből adóemeléssel kezdték. Az iparűzési adó alapját bővítették ki, hiszen többen fizetnek ilyen adónemet. Adóemelés, ingatlaneladás, és a város 2039-ig való megterhelését tartalmazzák ezek az okiratok."

    Dr. Mokrai Mihály (MSZP): Azt kell mondjam, ez egy választási költségvetés. Másról sem szól, minthogy az utolsó évben belehazudnak a miskolciak szemébe. Azt próbálják elhitetni velük, hogy gondos gazdái voltak a városnak, de a számok nem ezt mutatják. Soós Attila olyan szépen beszélt, majdnem elsírtam magam, de a valósághoz nem sok köze volt. Kár szépíteni a számokat, önök egy zsugorodó főösszegű város vezetői. Lehet magyarázni, hogy elvettek feladatot, de azt, hogy egy város bevételének felét elvitték, nehéz elmagyarázni. Azt mondták, milyen jó lesz az adósságátvállalás, de hát most akarnak 9 milliárdot felvenni. A slendriánságról nem is beszélek: például ilyen kifejezések, hogy összetoljuk a pénzeket...hát ilyen költségvetésben nem volt. Matematikai hibái is vannak a költségvetésnek. Ez egy lázálom, fikció, amit a miskolciak kárára próbálnak megvalósítani.

    Fodor Zoltán (MSZP) szerint a költségvetés csak a fideszes, KDNP-s körzetekben tartalmaz fejlesztéseket.

    A polgármester felsorolt olyan fejlesztéseket, amelyek szocialista körzetben lettek tervezve, például óvodafejlesztések, közműépítés, intézményfelújítás, összesen 1,3 milliárd forint értékben. "Mi az egész városban gondolkodunk, nem fideszes városrészekben, hanem egész Miskolc fejlesztésében" - fogalmazott.

    Jakab Péter (Jobbik): "Miért kell korán kezdeni egy közgyűlést? Mert, aki korán kel, aranyat lel. Erre nekünk szükségünk is van, hiszen ez egy elszegényedett város költségvetése. Szűkülő bevételekkel számol ez a költségvetés. Az elmúlt hetekben azt hallottuk, az állam átvállalta Miskolc adósságát, akkor miért van milliárdos nagyságrendű adósságszolgálat a büdzsében. Ha polgármester úr azt hiszi, folytathatja, szocialista elődjének felelőtlen gazdaságpolitikáját, nagyon téved, ezzel hadat üzen a miskolciaknak. Szépek a grafikonok, de a miskolciak nem grafikonon akarnak több pénzt látni, hanem a saját zsebükben."

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "Négy évvel ezelőtt azt mondta, a munkahelyteremtés polgármestere lesz, ehhez képest az illúziókeltés polgármestere lett. Önt nem zavarja, hogy a 3000 új munkahelybe beleszámolják a közmunkát is. 5000 ember elhagyta Miskolcot, erről miért nem beszélnek. Ez a költségvetés valódi bizonyítványa. Amikor arról beszélnek, a miskolciaknak nincs adóssága, ne vicceljenek már. Megfizetik ezt a miskolciak, csak nem önkormányzati, hanem állami adósság formájában. Látta valaki a szerződést, amit a bankokkal kötött az állam? Ha igen, akkor szeretném látni. Kistelepülésekkel is megfizettetjük azt az adósságot, amelyet a polgármesterek felelőtlenül vettek fel."

    Dr. Kovács László (KDNP): "Ez a költségvetés a fejlődés irányába halad. A város egész területén tervez fejlesztéseket. Az egészségügyi és szociális területen több forrás jut. Elindult egy új program is, informatikai fejlesztés. Ennek keretében a háziorvosokat összekapcsolhatják a kórházakkal, így a háziorvosok figyelemmel követhetik a betegek leleteit. Nem beszélve arról, hogy a gyermekétkeztetésre szánt összeg 300 millióval haladja meg a tavalyit, az állami támogatással együtt."

    Takács Gábor (Fidesz) köszönetet mondott azért, hogy megépülhet Martinkertváros és Szirma közti kerékpárút, amelyet évek óta kérnek az ott élők.

    Bartha György (MSZP): "2012-ben a környezetvédelmi hivatal kötelezettséget adott ki a csapadékvíz elvezetésének megépítésére. Egyedül az maradt ki, ami az én területemen van. A hivatal azonban arra kötelezte az önkormányzatot, hogy az idén meg kell építeni az én körzetemben is. Ennyit az egyenlő bánásmódról, a szocialista területeken lévő fejlesztésekről. Ezt a kötelezettséget azonban nem látom továbbra sem a költségvetésben. Szeretném megkérdezni, hol van ez?"

    Pfliegler Péter alpolgármester: "A Máris és Csaba utcákról beszélt képviselő úr. Megnyugtatom az ott élőket, az idén ez a fejlesztés megvalósul. Tisztában vagyunk, hogy kötelezettségünk van. Igaza van, hogy nem találta meg a költségvetésben, de biztosíthatom, hogy átcsoportosítással megvalósulhat...hadat üzentünk a miskolciaknak, ilyenek hangzottak el. Igen, hadat üzentünk, hogy minden egyes miskolcinak jobb legyen. A közmunka nem munka? Pontosan, hogy az. Meg kell becsülni azokat, akik becsülettel dolgoznak. A közmunkásoknál adódik a lehetőség, hogy rászoktassa a gyerekét, hogy anya, apa dolgozik. Sok családban ezt nem látták. Most látja, és azt is, hogy értéket is létrehoz, azt, hogy így érdemes élni, másképp nem. Mi Miskolcért, a teljes városért dolgozunk."

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "Szögezzük le, a közmunka munka, szükség van rá, de nem munkahely."

    Dr. Zsiga Marcell alpolgármester: "Pakusza úr kérjen bocsánatot azoktól az emberektől, akikre azt mondta, nem munkahely, ahova járnak dolgozni. A hivatalban is számtalan közmunkás van, akik az anyagok összeállításában, az önök munkájához segítséget nyújtanak. Egy dologra szeretném felhívni a figyelmet, a mai Észak-Magyarországban megjelent egy összeállítás Miskolc sportjáról, amely vagy szándékosan, vagy nem tudom, de súlyos tévedéseket tartalmaz, minden alapot nélkülözve. Ezért az önkormányzat a mai napon helyreigazítást kér az Észak-Magyarországtól. Ha a miskolci sportköltségvetést összehasonlítjuk az előző városvezetéssel, azt látjuk, nem kapott akkora támogatást a sport, mint akkor. Miskolc gondoskodó város lett, gondoskodik a városról."

    Lapunk a Miskolc város honlapján olvasható előterjesztés szerint készítette a cikket, az ebben található adatok alapján írtuk meg a költségvetési számokat.

    Dr. Mokrai Mihály (MSZP): "Miért kel hiteltörlesztésre 1,4 milliárdot költeni, ha nulla a város adósságállománya? A főszám mindenkinek vésődjön az agyába: 9 milliárd forinttal kívánják eladósítani Miskolcot."

    Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Miskolc az élre állt...ezt nem mi találtuk ki, hanem egy szakértői csapat, aki a városok gazdasági helyzetét elemezte. De nem csak az élre állt, hanem komoly trendfordulás következett be, például a bevételi trend is megfordult. Az ellenzéki pártok képtelenek fogást találni ezen a költségvetésen. A költségvetésben 2,9 milliárd fejlesztési hitel van tervezve. Megnyugtatom a képviselőket, nem akarunk felvenni 9 milliárd forint hitelt. Megpróbáljuk ezt az évet is úgy megcsinálni, hogy egy fillért se kelljen felvenni, de ha mégis, az a különbség, mi tudjuk, hogy fogjuk visszafizetni. Mi látjuk a bevételi trendek fordulását, az adóbefizetések dinamikáját."

    Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető: "A költségvetésben egészen mást látjuk, mint önök. Mi látjuk a 2039-ig történő törlesztést, önök valamiért nem, vagy nem akarják. Amikor azt mondják, hogy nincs szó 7 milliárd forintról, akkor megint másképp emlékszünk, hiszen a bizottsági ülésen is más hangzott el. A sportegyesületi támogatásoknál, furcsa, hogy kikerült a méltán nagymúltú diósgyőri birkózó klub. Nem gondolom, hogy Repka Attila, Miskolc város díszpolgára által fémjelzett klubot ki kell hagyni a felsorolásból..."

    Dr. Zsiga Marcell alpolgármester: "Közismert, hogy a birkózóklub kiemelt egyéniségei nyilvánosan jelezték a Fidesz politikájával kapcsolatos szimpátiájukat. Napi kapcsolatban is vagyunk velük, de joggal várjuk el tőlük azokat a beszámolókat, amit másoktól is bekértünk januárban. Ezt más egyesületnek is megküldtük, vannak, amelyek jelezték, nem tudják megküldeni. Ezért kialakítottunk egy keretet, amiből kaphatnak támogatást. Tehát nem maradnak támogatás nélkül ezek az egyesületek."

    Dr. Kriza Ákos polgármester arról beszélt, voltak olyan történetek, amelyek nem nevezhetőek sikernek, például a finn darugyár, de több a siker, például a Bosch, Takata, Vodafone bővítés.

    Dr. Simon Gábor (MSZP): "Kiss János azt mondta, a város nem akar hitelt felvenni, de tudja, miből fogja visszafizetni...Hát meg kellene nézni, a költségvetés 81. 82. oldalát. Az van odaírva, hogy a várost önök 2039-ig adósítják el. 26 milliárd forintot kell visszafizetni. Ezt akarják sikernek beállítani. Miből fizetik vissza? Tudja? Persze, önkormányzati vagyont akarnak értékesíteni 18,5 milliárd forint értékben. Megkérdeztem a bizottságin, mi ez a vagyon, amit el akarnak adni. Az volt a válasz, tulajdonképpen nekünk erről még nem kell tudni...hát ez az önök fedezete a hitelre. Most örömködnek, lesznek fejlesztések. Igen, de hitelből. Ezt meg lehet csinálni választási évben, és megpróbálják elmondani a miskolciaknak, hogy Miskolc jobban teljesít. Ezért 2039-ig eladósítják a várost."

    Dr. Kriza Ákos: "Eddig sem vettük fel nyakló nélkül a hiteleket, eddig is csak gyarapítottuk a várost vagyonát. Gondolkozzon el, az elmúlt évek arra predesztinálnák az önkormányzatot, hogy hitelt vegyen fel."

    Földesi Norbert (MSZP): "Úgy látszik, a kiküldött anyag és, amit a polgármester aláírt köszönő viszonyban sincs azzal, amit a Balázsi-művek legyártott a költségvetésről. Önök odaszámolnak a fejlesztésekhez életveszélyes épületek felújítását. Ez nem helyén való...Említette polgármester úr a finn darugyárat. Ha nem sikerült a gyár idetelepítése, akkor a város mikor vásárolja vissza a telket?"

    Dr. Kiss János (Fidesz): "Az MSZP súlyos politikai csapdába kergeti magát. Simon Gábor azzal riogatja a miskolciakat, hogy a Fidesz-KDNP városvezetés elköveti annak az egynegyedét, amit ők elkövettek. Azt a táblázatot kell elővenni, amely a költségvetés bevételét, kiadását taglalja. Még egyszer elmondom, azért szerepel a 9 milliárd, mert nincsenek nyitva azok a pályázati csatornák, amelyekből ezt pótolni lehetne. Ha megnyílnak, akkor nem élünk ezzel, ha mégis, tudjuk, miből fizetjük vissza. Tetszik, nem, a városvezetés Miskolcot az élre állította. A miskolciak legyenek büszkék erre, mert elsősorban ez a miskolciak teljesítménye."


    07.10: Nem az önsanyargatás kapcsán kértem, hogy ebben az időpontban legyen a közgyűlés, hanem, mert Varga miniszter úr egy Miskolc szempontjából is fontos találkozóra invitált - indokolta meg a közgyűlés rendkívüli időpontját dr. Kriza Ákos polgármester.

    Majd a frakcióvezetőkkel közösen virággal köszöntötték a testületben ülő nőket.

    Egyperces néma csenddel emlékeztek a közelmúltban elhunyt Karsai Árpádra, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnökére és Pleisz Antal építészre, Miskolc Pro Urbe díjasára.


    06.55: Hamarosan kezdődik a márciusi testületi ülés. A képviselők közel tíz napirendet tárgyalnak majd, köztük az ez évi költségvetést és a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását. De a napirendek közt van a 2015-2017 tervezett adósság és bevétel tervezetet. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítjuk az ülésről.


    Kapcsolódó cikkek:

    Miskolc - A TASZ az alapvető jogok biztosához fordult a miskolci hatósági ellenőrzések miatt. De kérdés, hogyan kellene.

    Miskolc - Ha megszavazzák, beszélhet napirend előtt a polgármester. Igaz, eddig is felszólalhatott.

    Miskolc - Elkészült Miskolc költségvetése: 33,9 milliárd forintos bevétel, 33,9 milliárdos kiadás.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában