Helyi közélet

2013.09.18. 16:05

Öveket becsatolni! – TISPOL eredmények Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén - A három napos akció során elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizte a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A három napos akció során elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizte a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség 2013. szeptember 10. és szeptember 12. között fokozott figyelmet fordított a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek, bukósisak előírásszerű használatának, illetve a mobiltelefont szabályellenesen használók ellenőrzésére.

A közúti kontroll Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki- és bevezető valamint a gyorsforgalmi útszakaszokra terjedt ki. A végrehajtásban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztály, az Autópálya Alosztály Emőd, a Miskolci, Kazincbarcikai, Encsi, Sátoraljaújhelyi, Sárospataki, Tiszaújvárosi, Szerencsi, Mezőkövesdi, Ózdi, Edelényi Rendőrkapitányság munkatársai vettek részt.

Az akcióban a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének munkatársai és az Országos Polgárőr Szövetség önkéntesei is közreműködtek.

Az ellenőrzési akció eredményei:

  • A TISPOL akció végrehajtása során a hatóság összesen 191 közigazgatási bírságot szabott ki biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. Ebből 39 gépjármű utasát érintett.
  • Gyermekbiztonsági rendszerekkel kapcsolatos szabálysértésért 13, míg bukósisak használatának elmulasztása további 1 esetben intézkedtek a rendőrök.
  • Az említetteken túl egyéb szabályszegések miatt 24 esetben készült szabálysértési feljelentés (1 gyalogossal, 3 kerékpárossal és 20 járművezetővel szemben), 140 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot és további 5 esetben forgalmi engedély és hatósági jelzés elvételére is sor került azok érvénytelensége miatt.
  • Az ellenőrzésben közreműködő közlekedési felügyelet munkatársai rossz műszaki állapot miatt vizsgabázisra történő berendelést kezdeményeztek két ízben.
  • Az akció időtartama alatt a rendőrök hat olyan személlyel szemben intézkedtek, akikkel szemben alkalmazott alkoholszonda elszíneződött, ebből egy kerékpáros, kettő gépkocsi- és három tehergépkocsi vezető volt.
  • Az egyenruhások az illetékes rendőrkapitányságra előállítottak egy sofőrt, aki eltiltás hatálya alatt vezetett autót.
  • Egy esetben országos körözés alatt álló személy elfogására is sor került.
  • A rendőrségi tapasztalatok alapján a passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye! A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának növelése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében. Az ellenőrzés célja, tehát többek között az, hogy a biztonsági öv használat Magyarországon mielőbb elérje az európai 90 százalékos átlagot, amely akár 20 százalékkal is csökkenthetné a közúti balesetben elhunytak számát.

    - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában