Helyi közélet

2013.12.03. 12:17

Bemutatók az Észak ajánlásával - Három színházi premier jut erre a hétre

Miskolc - Vidám és szomorú, kacagtató és megrendítő művek kerülnek a miskolci színház repertoárjába.

Miskolc - Vidám és szomorú, kacagtató és megrendítő művek kerülnek a miskolci színház repertoárjába.December 6-án este 7-kor a nagyszínházban mutatja be a teátrum a francia bohózat egyik klasszikus darabját, Georges Feydeau Kézről kézre című vígjátékát, Keszég László rendezésében, Hamvai Kornél fordításában.

A másnapi este több szempontból is különlegességet ígér: ebben az évadban két rendezésben is előadja a társulat Csehov Sirály című művét. Először december 7-én, este 7-kor, a Kamaraszínházban – a rendező Kiss Csaba, a színház direktora, aki az író Trigorin szerepében ezúttal beugró színész is lesz (Gyuriska János, akire ezt a szerepet osztották, megbetegedett).

A kiszolgáltatott ember

A december 8-i, játékszíni bemutatóhoz is köze van Kiss Csabának: Georg Büchner Woyzeck című drámáját ugyanis az ő fordításában adják elő, Béres Attila rendezésében. (Ezt a művet több mint húsz évvel ezelőtt játszotta a színház, akkor a rendezői pályája elején tartó, azóta Kossuth-díjjal kitüntetett Zsótér Sándor vitte színre.)

Az emberi kiszolgáltatottságról szóló drámát Béres Attila egyebek között ezekkel a szavakkal ajánlja az érdeklődők figyelmébe. „Nagyon foglalkoztat a gondolat, hogy hogyan tudom átadni azt a végtelenül bonyolult, miértekkel terhelt történetet, ami a Woyzeck. Mert bár az alapja tulajdonképpen egy egyszerű féltékenységi dráma, erre ráépül egy nagyon összetett jelzésrendszerű világ- és lélek-ábrázolás. Adott egy, a végletekig kizsákmányolt testű és szellemű ember, Woyzeck, akinek egész zavaros belső világa a körül forog szerintem, hogy van-e Isten, és ha van, akkor hogy lehet, hogy az emberiséget még nem törölte el végleg a Föld színéről. És az a társadalom, amely megjelenik körülötte a drámában, azt bizonyítja, hogy kérdése tökéletesen logikus.”

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában