Helyi közélet

2013.09.11. 07:39

Pedagógusok - Lesz, akinek nullára jön ki a béremelés

Borsod-Abaúj-Zemplén - Aggódnak a pedagógusok: valóban több fizetést kapnak október elején?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Aggódnak a pedagógusok: valóban több fizetést kapnak október elején?Egy elkeseredett középiskolai tanár levele terjed az egyik közösségi oldalon. Többek között a következőket írja: „Fizetésem (csakúgy, mint körülbelül 110 ezer kolléga fizetése) 2013. szeptember 1-jétől az eddigi nettó átlag 143-155 ezer forint helyett mostantól nettó 105 ezerre csökken." A pedagógus sérelmezi azt is, hogy ebben a tanévben a középiskolai tanároknak már nem jár a vizsgáztatási díj, és heti 32 órát kell az iskolában tartózkodniuk kevesebb bérért.

Nem lesz kevesebb

Valóban rosszul járnak a pedagógusok szeptembertől, miközben a kormány átlagban 34 százalékos béremelésről beszél? – kérdeztük Bodolay Zoltántól, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnökétől. Az érdekvédő leszögezte: a levélben említett példa csak nagyon extrém esetben fordulhat elő. Például akkor, ha valaki szeptembertől középiskola helyett óvodában dolgozik, mert ekkor az egyetemi végzettségét nem veszik figyelembe, így bére is csökken. Hangsúlyozta: az átlagos 34 százalékos fizetésemelés reálisnak mondható, néhány esetet leszámítva. Megszűnt ugyanis többek között a túlóra- és helyettesítési díj, a minőségi bérkiegészítés, valamint a munkáltatói döntésen alapuló juttatás. Ha valamelyik pedagógus korábban ezekből „sokat kapott", most előfordulhat, hogy a fizetésemelés után ugyanannyi lesz a bére, mint korábban, de az nem valószínű, hogy csökkenne.

Most tanulmányozzák

A vizsgáztatási díjjal kapcsolatban az elnök azt mondta, mivel augusztus végén jelent meg a törvény végrehajtási utasítása, még kell egy kis idő, amíg annak minden pontját áttanulmányozza ő is, de ugyanebben a cipőben járnak az iskolaigazgatók és a fenntartó is. Emiatt sok a bizonytalanság az intézményekben, az oktatás természetesen zavartalanul elindult. Nem tudni például, hogy mely esetekben fizethető a nehéz körülmények között dolgozó pedagógusoknak járó pótlék. Szintén vita van a könyvtáros pedagógusok fizetésemelésével kapcsolatban. Nekik ugyanis a törvény szerint csak akkor jár az emelés, ha tanítanak is, a könyvtárban megtartott könyvtári órák viszont nem számítanak, sorolta Bodolay Zoltán. És még azt sem tudni, hogy az osztályfőnökök az osztályfőnöki pótlékon felül kapnak-e órakedvezményt, hiszen ez korábban járt nekik.

ÉM-HE


A tervek szerint

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma július 29-én közzétette a szeptember 1-től érvényes új pedagógus bértáblát. A minisztérium tájékoztatása szerint a kormány a most megemelt bérek értékállóságáról is gondoskodott, hiszen ezentúl a pedagógusok fizetésének kiszámítása a mindenkori minimálbér alapján történik. Tehát amennyiben a minimálbér emelkedik, a pedagógusok jövedelme is automatikusan nő. A mostani pedagógus béremelést a kormány szándékai szerint 2017-ig minden tanév kezdetén újabb (minimálbért meghaladó) emelés követi.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában