Helyi közélet

2013.08.06. 09:27

Fasírtként végezhették a tapolcai fekete hattyúk

Miskolc - Ellopták, és valószínűleg megették a miskolctapolcai csónakázó tó ékességének számító fekete hattyúkat - adta „hírül" több internetes portál is. Mivel lapunkban mi tél végén számoltuk be tapolcai hattyúk titokzatos eltűnéséről, felkaptuk a fejünket: már megint megtörtént?

Miskolc - Ellopták, és valószínűleg megették a miskolctapolcai csónakázó tó ékességének számító fekete hattyúkat - adta „hírül" több internetes portál is. Mivel lapunkban mi tél végén számoltuk be tapolcai hattyúk titokzatos eltűnéséről, felkaptuk a fejünket: már megint megtörtént?Fekete Györgytől, a csónakázó tó üzemeltetőjétől megtudtuk: azóta, hogy tél végén eltűnt az utolsó két fekete hattyúja is, nem vásárolt újabbakat. Eddig 4-5 alkalommal pótolta már az állományt, de minden alkalommal ellopta valaki a Hollandiából, 40-50 ezer forintért vásárolt madarak.

Fekete György elmondta még, hogy nem csak a tavon ringó vízimadarak vannak veszélyben, hanem a tóba telepített díszpontyok is; ezek már 3-4 kilósak, és gyakran feljönnek a felszín közelébe. A tó körül sétálók számára mindig örömöt jelent, ha megpillantják a halak aranyosan csillogó hátát, de ez az orvhorgászok számára ritka szerencse is, mert így tiltott módszerrel „kigereblyézhetik" a pontyokat a vízből.

„Egy anyacsavart erősítenek a zsinór végére, amire három-négy horgot kötöznek, bedobják a tóba, aztán végighúzzák. A horgok beleakadnak a ponty oldalába, így ki tudják venni őket a vízből", mondta Fekete György, hozzátéve: ugyanezzel a módszerrel foghatták be a fekete hattyúkat is, erre utal, hogy már a fehérben is találtak horgokat.

Fekete György azért fájlalja nagyon a fekete hattyúk tél végi elvesztését, mert már a madarak ivarérettek voltak, és lerakták a tojásaikat is, így mára már féltucatnyi „rút kiskacsa" úszkálhatna szülei mellett a tapolcai tavon.

S hogyan lehet megenni egy ilyen madarat? Mivel csupa izom, Fekete György szerint háromszor főzik meg: először leves készül belőle, ha kemény marad a hús, pörköltet készítenek belőle, s ha még mindig képtelenség megenni, fasírtba darálják.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában