Helyi közélet

2014.02.11. 19:16

Padba ültek, kompetenciát fejlesztenek

Ózd - A téli közfoglalkoztatásban részt vevő embereket a munkaerőpiacra is igyekeznek felkészíteni.

Ózd - A téli közfoglalkoztatásban részt vevő embereket a munkaerőpiacra is igyekeznek felkészíteni."A tanulás is ránk fér, és anyagi szempontból sem mindegy, hogy mennyi pénzből élhetünk hónapról-hónapra" - mondta a téli közfoglalkoztatással kapcsolatban egy közép korú ózdi asszony, aki hosszú esztendők után ült vissza ismét az iskolapadba. Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár látogatott meg egy csoportot, akik éppen az elméleti képzésben vettek részt.

- Azt látom, hogy a résztvevők döntő többsége örül ennek a lehetőségnek - tette hozzá Czomba Sándor. - Ami gondot jelenthet, hogy egy csoportban eltérő képesítésű és végzettségű emberek tanulnak. Vannak olyanok, akik néhány éve végezték el az általános iskolát, ám találkozhattunk évtizedek óta nem tanult emberekkel is. Nagyjából most értünk el oda, hogy ezeket a különbségeket valamelyest sikerült csökkenteni, és nagyon remélem, hogy március végén úgy állnak majd föl az iskolapadból, hogy pozitív lesz az összkép.

Czomba Sándor szerint az oktatás során hasznos tudást is kapnak az érintettek. Megtanulnak önéletrajzot írni, és azt is, hogy miként adhatják el magukat a munkaerőpiacon. Képet kapnak róla, hogyan kell megjelenni egy állásinterjún, és mire figyeljenek oda egy munkaszerződés kapcsán.

Százötven tanfolyam

Ózdon az oktatást a Türr István Képző és Kutató Intézet bonyolítja le, a tapasztalatok pedig eddig kedvezőek.

- Nagyon örültünk, hogy az államtitkár személyesen is megtekintette az Ózdon folyó alapkompetencia képzésünk egyikét - fogalmazott Andó Pál, a TKKI Ózdi igazgatóságának az igazgatója. - Sok energiát és munkát fektettünk abba, hogy ezek a programok beinduljanak. A téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan csak az Ózdi Igazgatóság szervezésében hozzávetőleg 150 tanfolyamot indítottunk, amelyek teljes feltöltöttséggel folynak ezekben a napokban is. Kimondottan Ózdon majd ötszázan vesznek részt a képzésekben, ami jelentős számnak tekinthető. Ma is elhangzott, hogy vannak tervek a továbbfolytatásra, a cél a folyamatos munkavégzés, még akkor is, ha közfoglalkoztatásról beszélünk. Ilyen megközelítésben ugyanis nagyobb esélyük van a résztvevőknek arra, hogy később az elsődleges munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni.

- Az embereknek át kellett esniük egy olyan szűrűn, ahol világossá vált, hogy milyen kompetenciákat kell fejleszteni - mondta Riz Gábor, országgyűlési-képviselő a téli közfoglalkoztatással kapcsolatban. - Erre azért volt szükség, hogy a későbbiekben meg tudják állni a helyüket a kemény munkaerőpiacon is. A mai világban ugyanis nem elég az iskolai végzettség, adott esetben a rátermettségüket is bizonyítani kell. A TKKI nagyszerű munkát végez Ózdon, ezt már nem először bizonyították a városban, ezért biztos vagyok benne, hogy a téli közfoglalkoztatásnak is meg lesz a kellő hozadéka a településen.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában